Benzina s-a scumpit în noaptea de Anul Nou cu 36 bani/l, iar motorina cu 38 bani/l – Cronica dimineții

La multi ani, să aveți un an bun!

1. Benzina s-a scumpit în noaptea de Anul Nou cu 36 bani/l, iar motorina cu 38 bani/l, în stațiile liderului pieței, OMV Petrom, dar și în cele Rompetrol, în urma deciziei Guvernului de a renunța la reducerea de 50 de bani/l convenită cu companii, dar și a celei a Ministerului de Finanțe de a majora nivelul accizelor stabilite de Parlament la nivelul minim dintr-o directivă UE. (Profit.ro)

2. Peste 140.000 de cazuri de infecții respiratorii acute au fost înregistrate săptămâna trecută, fiind un record pentru luna decembrie în ultimii cel puțin zece ani, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Media de cazuri, pentru această perioadă, pentru precedentele 5 sezoane dinaintea pandemiei de COVID (anii 2015-2019), a fost de 64.049 de infecții respiratorii acute. (G4Media)

3. Necesarul brut de finanțare pentru anul următor, suma pe care statul trebuie să o împrumute pentru a acoperi deficitul bugetar (datorie nouă) și plata datoriei vechi care ajunge la scadență, este de 160 de miliarde de lei. Aceasta este cea mai ridicată sumă de până acum anunțată ca țintă de împrumuturi. (Profit.ro)

4. Începând cu 1 ianuarie 2023, IRCC trimestrial va crește puternic, iar odată cu el ratele a sute de mii de români care au credite bancare a căror rată se calculează în funcție de evoluția acestui indice. IRCC trimestrial va crește la 5,71% pe an, potrivit anunțului BNR din data de 30 decembrie 2022. Aceasta este valoarea medie calculată pentru trimestrul al treilea din 2022, care urmează să se aplice de la 1 ianuarie 2023. Ea este în creștere cu 40% față de valoarea medie din trimestrul doi al anului trecut (actuală), folosită la calcularea ratelor până la 31 decembrie. (Digi24)

Din Cronica de Mediu: NASA a lansat un satelit care va cerceta în profunzime oceanele, lacurile și râurile din întreaga lume, în cea mai mare misiune de acest tip de până acum. Surface Water and Ocean Topography (SWOT) este un satelit radar, de mărimea unui SUV, conceput de NASA în colaborare cu experți din Franța și Canada pentru a oferi oamenilor de știință o nouă viziune asupra apei și influenței pe care aceasta o are asupra schimbărilor climatice. Este unul dintre cele 15 proiecte pe care NASA și-a propus să le întreprindă până la finalul deceniului. (Reuters.com)

5. Cele mai însemnate scăderi ale populaţiei rezidente în anul 2021 faţă de nivelul indicatorului din anul 2011 se înregistrează în Caraş-Severin, Teleorman şi în Hunedoara, fiecare dintre aceste judeţe pierzând cel puţin 13% din populaţia rezidentă din 2011 până în 2021. (Economica)

6. Anul 2023 începe cu introducerea unui număr mare de modificări fiscale, de la microîntreprinderi la activități independente și TVA, cele mai importante fiind cele introduse prin Ordonanța 16 (și legea de aprobare). În timp ce OG 16 a adus creșteri de povară fiscală pentru multe categorii de venituri cu regimuri de taxare mai avantajoasă, schimbări care au fost adoptate ca urmare a angajamentelor asumate de România prin PNRR, guvernanții promit că în 2023 nu vor urma noi majorări de taxe. (Profit.ro)

7. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a trecut de la limba ucraineană la limba rusă în mesajul său către națiune de sâmbătă seară, lansând totodată un mesaj către Rusia și cetățenii săi. Zelenski a spus că Rusia, care a efectuat sâmbătă un nou atac masiv cu rachete asupra Ucrainei, îl „urmează pe diavol”, iar țara duce un război pentru a se asigura că președintele rus Vladimir Putin rămâne la putere „până la sfârșitul vieții sale”. (Hotnews)

8. Vladimir Putin a spus sâmbătă, într-un mesaj de nouă minute transmis cu ocazia Anului Nou, că Moscova nu va ceda niciodată în faţa încercărilor Occidentului de a folosi Ucraina ca instrument pentru a distruge Rusia. În acest mesaj – cel mai lung discurs de Anul Nou din cele două decenii de când se află la conducere – Vladimir Putin a declarat că Rusia luptă în Ucraina pentru a-şi proteja „patria” şi pentru a obţine „independenţa adevărată” pentru poporul său. (News.ro)

Din Cronica Spațială: Publicația Inverse a realizat topul celor mai importante lansări spațiale din anul 2022. Clasamentul include atât primele misiuni private cu echipaj uman spre Stația Spațială Internațională, cât și o serie de lansări de sateliți științifici, pe lângă lansarea misiunii Artemis I sau lansarea telescopului spațial James Webb. (Inverse)

9. Constructorul auto Tesla a închis 2022 cu o scădere a capitalizării, valoarea dată de prețul acțiunilor cotate pe bursă, de peste $700 miliarde. Acțiunile Tesla au scăzut cu aproximativ 65% anul trecut. (WSJ)

10. Fostul Papă Benedict al XVI-lea a murit sâmbătă la Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican, a anunţat un purtător de cuvânt al Sfântului Scaun. Avea de 95 de ani. Vaticanul a precizat că trupul său va fi depus începând de luni în Bazilica Sfântul Petru. Vaticanul are ritualuri minuţios de elaborate pentru ceea ce se întâmplă când moare un papă în funcţie, dar nu există ritualuri cunoscute public pentru ce se întâmplă în cazul unui fost papă. Fostul Papă Benedict al XVI-lea a devenit, în 2013, primul suveran pontif din ultimii 600 de ani care a demisionat. (News.ro)

Fotografia dimineții – Statuia lui Isus din Rio de Janeiro a fost colorată în culorile steagului național al Braziliei în memoria lui Pelé. Bruna Prado/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Parlamentul britanic a confiscat mai multe documente interne aparținând Facebook
Ciolacu: România va plăti anul viitor dobânzi şi restanţe la credite de aproximativ 2% din PIB – Cronica dimineții