Astronomii au descoperit două exoplanete alcătuite în principal din apă – Cronica Spațială

1. Astronomii de la Universitatea din Montreal au descoperit dovezi că două exoplanete care orbitează o pitică roșie în constelația Lyra la o distanță de 218 ani-lumină de Pământ sunt alcătuite proponderent din apă. Este vorba despre exoplanetele Kepler-138 c și Kepler-138 d. Cu ocazia acestui studiu, astronomii au descoperit încă o exoplanetă în acest sistem. (Nature)

2. Cercetătorii care analizează în detaliu primele imagini realizate de telescopul spațial James Webb au descoperit zeci de jeturi energetice emanate de stele tinere care inițial au fost greu de detectat în imagini din cauza norilor de praf stelar. Descoperirea este importantă pentru că permite cercetătorilor să înțeleagă mai bine cum se formează stele precum Soarele nostru și modul în care radiația din jurul stelelor masive poate afecta dezvoltarea planetelor. (NASA)

3. O echipă internațională de astronomi a observat trei interacțiuni între sisteme duble de discuri de materie rezultate în urma proceselor de formare a stelelor. Cercetătorii au concluzionat că astfel de interacțiuni joacă un rol important în evoluția sistemelor solare. (Universe Today)

4. O echipă internațională de cercetători de la Institutul de Astrofizică din Insulele Canare a descoperit două exoplanete cu mase apropiate de cea a Pământului care orbitează în jurul stelei GJ 1002 la o distanță care teoretic permite dezvoltarea formelor de viață. Steaua se află la o distanță de 16 ani-lumină de Pământ. Una dintre exoplanete are o perioadă de revoluție în jurul stelei de 10 zile, iar cealaltă de 21 de zile. (Phys)

5. Sonda spațială Juno a realizat o imagine în infraroșu cu luna Io a planetei Jupiter de la o distanță de circa 80.000 de kilometri. Imaginea prezintă scurgeri de lavă și lacuri de lavă prezente pe Io sub forma unor puncte roșiatice luminoase. Aceste lacuri de lavă au fost observate pe parcursul a 30 de orbite ale lunii efectuate de Juno, iar una dintre principalele surprize este că în zona polilor există mai mulți vulcani decât în zona ecuatorială. (Science Alert)

6. Cercetătorii au recalculat magnitudinea unui cutremur înregistrat de sonda InSight pe planeta Marte în luna mai și au descoperit că acesta a avut o magnitudine de 4,7 grade pe scara Richter. Practic, a fost un cutremur de 5 ori mai puternic decât cel care a deținut precedentul record de 4,2 grade înregistrat în august 2021. Una dintre particularități a fost durata foarte lungă a cutremurului: 10 ore. Pentru moment, cercetătorii nu au reușit să afle care a fost sursa cutremurului. (Advanced Earth and Space Science)

7. Elicopterul Ingenuity a efectuat cu succes zborul cu numărul 36 pe planeta Marte. Elicopterul a ajuns la o altitudine maximă de 10 metri și a călătorit în plan orizontal pe o distanță de 110 metri. Cu numai o săptămână în urmă, elicopterul înregistrase și un nou record de altitudine în cadrul zborului cu numărul 35, întrucât atunci a urcat până la o înălțime de 14 metri. (Space)

8. Misiunea Artemis I s-a încheiat cu succes după ce capsula Orion fără echipaj uman a amerizat cu succes în Oceanul Pacific în 11 decembrie, după ce a efectuat o călătorie în jurul Lunii. Misiunea a făcut parte din programul Artemis, care își propune să readucă oamenii pe Lună până la sfârșitul acestui deceniu. (NASA)

9. O rachetă Falcon 9 a companiei private SpaceX a lansat în spațiu nu mai puțin de trei misiuni. Este vorba despre sonda americană Lunar Flashlight, care va căuta gheață în craterele de la Polul Sud al Lunii, despre landerul Hakuto-R dezvoltat de compania japoneză ispace care va ajunge pe Lună și de un rover lunar al agenției spațiale din Emiratele Arabe Unite. (CNBC)

10. Naveta spațială Soyuz MS-22 a agenției spațiale ruse Roscosmos care este andocată în prezent la Stația Spațială Internațională a suferit miercuri o scurgere a lichidului de răcire. În urma defecțiunii, o activitate extravehiculară a doi cosmonauți ruși programată chiar miercuri a fost amânată pe termen nelimitat. Naveta a fost folosită în 21 septembrie pentru a aduce la bordul ISS un astronaut NASA și doi cosmonauți ruși. Pentru moment nu este clar dacă naveta va mai putea fi folosită pentru readucerea acestora pe Pământ. (NASA)

Ți-ar mai putea plăcea
Astronomii au făcut noi descoperiri despre sateliții Enceladus și Europa ai planetei Jupiter – Cronica Spațială
Cercetătorii cred că unii asteroizi au elemente care nu există în tabelul periodic al elementelor – Cronica Spațială