Cronica dimineții – Iohannis mai are nevoie de timp pentru a analiza un referendum pe justiție

Astăzi este echinocțiu de primăvară, când ziua devine egală cu noaptea.

1. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este „aproape hotărât” să convoace referendum pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare, 26 mai, dar a cerut un timp de gândire pentru că este nevoie de o analiză profundă, pe care el, împreună cu consilierii, au început-o deja. (News.ro)

2. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat aseară, la TVR 1, că OUG 114 va fi modificată, iar „taxa pe lăcomie” se schimbă în „stimulent pentru hărnicie”, prin care băncile să finanțeze economia reală. Teodorovici a mai declarat că luna viitoare Guvernul ar putea aproba amnistia fiscală. (Profit.ro)

3. Marii operatori telecom, Orange, Vodafone, Telekom, avertizează autoritățile, prin intermediul unui document, că vor ataca OU 114/2018 la Curtea Constituțională dacă prevederile referitoare la comunicațiile electronice nu sunt eliminate acum în Parlament, apreciind că șansele de câștig sunt mari. „Prin impunerea Amenzii Speciale, OUG nr. 114/2018 intră în conflict cu principiile constituționale, care prevalează. Dacă nu este eliminată în cursul procesului legislativ, Amenda Specială va fi atacată prin excepție de neconstituționalitate ce se preconizează că va avea mari șanse de succes”, este avertismentul transmis în document. (Profit.ro)

4. 9.000 de accesări simultane, acesta este pragul de la care, astăzi, în Martie 2019, se blochează infrastructura informatică care se află în spatele interfeței pe care utilizatorii externi o folosesc pentru a comunica cu ANAF. Surse din domeniu au declarat că, în primele două săptămâni din Martie, specialiștii IT din Fisc au „peticit” cum au putut sistemul, ridicându-i „performanțele” până la pragul de 9.000 de accesări simultane, total insuficient însă pentru perioadele de vârf în care companiile fac raportări. Comparativ, un site mare de ecommerce, care are în spate o structură similară, la nivel de complexitate, depășește 20-30.000 de accesări simultane în perioada unei promoții de tip Black Friday. (Cursdeguvernare)

5. Joe Biden, fostul Vicepreședinte american din mandatele lui Barack Obama, le-a declarat unor suporteri apropiați că vrea să intre în cursa electorală internă a Partidului Democrat, pentru desemnarea candidatului care-l va înfrunta pe Donald Trump anul viitor, în alegerile prezidențiale, dar are rețineri în privința donațiilor pe care le va primi online, ținând cont că alți doi candidați, Beto O’Rourke și Bernie Sanders, amândoi cu idei și vederi socialiste, au strâns, din online, $6,1 milioane, respectiv $5,9 milioane, în primele 24 de ore de la anunțul candidaturii. (WSJ)

6. Curtea Supremă de Justiție a Statelor Unite a declinat un caz în care o femeie din Hawaii a refuzat să ofere cazare, în pensiunea sa, unui cuplu de lesbiene. Refuzul înseamnă că decizia unui tribunal de a o acuza de discriminare pe Phyllis Young, proprietara Aloha Bed & Breakfast, în Honolulu, rămâne în vigoare. Acuzată de discriminare, de către cele două femei, Young s-a apărat spunând că dacă ar fi acceptat să le cazeze ar fi fost împotriva convingerilor sale religioase, protejate de Primul Amendament din Constituție. (Reuters)

7. Cercetătorii au creat, din celule stem, un mini creier, cu măduvă spinării și mușchi atașați. Mini creierul este similar cu cel dezvoltat de un făt, la 12-16 săptămâni de sarcină. (TheGuardian)

8. Aaron Kosminski, un barbier polonez, ar putea fi Jack the Ripper, criminalul care a ucis cinci femei în Whitechapel, Londra, în 1888, conform analizelor de ADN făcute pe victime. Kosminski a fost unul dintre suspecții acestui caz faimos, în care nu a fost acuzat nimeni, din lipsa probelor. (CBSNews)

9. Karen Uhlenbeck, matematiciană și profesoara la Universitatea din Texas, este prima femeie care a câștigat Premiul Abel, unul dintre cele mai prestigioase premii pentru matematică, din lume. (CNN)

10. Peste jumătate (52%) dintre consumatorii digitali români folosesc trei sau mai multe device-uri pentru a se conecta la internet. 27% dintre români folosesc funcția de căutare vocală, iar numărul posesorilor de Smart TV este egal cu cel al românilor care dețin o tabletă, conform studiului GlobalWebIndex, care, pentru prima dată, include date din România. Aproape o treime dintre românii chestionați în cadrul studiului (28%) au declarat că au folosit telefonul mobil pentru a scana un cod QR și 30% au spus că au cumpărat un produs sau un serviciu cu ajutorul mobilului. (Profit.ro)

Fotografia dimineții – Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, îi oferă lui Donald Trump un tricoul al naționalei de fotbal inscripționat cu numele său. Evan Vucci/AP:

Promo: Până pe 31 martie, profită de oferta BMW X1 Full Option, cu peste 30 de opționale cadou și Avantaj Client 7.555 €. Oferta este disponibilă doar la BMW Auto Cobălcescu. Detalii aici.

Ți-ar mai putea plăcea
Românii dețin 5,7% din averea financiară a regiunii Europei de Est – Cronica dimineții
Macron: Occidentul ar trebui să ia în considerare garanții de securitate pentru Rusia – Cronica dimineții