Londra a pierdut statutul de cea mai mare bursă din Europa – Cronica de Business

1. Londra a pierdut statutul de cea mai mare bursă din Europa. Parisul devine cea mai mare bursă europeană. Bursa franceză valorează $2823 miliarde, depășind cu puțin bursa din Londra. În 2016, înainte de Brexit, acțiunile listate la Londra valorau colectiv cu $1500 miliarde mai mult decât cele listate la Paris. (Bloomberg)

2. Economiștii Goldman Sachs se așteaptă la o scădere semnificativă a inflației din SUA anul viitor, reflectând diminuarea problemelor lanțului de aprovizionare și o creștere mai lentă a salariilor. Analiștii se așteaptă ca indicele PCE să scadă la 2,9% până în decembrie 2023 de la 5,1% în prezent, menționând prețurile mai mici ale mărfurilor și un dolar mai puternic care vor influența, de asemenea, inflația. Datele de săptămâna trecută au indicat o scădere a prețurilor de consum în SUA. La 7,7%, inflația în octombrie a crescut cu cel mai lent ritm din ianuarie. (Bloomberg)

3. Producția de petrol din Rusia va scădea cu 1,4 milioane de barili pe zi (bpd) anul viitor, după intrarea în vigoare a interdicției Uniunii Europene privind exporturile maritime de țiței rusesc, a anunțat Agenția Internațională pentru Energie. (Profit.ro)

4. Datoria gospodăriilor americane a crescut, trimestrul trecut, cu cel mai rapid ritm anual din 2008 până în prezent, soldurile cardurilor de credit crescând chiar dacă ratele dobânzilor pe care creditorii le percep consumatorilor au atins nivelul maxim al ultimilor decenii. Datoria a crescut cu $351 de miliarde în trimestrul trei, urcând totalul la $16500 miliarde, potrivit datelor publicate marți de Federal Reserve Bank din New York. Creșterea anuală este de 8,3% și reprezintă cea mai mare creștere înregistrată din Q1 2008, când creșterea a fost de 9,1%, până în prezent. (Bloomberg)

5. Fondul speculativ activist TCI Fund Management a cerut managementului Google/Alphabet să reducă în mod agresiv costurile și să reducă minusurile din proiectele pe termen lung (divizia de mașini autonome Waymo etc), susținând că firma ar fi mai eficientă cu mai puțini angajați. TCI, care are sediul la Londra și deține acțiuni Alphabet în valoare de peste $6 miliarde de dolari, a făcut cererile într-o scrisoare către directorul executiv Sundar Pichai. (WSJ)

Din Cronica diminetii: Mai mulți giganți mondiali din domeniul bancar au anunțat un pilot de 12 săptămâni pentru un dolar digital cu Rezerva Federală din New York. Citigroup, HSBC, Mastercard și Wells Fargo se numără printre companiile financiare care participă la experiment alături de centrul de inovare al Fed din New York. Proiectul va fi desfășurat într-un mediu de test și va folosi date simulate. Exercițiul va testa modul în care băncile care folosesc jetoane digitale în dolari, într-o bază de date comună, pot ajuta la accelerarea plăților. (Reuters)

6. Acțiunile producătorului de semiconductori din Taiwan TSMC au crescut cu aproape 8% după ce Berkshire Hathaway, holdingul de investiții al lui Warren Buffett, a anunțat achiziționarea, în trimestrul 3, a 60,1 milioane de acțiuni în valoare de $4,1 miliarde. (Reuters)

7. Un cumpărător de locuințe american trebuie să câștige acum o sumă anuală de $107.000, un nivel record, pentru a-și putea permite o locuință cu preț mediu de vânzare. În ultimele 12 luni, creșterea sumei necesare a fost de 45%. (RedFin)

8. Sea, cea mai mare companie de internet din Asia de Sud-Est, după venituri și valoare de piață, a concediat peste 7.000 de angajați, adică aproximativ ~10% din personal, în ultimele șase luni. (TheInformation)

9. Compania de micromobilitate Bird a anunțat că și-a supraestimat veniturile timp de peste doi ani, recunoscând că venituri cursele neplătite ale clienților. Comisia de audit a constatat că rapoartele financiare ale companiei din primul trimestru al anului 2020 până în al doilea trimestru al anului 2022 sunt inexacte. Evaluată la aproximativ $2,3 miliarde după fuziunea de tip SPAC, Bird are acum o capitalizare de piață de ~ $104 milioane. (TechCrunch)

10. Goldman Sachs a plătit peste $12 milioane unui directoare senioare care a făcut plângere pentru că fost nevoită să lucreze într-un mediu de muncă toxic pentru femei. Banca a ajuns acum doi ani la o înțelegere secretă cu partenera, ascunzând relatarea ei detaliată despre directorii executivi ai băncii care au făcut comentarii vulgare și disprețuitoare despre femei. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Zoom așteaptă creștere de 329% în ultimul trimestru – Cronica de Business
Cronica de business: GSK așteaptă $1 miliard din vaccinul pentru Zona Zoster