România a acordat Ucrainei ajutor energetic de avarie în lunile august și septembrie ale acestui an – Cronica dimineții

1. România a acordat Ucrainei ajutor energetic de avarie în lunile august și septembrie ale acestui an, constând în livrări de electricitate menite să echilibreze tensiunea din rețeaua interconectată a Europei Continentale, care devenise oscilantă ca urmare a sincronizării de urgență la ea în martie a sistemelor energetice vecine din Ucraina și Republica Moldova, la mai puțin de o lună de la startul agresiunii militare a Rusiei. Ajutorul a fost solicitat de ucraineni după ce un stat occidental le-a cerut să-și întrerupă complet exporturile de energie. (Profit.ro)

2. Pensiile militare sunt considerate pensii speciale și trebuie să facă obiect al reformei sistemului de pensii. Proiectele de irigații nu vor fi finanțate prin PNRR și construcția de hidrocentrale în arii protejate nu va fi admisă în viitoarea componentă REPowerEU. Nu pot fi introduse în PNRR investiții noi, care să le înlocuiască pe cele negociate anterior cu Comisia Europeană. Acestea sunt mesaje transmise de oficiali europeni ca reacție la seria de declarații făcute la București în ultima perioadă de membri ai guvernului sau de premierul Nicolae Ciucă legate de intenția de a renegocia PNRR. (Cursdeguvernare)

3. Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a anunţat că, până la sfârşitul acestei luni, România ar putea primi vaccinul împotriva variantei Omicron a COVID-19 şi a adăugat că nu va fi nimic obligatoriu sau impus, ci autorităţile vor face doar o campanie de informare, astfel încât oamenii să decidă dacă vor să se vaccineze. (News.ro)

Din Cronica de Mediu: Studenții din Barcelona vor urma un modul obligatoriu privind criza climatică din 2024. Într-o mișcare considerată a fi o premieră mondială, toți cei 14.000 de studenți vor trebui să urmeze cursul din anul universitar 2024. De asemenea, universitatea va concepe si un program de formare pe probleme climatice pentru cele 6.000 de cadre academice. Sursa: Theguardian.com

4. Deputatul PNL Pavel Popescu a amenințat, într-o postare pe Facebook, că va iniția legi împotriva firmelor austriece și olandeze dacă România nu este acceptată în Schengen. În plus, liberalul îi acuză de „atitudine antiromânească” pe oamenii care îl critică. (G4Media)

5. Curtea Supremă din Noua Zeelandă a decis în această dimineață că legea care stabilește vârsta minimă de 18 ani pentru a putea vota este discriminatorie și încalcă drepturile tinerilor. Decizia nu le dă dreptul imediat tinerilor sub 18 ani de a vota însă obliga parlamentul să reglementeze problema. (TheGuardian)

6. New York Times a analizat mai multe materiale video care au circulat pe rețelele de socializare și au fost folosite de media rusească pentru a acuza crime de război comise de soldații ucraineni. În scenele filmate apar cel puțin 11 soldați ruși, care ar fi fost uciși la mijlocului acestei luni, media din Rusia susținând că aceștia au fost executați după ce s-au predat. Materialele video prezintă zece soldați rușii care se predau, fiind întinși la pământ și fără arme, în timp ce un al unsprezecelea deschide focul asupra ucrainenilor care filmau scena. Ulterior, alte filmări îi arătă pe toți soldați ruși, inclusiv cei care se predaseră, decedați. (NYTimes)

Din Cronica de Carte: Editorii Amazon au ales cele mai bune 10 cărți ale anului 2022, iar primele trei cărți ale anului sunt considerate „Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow”, de Gabrielle Zevin, „Solito”, de Javier Zamora, și „Stolen Focus”, de Johann Hari. (Publishers Weekly

7. Două cunoscute actrițe iraniene au fost arestate, anunță agenția de știri Irna. Cele două au fost arestate deoarece au apărut în public fără vălul islamic obligatoriu, fiind acuzate că au acționat împotriva statului iranian. Hengameh Ghaziani și Katayoun Riahi și-au arătat solidaritatea cu protestatarii apărând în public fără hijab. (BBC)

8. China a anunțat decesul unei persoane de 87 ani din cauza Covid-19. Este primul deces cauzat de această boală raportat de autoritățile chineze în ultimele 6 luni. (SCMP)

9. Companiile aeriene și reglementatorii din mai multe țări, inclusiv Germania, Marea Britanie și Noua Zeelandă, fac presiuni pe autoritatea care reglementează normele pentru siguranța zborurilor să reducă obligativitatea de a avea doi piloți în cabină, susținând că unul singur este suficient. (Bloomberg)

Din Cronica Sportivă: România a terminat 2022 cu o victorie clară, 5-0 cu Republica Moldova, la Chişinău. Moruţan, Drăguş, Cicâldău, debutantul Paraschiv şi Rus au marcat golurile unui succes obţinut de naționala de fotbal, practic, încă din primele minute de joc.

10. Insolvența restaurantelor din Marea Britanie se întâmplă într-un ritm mai rapid decât cel înregistrat în pandemie, din cauza costurilor mari ale energiei, lipsei de personal și a scăderii vânzărilor. Falimentele au crescut cu 60% în ultimul an, 1567 restaurante oprind activitatea, în creștere de la 984, câte s-au închis în 2020-2021. În ultimele trei luni numărul restaurantelor care s-au închis a fost de 453, în creștere față de precedentele trei luni, când 395 restaurante și-au oprit activitatea. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – Un baiat din Herson care a supraviețuit ocupației ruse. Hajdú D. András:

Ți-ar mai putea plăcea
Peste 71.000 de contribuabili sunt în prezent în situația ca ANAF să le facă sesizări penale – Cronica dimineții
Directorul general al OMS a denunțat „lăcomia” celor care se gândesc la injectarea unei a treia doze de vaccin anti-Covid – Cronica dimineții