Biden: Ucraina poate reuşi pe câmpul de luptă cu ajutorul SUA și al aliaţilor europeni – Cronica dimineții

1. Parlamentul, prin votul final al Senatului, a adoptat proiectul de lege privind securitatea și apărarea cibernetică a României. Noutățile proiectului sunt înființarea Sistemului Național de Securitate Cibernetică, a cărui activitate va fi coordonată de Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică. Consiliul va fi condus de consilierul prezidențial pentru probleme de securitate națională. Potrivit proiectului, Serviciul Român de Informații este autoritate competentă la nivel național în domeniul cyber intelligence. Proiectul mai prevede că persoanele juridice care au în responsabilitate rețele sisteme informatice prevăzute de lege au obligația de a notifica incidentele de securitate cibernetică de îndată, dar nu mai târziu de 48 de ore de la constatarea incidentului. (Profit.ro)

2. Preşedintele american Joe Biden a declarat, miercuri, în conferinţa de presă comună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că „împărtăşesc exact aceeaşi viziune” pentru cum poate fi adusă pacea în Ucraina după invazia Rusiei. Preşedintele american crede că Ucraina poate reuşi pe câmpul de luptă cu ajutorul SUA, al aliaţilor europeni şi al altora, astfel încât, „dacă şi atunci când preşedintele Zelenski va fi pregătit să vorbească cu ruşii, o va putea face cu succes, pentru că va fi câştigat pe câmpul de luptă”, a declarat Biden. (News.ro)

3. După atacurile repetate cu drone, chiar și în cel mai bun scenariu, este puțin probabil ca Kievul să aibă mai mult de 10 ore de energie electrică pe zi la începutul lunii ianuarie, a declarat un expert în criză de electricitate din Ucraina. (G4Media)

4. După mai multe luni de investigații, mai mulți oficiali europeni au declarat, în privat, că Rusia ar putea să nu fie vinovată de atacul din septembrie asupra conductelor Nord Stream. „Nu există nicio dovadă în acest moment că Rusia ar fi fost în spatele sabotajului”, a spus un oficial european, aceeași opinie fiind împărșită și de alți oficiali și reprezentanți ai serviciilor de informații din nouă țări, intervievați în ultimele săptămâni. (WashingtonPost)

5. Prețul gazului natural în Europa a scăzut la sub 100 euro/MWh, fiind la cel mai redus nivel din iunie până în prezent. (Link)

6. Noul prim-ministru suedez, Ulf Kristersson, a prezentat miercuri, în primul său mesaj de Crăciun, o imagine sumbră a situaţiei ţării, cu referire mai ales la ameninţările la adresa siguranţei publice. Ulf Kristersson a scos în evidenţă ceea ce a descris ca fiind trei crize care subminează securitatea Suediei: o creştere abruptă a violenţei bandelor, războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi criza energetică din Europa. Tot miercuri, executivul de la Stockholm a prevenit populaţia şi companiile să se pregătească pentru posibile întreruperi în furnizarea de electricitate în această iarnă. (Hotnews)

7. Mai mult de trei sferturi dintre firme britanice, care au răspuns la un sondaj al Camerei Britanice de Comerț, au declarat că acordul comercial post-Brexit al guvernului cu Uniunea Europeanu nu le-a ajutat să-și crească afacerile în ultimii doi ani, în ciuda promisiunilor. (TheGuardian)

8. Răzvan Nedu și Alex Benchea sunt doi tineri alpiniști care au reușit sâmbătă, 17 decembrie, o premieră pentru România: au cucerit Vârful Aconcagua din America de Sud, 6.962 m. Răzvan Nedu vede aproximativ 1%, adică uneori zărește anumite umbre și forme, iar Alex Benchea este complet nevăzător. Cei doi tineri sunt independenți, sunt sportivi ai clubului Climb Again, sunt parte din Lotul Național de Paraclimbing și sunt instructori de escaladă pentru copiii cu dizabilități. (Libertatea)

9. Donald Trump a plătit $1,1 milioane impozite federale în doi dintre cei patru ani în care a fost preşedintele Statele Unite, arată un raport, însă nu a plătit aproape nimic în restul timpului pe care l-a petrecut la Casa Albă. Trump a plătit $750 în 2017, un milion de dolari în 2018 şi 2019 şi nimic în 2020, anul în care i-au crescut pierderile şi în care a fost învins în alegerile prezidenţiale de către democratul Joe Biden. (News.ro)

10. Psycho (1960), The Wizard of Oz (1939), The Godfather (1972), Citizen Kane (1941) și Pulp Fiction (1994) sunt filmele puse de Variety pe primele cinci locuri în top 100 cele mai bune filme realizate până în prezent. (Variety)

Ți-ar mai putea plăcea
Maia Sandu câștigă primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova dar riscă să piardă referendumul – Cronica dimineții
România mai produce suficient cât să asigure în întregime consumul intern doar pentru două produse alimentare: ouăle și carnea de ovine/caprine – Cronica dimineții