Ministrul Sănătăţii a prezentat lista spitalelor care vor beneficia de finanţare prin PNRR – Cronica serii

1. Fluctuația costurilor alimentelor a avut cel mai puternic efect de distorsionare a bugetelor românilor în ultimii trei ani, cheltuielile pentru mâncare având de altfel cea mai mare pondere în totalul cheltuielilor de consum, de peste 30%.În trimestrul al treilea din 2022, circa 33,3% din cheltuielile de consum ale unei gospodării au fost alocate pe mâncare, cu 0,9 puncte procentuale peste nivelul din trimestrul III din 2021, respectiv cu două punte procentuale peste nivelul de dinainte de pandemie, din T3 2019. Nominal, o familie a scos din buzunar, în medie, cu circa 200 de lei în plus pentru alimente în T3 2022 față de anul precedent, respectiv cu 19,9%. Din datele INS, rata anuală a inflației din septembrie (finele T3) a fost de 19,1% în cazul mărfurilor alimentare. (CursdeGuvernare)

2. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a prezentat miercuri lista spitalelor care vor beneficia de finanţare prin PNRR. “Sper să avem toţii şansa ca aceste spitale să se construiască până la mijlocul anului 2026, suntem extrem de preocupaţi să nu punem niciun fel de bariere birocratice”, a spus el. Rafila a mai spus că bugetul acestor investiţii este de circa 10 miliarde de lei, fără TVA. ”La majoritatea cofinanţarea este de doar 5%, două având cofinanţare de 30% şi 40%”, a mai spus el. (News.ro)

3. Numărul posturilor ocupate din sectorul public a crescut în pofida deciziei Guvernului de a îngheța angajările în ultima jumătate din an. Astfel, numărul de posturi ocupate a ajuns la final de noiembrie la 1,28 milioane, cu 10.291 mai mulți față de finele lunii iunie. Guvernul a înghețat angajările din iulie, dar cu excepții, de unde rezultă și acest număr mare de posturi ocupate în plus. Raportat la decembrie 2021, datele analizate reflectă o creștere a numărului de angajați din sectorul public cu 17.685. Pentru cele 12 luni care au trecut de la preluarea mandatului de către premierul Ciucă, totalul bugetarilor este cu 21.193 mai mare. (Profit.ro)

4. Colonelul Valeriu Gheorghiță, fost președinte al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid (CNCAV), arată într-un comunicat că pe durata campaniei a făcut publice toate reacțiile adverse la vaccinul anti-Covid. El arată că 19.716 de persoane au raportat reacții adverse locale sau generale după vaccin. (G4Media)

5. Veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul III 2022, în termeni nominali, 6.668 lei pe gospodărie și 2.662 lei pe persoană, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: BioNTech cumpără startup-ul britanic InstaDeep cu £562 de milioane. Este cea mai mare achiziție de până acum a companiei germane, care speră să-și îmbunătățească sistemele de descoperire a medicamentelor noi și de stabilire a tratamentelor personalizate cu ajutorul inteligenței artificiale. (FT)

6. Românii din Italia vor să devină minoritate națională recunoscută oficial în peninsulă. Unul dintre românii stabiliti în această țară, Claudiu Stănășel, vicepreședinte al Consiliului Local din Prato, vrea să demareze o inițiativă pentru modificarea legii italiene care conține „Regulamentul privind protecția minorităților lingvistico-istorice”. Dacă demersul reușește, comunitatea românilor din Italia ar putea deveni minoritate națională recunoscută. (Digi24)

7. Polonia a anunțat miercuri că va trimite Ucrainei tancuri Leopard ca parte a unei coaliții internaționale, acestea urmând a fi primele tancuri de fabricație occidentală pe care Kievul le va primi după declanșarea invaziei rusești. (Hotnews)

8. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, l-a numit pe șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, comandant al Grupului Forțelor Întrunite, desfășurate în așa-numita „operațiune militară specială” din Ucraina, a anunțat ministerul. Anterior, acest post a fost ocupat de Serghei Surovikin, cunoscut drept „generalul Armageddon”. El a devenit acum adjunctul lui Gherasimov. (G4Media)

9. Toate zborurile interne din SUA au fost miercuri suspendate mai multe ore din cauza unei defecțiuni la sistemul de notificare a misiunilor aeriene al sistemului național de control. Nu există vreo dovadă de implicare a unor hackeri. (WSJ)

10.Comisia de Etică a Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a stabilit că suspiciunile de plagiat legate de lucrarea de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, ”se confirmă în marea lor majoritate”. ”În lipsa posibilităţii legale de a aplica sancţiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunităţii academice, Comisia ii solicită corecturi la teză şi retragerea cărţii publicate pe baza tezei, urmând a fi sesizate consiliile naţionale (CNATDCU/Consiliul Naţional de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condiţiile legii”, a transmis UBB Cluj. Potrivit sursei citate, ”abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”. Ministrul Lucian Bode anunţă că va merge înainte în instanţă, ”singura cale corectă şi legitimă pentru a tranşa acest caz care a depăşit nu doar limitele legii, dar şi ale raţiunii”. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Analiști bănci: Creșterea economică a României va fi, anul acesta, sub 2% – Cronica serii
Creșterea economică a încetinit puternic în primul trimestru – Cronica serii