Guvernul a împrumutat o sumă record, de 12,34 miliarde de lei, în noiembrie – Cronica serii

1. Guvernul a împrumutat o sumă record, de 12,34 miliarde de lei, de la bănci și investitori în luna noiembrie, în contextul în care dobânzile s-au mai liniștit și au coborât spre 8% pe an. În octombrie, dobânzile titlurilor de stat au ajuns până la 9,68%, cel mai ridicat nivel de după decembrie 2009. Totalul împrumuturilor din vânzarea de titluri de stat, către investitori și populație, ajunge astfel la 114,3 miliarde de lei pentru primele 11 luni ale anului. (Profit.ro)

2. Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, susține că președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a avut recent o atitudine favorabilă intrării României în spațiul Schengen, însă acesta nu are un rol decisiv în formularea unei opinii a executivului. Hurezeanu a declarat că diplomația românească face în aceste zile ultimele eforturi pentru a-i convinge pe cancelarul Karl Nehammer și pr ministrul de Interne, Gerhard Karner, că România îndeplinește toate condițiile necesare accederii în spațiul Schengen. Hurezeanu spune că în ciuda tuturor datelor comune de la nivelul ministerelor de Interne sau de la nivelul Frontex, organismul Uniunii Europene care ajută statele UE să gestioneze frontierele externe, executivul austriac are în continuare o atitudine mai degrabă negativă cu privire la un vot pozitiv privind intrarea României în spațiul Schengen. (G4Media)

3. Beijingul ar fi înfiinţat în străinătate peste 100 de aşa-numite secţii de poliţie, pentru a monitoriza, hărţui şi, în unele cazuri, repatria cetăţenii chinezi care trăiesc în exil, folosindu-se pentru aceasta de acorduri bilaterale de securitate încheiate cu ţări din Europa şi Africa, susţine un raport al unui ONG cu sediul în Madrid, care nominalizează şi România. (News.ro)

4. Prețurile carburanților au rămas neschimbate în stațiile din România, iar țițeiul Brent s-a apreciat cu mai puțin de 1% astăzi, în dimineața primei zile de intrare în vigoare a embargoului impus de UE importului de țiței rusesc. (Profit.ro). Contractele futures pentru petrolul Brent, punctul de referință pentru vânzările internaționale de țiței, au câștigat 1,9% de luni dimineață la Londra, ajungând la $87,16 pe baril. (WSJ)

Din Cronica de Business: Guvernatorii băncilor centrale ai celor mai mari economii din UE, Germania și Franța, au anunțat, într-un interviu comun că vor readuce inflația la nivelul de 2% cel mai devreme la finalul anului 2024. „Aceasta nu este doar o prognoză sau o proiecție. Este un angajament”, a declarat guvernatorul băncii centrale franceze. (Bloomberg)

5. Poliția din Republica Moldova a descoperit o rachetă căzută în vecinătatea orașului Briceni, foarte aproape de granița cu Ucraina și România, potrivit Prima Sursă. Nu au fost raportate victime. (Hotnews)

6. Ukroboronprom, unul dintre cele mai mari conglomerate din industria ucraineană de armament, a anunțat că a finalizat mai multe testări cu succes ale unei drone de atac cu o rază de acțiune de 1.000 de kilometri. Dacă drona va avea într-adevăr o rază de acțiune de 1.000 de kilometri ea ar putea fi folosită pentru lovituri împotriva inclusiv a Moscovei, putând de asemenea ataca ținte din regiunile Kazan și Samara. (Hotnews)

7. Exploziile de luni, de la două baze aeriene din interiorul Rusiei, au ucis cel puțin trei persoane și au rănit alte șase au declarat autoritățile ruse. O cisternă de combustibil a explodat pe un aerodrom din Ryazan, la sud-est de Moscova, ucigând cel puțin trei persoane, potrivit RIA Novosti. Raportul nu precizează cauza exploziei. Separat, autoritățile ruse au declarat că investighează cauza unei explozii la o bază militară din apropierea orașului Engels din regiunea Saratov din Rusia. Guvernatorul regional, Roman Busargin, a declarat că autoritățile investighează incidentul și că niciun civil nu a fost rănit. Baza aeriană Engels, un hub pentru flota de bombardiere strategice a Rusiei, a fost folosită pentru a lansa raiduri aeriene și rachete asupra Ucrainei. (WSJ)

8. Olaf Scholz avertizează Occidentul să evite apariţia unui nou Război Rece prin împărţirea lumii în blocuri, într-un articol de opinie publicat luni în revista „Foreign Affairs”, în care cancelarul german cere să fie depuse toate eforturile pentru a construi noi parteneriate. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Bionaut Labs, un startup din Los Angeles, dezvoltă roboți de foarte mici dimensiuni, propulsați magnetic, care pot livra medicamente pentru creier. Primele teste vor avea în vedere o formă de tumoră pe creier și o tulburare neurologică rară numită Dandy-Walker Syndrome. (FT)

9. Președintele Joe Biden a semnat o lege care blochează o grevă națională a lucrătorilor căilor ferate, care ar fi putut costa economia SUA până la $2 miliarde pe zi. Acordul include o creștere a salariului cu 24% în cinci ani. (Reuters)

10. Financial Times l-a desemnat „Personalitatea anului” pe președintele ucrainean, care se descrie ca un om obișnuit, cu „gusturi umile și un profund simț al umanității”. (FT)

Ți-ar mai putea plăcea
BNR: Fluxul net de investiții străine directe în anul 2023 a scăzut la 6,75 miliarde euro, de la 10 miliarde de euro în 2022 – Cronica serii
Comisar european: Uniunea Europeană nu are nevoie de vaccinul rusesc împotriva Covid-19 – Cronica serii