Tarom renunță la încă o rută internațională: București – Munchen – Cronica de Turism
1. Tarom va renunța la ruta internațională București – Munchen începând din 26 martie. Munchen devine astfel a treia destinație internațională la care Tarom renunță în ultimele luni, după deciziile similare cu privire la rutele spre Barcelona și Viena. Compania nu a oferit detalii despre motivele pentru care renunță la rute populare printre turiștii români. După 26 martie, singura companie aeriană care va avea zboruri directe București – Munchen va fi Lufthansa. (Boarding Pass)
2. Comisia Europeană va oferi călătorii gratuite cu trenul pe teritoriul Uniunii Europene pentru 47.700 de tineri născuți în cursul anului 2004, ca parte a acțiunii DiscoverEU din cadrul programului Erasmus+. Tinerii care vor obține biletele vor putea călători gratuit cu trenul între martie 2023 și februarie 2024. (Schengen Visa Info)
3. Compania aeriană Air Connect va opera zboruri între Timișoara și Constanța în sezonul estival, începând din 22 iunie 2023. Zborurile vor avea loc în fiecare zi de joi și duminică, iar prețurile pentru o călătorie dus-întors încep de la circa 135 de euro. (Aeroportul Internațional Timișoara)
4. Tarom a reintrodus catering contra-cost, pentru moment doar pe zborurile internaționale, după o pauză de peste doi ani și jumătate. Călătorii pot comanda sandvișuri, produse calde și reci, dar și băuturi răcoritoare și alcoolice, iar în curând va fi lansat și serviciul de precomanda pentru meniuri calde. (Boarding Pass)
5. Travelator propune o călătorie de 4 zile la Pisa pentru numai 92 de euro de persoană. Prețul include zbor dus-întors cu Wizz Air pentru 28 de euro și 3 nopți de cazare în cameră dublă la Safestay Pisa pentru 128 de euro. Prețurile sunt valabile pentru călătorii în perioada 1-4 februarie. (Travelator)
6. Compania low-cost Wizz Air a anunțat închiderea bazei de operațiuni de pe aeroportul din Bacău, iar cele mai multe aeronave vor fi transferate pe alte aeroporturi. În urma acestei decizii, numărul de curse operate de Wizz Air se va reduce drastic, iar printre puținele care vor rămâne vor fi cele spre Londra (Luton) și Milano (Malpensa). (Profit)
7. airBaltic va deveni prima companie aeriană din Europa care oferă serviciul de internet prin satelit Starlink la bordul avioanelor sale. Toată flota de avioane Airbus A220-300 a companiei va beneficia de conexiune la internet de până la 350 Mbps. Turiștii români vor putea testa serviciul pe ruta București – Riga (Letonia), care va fi operată de airBaltic începând din mai 2023. (ARGS)
8. Calea ferată de la Constanța la Mangalia urmează să fie reabilitată și electrificată, iar lucrările vor începe cel mai probabil în toamna anului 2024. În urma reabilitării, se estimează că trenurile vor parcurge distanța în 45-50 de minute, comparativ cu cel puțin o oră în prezent. Alte două avantaje majore ale reabilitării sunt renunțarea la schimbarea locomotivei în Constanța (pentru că întreaga linie București – Mangalia va fi electrificata) și scăderea întârzierilor (pentru că pe segmentele Constanța – Agigea și Costinești – Mangalia linia va fi dublă). (Club Feroviar)
9. Compania de analiză de date turistice Mabrian a realizat un top al celor mai populare destinații pentru anul 2023 în funcție de atracțiile turistice, conexiunile aeriene și prețurile la hoteluri. Astfel, pe lista Mabrian se află Bali, Creta, Algarve (Portugalia), Britannia (Franța), Corsica, Țara Galilor, Sardinia, Antalya, Maldive și Sicilia. (Mabrian)
10. Operatorii feroviari SNCF (Franța) și Deutsche Bahn (Germania) au anunțat că vor opera o rută directă între Paris și Berlin începând din decembrie 2023. Distanța de peste 1.000 de kilometri va fi parcursă în numai 7 ore, în condițiile în care un tren CFR parcurge cei aproape 600 de kilometri dintre București și Timișoara în cel puțin 9 ore. (Wall Street)