Călătorii vor putea vorbi la telefon și vor putea intra pe internet prin 5G la bordul avioanelor – Cronica de Turism

1. Călătorii vor putea folosi servicii de telefonie și servicii lente de date mobile la bordul avioanelor pe baza unor frecvențe 5G, potrivit unui anunț al Comisiei Europene. Statele membre trebuie să ofere frecvențe 5G pentru companiile aeriene cel târziu în 30 iunie 2023, însă cel mai probabil implementarea propriu-zisă va necesita mai mult timp. În prezent, unele companii aeriene oferă servicii de internet la bordul avioanelor, însă viteza este foarte mică, iar prețurile foarte mari, întrucât conexiunea se realizează prin satelit. (BBC)

2. Tarom a anunțat prețuri speciale pe anumite rute cu plecare din București pentru biletele achiziționate în perioada 6-10 decembrie. Astfel, pentru zboruri efectuate în perioada 10 ianuarie 2023 – 25 martie 2023, prețurile biletelor dus-întors sunt de 119 euro pentru călătoriile spre Atena, Belgrad, Istanbul, Roma sau Salonic, de 139 de euro pentru zborurile spre Budapesta, Bruxelles, Chișinău, Frankfurt, Munchen, Praga și Sofia și de 159 de euro pentru călătoriile spre Amman, Amsterdam, Beirut, Cairo, Londra, Madrid, Paris și Tel Aviv. (Tarom)

3. Aeroportul Internațional din Timișoara a anunțat simplificarea controlului de securitate. Astfel, a fost eliminată restricția de 100 de mililitri pentru cantitatea de lichide, iar recipientele nu mai trebuie așezate separat în pungi transparente de plastic. De asemenea, pasagerii nu mai trebuie să scoată dispozitivele electronice din bagaj pentru verificare. Timișoara devine astfel al doilea aeroport din România care simplifică controlul de securitate, după Cluj-Napoca, unde s-au adoptat măsuri similare începând din luna iunie. (News.ro)

4. Publicația Hotnews a realizat o amplă analiză a schimbărilor din Mersul Trenurilor pentru anul 2023. Pe relația București – Brașov vor exista zilnic 25 de trenuri pe sens, iar ruta București – Constanța va avea 15 trenuri zilnice pe sens. În schimb, Sibiul va avea conexiuni foarte slabe cu restul țării, inclusiv cu București, către care există doar 3 trenuri pe zi. (Hotnews)

5. Aeroportul Henri Coandă din București va fi modernizat printr-un proces de optimizare a condițiilor de operare a aeronavelor pe căile de rulare și prin creșterea numărului de poziții de parcare, în cadrul unui proiect cu o valoare de 300 de milioane de lei. (Profit)

6. Travelator propune un city break la Paris pentru 125 de euro de persoană. Prețul este valabil pentru perioada 23-26 ianuarie și include zvor dus-întors cu Wizz Air pentru 49 de euro și trei nopți de cazare în cameră dublă la Hotel Reseda pentru 151 de euro. (Travelator)

7. Comisia Europeană și-a dat acordul pentru că Franța să interzică zborurile interne pe distanțe care pot fi parcurse cu trenul în cel mult 2 ore și jumătate. Astfel, pentru început, Franța va interzice trei rute aeriene interne, de la Paris Orly spre Lyon, Nantes și Bordeaux. Dacă măsura va avea succes, ulterior vor fi interzise și călătoriile cu avionul între Lyon și Marseille și cele de la Paris Charles de Gaulle spre Lyon și Rennes. (Politico)

8. Compania low-cost Ryanair va opera un zbor pe ruta Craiova – Londra, pe aeroportul Stansted. Pentru moment nu este clară data la care va fi operat zborul. Cel mai probabil, compania irlandeză va oferi și alte zboruri internaționale de pe aeroportul craiovean. În prezent, pe aeroportul din Craiova operează Wizz Air, care oferă 12 rute internaționale. (Boarding Pass)

9. Operatorii de bagaje de la aeroportul Heathrow din Londra vor face grevă timp de trei zile începând din 16 decembrie. Vor fi afectate 10 companii aeriene care operează zboruri în terminalele 2, 3 și 4. Este important de menționat că zborurile operate de la București spre Londra de British Airways și Tarom nu ar trebui să fie afectate, întrucât aceste companii nu figurează pe listă și operează pe terminalul 5. (BBC)

10. Călătorii au parcurs 261 de miliarde de kilometri cu trenul în Uniunea Europeană în anul 2021, potrivit datelor publicate de Eurostat. Numărul kilometrilor parcurși a crescut cu 17% comparativ cu anul 2020, însă este cu 37% mai mic decât în 2019, ultimul an pre-pandemic. Uniunea Europeană face eforturi pentru a crește numărul călătoriilor cu trenul în detrimentul avionului, inclusiv prin limitarea zborurilor pe distanțe scurte. (Schengen Visa Info)

Ți-ar mai putea plăcea
Turcia introduce o taxă turistică, iar Olanda triplează taxa pe pasager la călătoriile cu avionul – Cronica de Turism
Opțiuni noi de călătorie pentru turiștii români – Cronica de Turism