România avea, în noiembrie, 1.280.003 de angajați în sistemul public – Cronica dimineții

1. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, se aşteaptă, în săptămâna care urmează, la o creştere a numărului de viroze respiratorii, după ce în ultima săptămână s-au înregistrat „puţin peste o sută de mii de cazuri”, estimând că la sfârşitul lunii situaţia privind îmbolnăvirile va intra pe un trend se scădere. Ministrul este de părere că, cel mai probabil, în acest sezon nu va fi depăşit pragul de 170.000 de noi cazuri pe săptămână, prag atins în timpul epidemiei de gripă din sezonul 2018-2019. (News.ro)

2. Gradul de umplere a depozitelor de gaze naturale era, în România, de 74,5% la data de 13 ianuarie potrivit statisticilor Gas Infrastructure Europe (GIE), organismul european relevant. Este al treilea cel mai mic grad de umplere din statele UE, după cel din Slovacia (73,2%), și Ungaria (65,7%) în condițiile în care media de umplere a depozitelor la nivelul UE era de 81,88%. România, care avea înmagazinate la începutul lui noiembrie gaze la aproape 98% din capacitatea de stocare, a ajuns la sub 75%, cu 24,4 TWh înmagazinați, echivalentul a aproximativ 2,3 miliarde de metri cubi. Situația este mult mai bună decât acum un an. La 13 ianuarie 2022, România avea umplută doar 48,4% din capacitatea de stocare, dar asta era înainte de începutul războiului din Ucraina. (Economica)

3. Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în noiembrie 2022, de 1.280.003, iar circa 64% dintre acestea erau în administraţia publică centrală, conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor. Cel mai mare număr de posturi ocupate se înregistra la Ministerul Educaţiei, respectiv 294.207, Ministerul Afacerilor Interne – 125.370, Ministerul Apărării Naţionale – 74.276, Ministerul Finanţelor – 24.861 şi Ministerul Sănătăţii -18.270. (Hotnews)

4. Din cele aproape 3.000 de firme cu capital majoritar austriac din baza de date a ANAF, aproape o treime sunt prezentate de autorități ca înregistrând, spre finalul anului trecut, obligații fiscale neachitate către bugetul de stat, totalizând 392 milioane de lei. (Profit.ro)

Din Cronica de Carte: Cărțile pentru copii sunt cele mai multe cărți vândute la nivel național și la nivel de județ, în 2022, de către librăria online Libris. Cea mai vândută carte a anului trecut este „Când corpul spune nu”, de Gabor Mate, care este și scriitorul preferat al anului 2022. Printre cele mai comandate cărți se află și „Cum să ne păstrăm copiii aproape” (Gabor Mate, Gordon Neufleld), „Din cer au căzut 3 mere” (Narine Abgarian), „Micul Prinț” (Antoine de Saint-Exupery) și „Recreația Mare” (Mircea Sântimbreanu). (Smark)

5. Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, prezent duminică la Bucureşti, a declarat că nu există un pericol iminent de escaladare a conflictului în Transnistria. Precizările au venit după ce Grosu a fost întrebat care este situaţia în regiune, în contextul declaraţiilor din decembrie ale directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova, Alexandru Musteaţă, care spunea că Rusia ar avea în plan să invadeze Transnistria. (G4Media)

6. Producătorul german de arme Rheinmetall ar putea livra Ucrainei tancuri de luptă Leopard 2 reparate cel mai devreme în 2024, a declarat directorul general al companiei, Armin Papperger, citat duminică de ziarul Bild. Germania a anunţat la începutul acestei luni că va furniza Ucrainei vehicule de luptă de infanterie Marder, pentru a ajuta la respingerea forţelor ruse, însă Kievul a cerut și vehicule mai grele, cum ar fi tancurile Leopard. Repararea tancurilor pe care le are în stoc ar costa câteva sute de milioane de euro, iar compania nu ar putea începe să facă acest lucru înainte de confirmarea comenzii, a declarat Armin Papperger (News.ro). Biroul prim-ministrului britanic Rishi Sunak a anunţat că Marea Britanie va trimite 14 dintre principalele sale tancuri de luptă, Challenger 2, împreună cu sprijin suplimentar de artilerie în Ucraina, fără a ţine cont de criticile Ambasadei Ruse la Londra. (News.ro)

7. Belarusul a anunțat că forțele sale aeriene vor efectua, începând de azi și până la 1 februarie, exerciții comune defensive cu cele din Rusia. (Reuters)

8. Premierul irakian Mohammed al-Sudani a apărat prezenţa forţelor americane în ţara sa şi nu a stabilit un calendar pentru retragerea acestora, într-un interviu pentru Wall Street Journal publicat duminică. Referindu-se la contingentele de militari ale SUA şi ale NATO care antrenează şi asistă unităţile irakiene în combaterea organizaţiei Stat Islamic, dar care rămân în mare parte în afara luptelor, Sudani a spus că forţele străine sunt încă necesare. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Irina Begu, locul 28 WTA şi cap de serie numărul 27, nu va mai evolua cu Saisai Zheng în primul tur la Australian Open, jucătoarea chineză retrăgându-se. Românca o va avea ca adversară în primul tur pe americanca Elizabeth Mandlik, locul 130 WTA, care a ajuns pe tabloul principal ca lucky loser. News.ro

9. Oficialii americani au declanșat o anchetă pentru a lămuri un incident care s-a întâmplat vineri seara pe aeroportul internațional John F. Kennedy International din NYC, când două avioane, unul operat de Delta, iar celălalt de American Airlines, au fost aproape de o coliziune. (WSJ)

10. Consiliul de Cercetare din Norvegia va cheltui peste $1,2 milioane pentru un proiect care este dedicat descoperirii modului în care țară a contribuit la răspândirea „albului” la nivel global, prin colonialism și prin folosirea vopselei albe. Proiectul de cercetare, „Cum Norvegia a făcut lumea mai albă (NorWhite)”, găzduit de Universitatea din Bergen, descrie „albul” ca „una dintre preocupările cheie ale societății de astăzi” și își propune să arate cum Norvegia, care nu a fost o țară colonialistă, a avut un rol important “în stabilirea albului ca o culoare superioară”. (Link)

Fotografia dimineții reprezintă o echipă de fotbal feminin din Afghanistan, unde talibanii le-au interzis femeilor să facă sport. Deși nu folosesc burqa în mod normal, femeile au ales să o folosească pentru a-și ascunde identitatea. Ebrahim Noroozi/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Șeful ANAF: Este complicat să îi convingem pe lucrătorii din finanţe să renunţe la dosarul cu şină şi să treacă la tasta computerului – Cronica dimineții
Mai mult de 30% dintre profesori nu au luat examenul pentru definitivare în învățământ – Cronica dimineții