Macron: Occidentul ar trebui să ia în considerare garanții de securitate pentru Rusia – Cronica dimineții
1. Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat că în acest moment „are sens” includerea Croaţiei în spaţiul Schengen, însă nu şi admiterea României şi Bulgariei.. (News.ro)
2. Președintele Franței Emmanuel Macron a declarat, la întoarcerea din SUA, unde s-a întâlnit cu președintele Statelor Unite, că Occidentul ar trebui să ia în considerare garanții de securitate pentru Rusia. Macron a spus, într-un interviu, că, dacă președintele rus Vladimir Putin este de acord cu negocierile care pun capăt războiului din Ucraina, Occidentul ar trebui să ia în considerare acordarea de garanții Rusiei în viitoarea arhitectură de securitate. “Asta înseamnă că unul dintre punctele esențiale pe care trebuie să le abordăm – așa cum a spus întotdeauna președintele Putin – este temerea că NATO va ajunge direct la ușile sale și va desfășura arme care ar putea amenința Rusia”, a declarat Macron”. (Reuters)
3. România a început sâmbătă la orele prânzului exportul de gaze către Republica Moldova prin conducta Iași-Ungheni, au declarat reprezentanții Transgaz. (Profit.ro)
4. Prosumatorii ar urma să plătească taxe și pentru energia electrică produsă pentru consumul propriu. Ordonanța de Urgență prin care se modifică legislația în domeniul regenerabilelor introduce posibilitatea statului de a taxa prosumatorii, în viitor, chiar și pentru energia electrică produsă care nu a fost livrată în rețea, ci folosită pentru autoconsum. (Economica)
Din Cronica Spațială: Capsula spațială Orion a ajuns în această săptămână la o distanță maximă de circa 432.210 kilometri de Pământ. Este cea mai mare distanță la care a ajuns vreodată o capsulă spațială capabilă să transporte oameni. Misiunea Artemis I decurge conform planului, iar în prezent inginerii NASA efectuează o serie de teste pentru anumite funcții care vor fi utilizate în cadrul misiunii Artemis II. (NASA)
5. În total, în perioada martie-octombrie, România a cheltuit 75 de milioane de euro pentru ucrainenii care și-au părăsit țara din cauza războiului și s-au oprit temporar sau au rămas aici. Premierul Nicolae Ciucă anunța în luna august că UE a decontat o primă tranșă de 39 de milioane de euro din acești bani. Constanța a devenit al doilea pol, după București-Ilfov, unde s-au așezat ucrainenii fugiți din calea bombardamentelor. Județul a decontat 13 milioane de euro pentru cazarea și masa refugiaților. Banii sunt neimpozabili. (G4Media)
6. Sub 3% din români încap în adăposturile de protecție civilă în cazul unui dezastru, conform informațiilor colectate de Info Sud-Est de la toate inspectoratele pentru situații de urgență din țară. Conform datelor strânse de la primării, în medie, 4,8% din populația municipiilor-reședință din România ar încăpea în refugii. În Capitală, 9,28% dintre bucureșteni și-ar găsi un loc în adăpost. (Link)
7. Indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut și în noiembrie, pentru a opta lună consecutiv, deși s-a înregistrat o creștere a prețurilor uleiurilor vegetale și a zahărului, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Prețurile mai scăzute la cereale, carne și produse lactate au compensat prețurile mai ridicate la uleiurile vegetale și zahăr, a precizat FAO. (Profit.ro)
8. Guvernul german dorește să împiedice companiile energetice să crească prețurile la energie electrică și gaze în 2023, a scris sâmbătă cotidianul Bild, citând un proiect de lege. (DW)
9. Pasagerii companiilor aeriene din Uniunea Europeană (UE) vor putea în curând să vorbească la telefoanele mobile în timpul zborului, în condițiile în care Comisia Europeană a permis accesul la tehnologia 5G la bordul avioanelor. Statele membre UE au termen limită până pe 30 iunie 2023 pentru a pune la dispoziție benzile de frecvență 5G pentru zborurile comerciale. (Digi24)
Din Cronica Sportivă: Meciurile din optimile Cupei Mondiale din Qatar care se vor desfășura duminică:
- Franța – Polonia, ora 17:00
- Anglia – Senegal, ora 21:00
10. Ungaria a fost scutită de aplicarea plafonării preţului la petrol, a anunţat sâmbătă ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior Péter Szijjártó. În opinia lui Szijjártó ar fi necesară creşterea cantităţii resurselor energetice, ceea ce ar reduce preţurile. Ministrul a adăugat că, prin această decizie, s-a reuşit încă o dată protejarea securităţii energetice a Ungariei. Uniunea Europeană a stabilit vineri să plafoneze preţurile petrolului rusesc la $60 pe baril, după câteva zile de negocieri intense referitoare la nivelul corespunzător şi după ce Polonia a acceptat acordul care ar urma să fie anunţat oficial duminică. (News.ro). Rusia ”nu va accepta” un plafon de preţ pentru petrolul său şi analizează cum să răspundă, a declarat sâmbătă Kremlinul, ca răspuns la un acord al puterilor occidentale care vizează limitarea unei surse cheie de finanţare pentru războiul său din Ucraina. (News.ro)
Fotografia dimineții – Țestoasa gigant Jonathan, care trăiește pe insula Sfânta Elena, împlinește în acest weekend 190 de ani. Jonathan, care este cel mai vârstnic animal terestru în viață, are o pagina pe Wikipedia.