România a ajuns la un total al sumelor primite de la bugetul UE de 79,98 miliarde de euro la final de noiembrie – Cronica dimineții

1. România a ajuns la un total al sumelor primite de la bugetul UE de 79,98 miliarde de euro la final de noiembrie. Pragul de 80 de miliarde de euro va fi depășit, cel mai probabil, acum, în decembrie, în contextul în care soldul crește lunar cu sute de milioane de euro. Față de finalul lunii octombrie, suma totală primită de la UE este cu peste 600 de milioane de euro mai mare. Cele 79,98 miliarde de euro sunt fonduri nerambursabile. (Profit.ro)

2. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că și-a îndeplinit principalul obiectiv din acest an, toate programele aferente politicii de coeziune 2021-2027 fiind aprobate de către Comisia Europeană. (News.ro)

3. Creditul acordat populației a avut o nouă lună slabă în noiembrie și dinamica anuală a scăzut la sub 5%, mai puțin de o treime din rata inflației. Și împrumuturile pentru locuințe încep să piardă accelerat din viteză, lucru care se întâmplă deja de mai multe luni cu cele creditele de consum. Finanțarea firmelor a revenit ușor după o lună octombrie foarte proastă, însă exclusiv pe componenta în valută. (Profit.ro)

4. Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunţat că a fost semnat cel mai mare contract de finanţare din ultimii 30 de ani pentru construirea metroului din Cluj-Napoca. Lucrările la primele 9 staţii şi depoul au termen de finalizare în luna august a anului 2026. (Digi24)

5. Primul ministru Nicolae Ciucă a declarat joi, despre rotaţia premierilor de anul viitor, că în acordul pe care l-au agreat atunci când s-a constituit Coaliţia au convenit ca rotirea să se facă la finele lunii mai şi se va face rotirea aşa cum au agreat. (News.ro)

6. Curtea Constituțională a decis la 15 decembrie că obligația de a plăti contribuții de sănătate pentru pensiile de stat mai mari de 4.000 lei este neconstituțională. În motivarea hotărârii, Curtea Constituțională arată că nici o pensie aflată în plată, fie ea specială (de serviciu sau bazată pe contributivitate) nu poate fi micșorată prin aplicarea unor taxe, impozite sau contribuții. Decizia poate afecta proiectul de lege adoptat miercuri de guvern, privind pensiile speciale, care prevede, printre altele, și recalcularea pensiilor magistraților aflate deja în plată. Miza guvernului este ca nici o pensie specială să nu depășească salariul. (G4Media)

7. Comisia Europeană, prin Direcția Generală Competiție, a transmis ambasadorului României la Uniunea Europeană o scrisoare în care arată că noile modificări aduse în Parlamentul României cu privire la funcționarea Consiliului Concurenței, prin care actuala conducere va fi schimbată fără un alt motiv decât intrarea în vigoare a noii legi, ar încălca independența autorității de concurență, stabilită la nivel de directivă europeană. În acest context, Comisia Europeană arată că, în funcție de forma finală a noii legi, va analiza cu atenție posibilitatea declanșării procedurii de infringement împotriva României. (Profit.ro)

8. Introducerea în Uniunea Europeană a unui test obligatoriu de depistare a Covid-19 pentru călătorii care sosesc din China – ţară care se confruntă cu o explozie a cazurilor – este „nejustificată”, a anunțat joi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor. Ţările UE „au niveluri relativ ridicate de imunizare şi vaccinare”, iar „variantele care circulă în China circulă deja în UE”, a justificat ECDC într-un comunicat, explicând că o astfel de măsură nu este necesară la nivelul întregii Uniuni Europene. Sistemele de sănătate „sunt acum capabile să gestioneze” această boală, a adăugat ECDC. Mai multe ţări, printre care Italia şi Japonia, precum şi Statele Unite, au decis să impună teste obligatorii pentru toţi călătorii care vin din China. (News.ro)

9. Băncile Centrale au cumpărat anul acesta cea mai mare cantitate de aur din ultimii 55 de ani, cele din Rusia și China fiind cei mai mari cumpărători. (FT)

10. Averile celor mai bogați 500 de oameni din lume au scăzut, anul acesta, cu $1400 de miliarde. Patru dintre ei, Elon Musk, Jeff Bezos, Changpeng Zhao și Mark Zuckerberg, au pierdut aproape $400 miliarde, împreună. (Bloomberg)

Fotografia dimineții – Brazilianul Pele, unul dintre cei mai mari jucători de fotbal din lume, triplu campion mondial, a decedat la vârsta de 82 de ani:

Ți-ar mai putea plăcea
Sondaj: Peste două treimi (69%) dintre consumatorii de la nivel global şi-au redus cheltuielile neesenţiale – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Facebook dată în judecată de procurorii americani