România a avut cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul al treilea – Cronica serii

1. Economia a continuat să crească în trimestrul al treilea din acest an comparativ cu trimestrul al doilea, dar dinamica foarte ridicată din prima jumătate a anului a fost recalculată de Institutul Național de Statistică, care a venit din nou cu revizuiri foarte mari ale datelor, ce vor surprinde iar economiștii. Dinamica a frânat în termeni anuali, pe seria brută, deși era așteptată o accelerare. Datele foarte ridicate de creștere din primele două trimestre, care au dat peste cap prognozele analiștilor, au fost revizuite în jos de la 5,3% în T1, respectiv 1,8% în T2, la 1,5%, respectiv 1,3%. Scăderea din T3 2021 a fost înlocuită de o creștere, dar dinamica din trimestrele 2 și 4 a fost notată în jos de Statistică. Față de trimestrul 3 din 2021, pe serie brută, creșterea economică a frânat la 4%, comparativ cu un nivel anual de 5,1% în T2 și 6,4% în T1. (Profit.ro)

2. Produsul Intern Brut al UE şi al zonei euro a înregistrat o creştere de 0,2% în trimestrul al treilea faţă de trimestrul precedent, ţările membre cu cel mai puternic avans fiind România şi Cipru, ambele cu o creştere de 1,3%, arată datele publicate marţi de Eurostat. În ritm anual, Produsul Intern Brut al celor 19 state care au aderat la moneda euro a crescut cu 2,1% în trimestrul al treilea în timp ce în întreaga Uniune Europeană, Produsul Intern Brut a crescut cu 2,4%. În acest caz, ţările membre cu cele mai puternice creşteri sunt: Cipru (5,4%), Portugalia (4,9%) şi România (4,7%). (Digi24)

3. România nu e în pericolul de a intra în recesiune economică, dar depindem de celelalte economii cu care suntem în strânsă legătură, a declarat marți premierul Nicolae Ciucă. Întrebat despre creșterea salariului minim, premierul a spus că ”mâine vom avea întâlnirea tripartită la guvern și vom stabili tot ce ține de salariul minim”. (G4Media)

4. Ministrul Muncii, Marius Budăi a declarat, despre salariul minim de 3.000 de lei, că îşi doreşte să intre în vigoare de la 1 ianuarie şi că decizia se va lua miercuri în Consiliul tripartid. Ministrul a mai afirmat că sunt 1,3 milioane de români plătiţi cu salariul minim, şi 500.000 din agricultură şi construcţii. (News.ro)

Din Cronica de Business: Motorină ar putea fi următorul punct al crizei energetice din Europa, sancțiunile UE asupra exporturilor rusești urmând să crească concurența pe o piață deja „excepțional de strânsă”, a avertizat Agenția Internațională pentru Energie. Prețurile la motorină și diferența relativă față de prețul țițeiului au crescut la niveluri record în octombrie și sunt acum cu 70% și, respectiv, 425% mai mari decât în ​​urmă cu un an, potrivit IEA. (FT)

5. Miercuri are loc la Bruxelles Colegiul Comisarilor din cadrul Comisiei Europene, unde va fi discutate rapoartele despre România, Bulgaria și Croația și stadiul pregătirii celor trei țări pentru aderarea la spațiul Schengen. Potrivit surselor europene, recomandarea Comisiei Europene în privința aderării României la Schengen este una pozitivă. (Digi24)

6. Premierul Nicolae Ciucă a declarat, întrebat despre solicitarea primarului Capitalei, Nicuşor Dan, privind un ajutor de la Executiv pentru rezolvarea problemei termiei în Bucureşti, că primarul ”trebuie să-şi rezolve problema”. ”Nu eu i-am dat sprijinul politic. El a avut sprijin politic de la PNL, nu de la mine”, a mai spus Ciucă, precizând că soluţiile, în acest moment, sunt ridicarea planului de îndatorare sau bani de la buget, însă a doua soluţie nu este acceptată. (News.ro)

7. Președintele Klaus Iohannis a promulgat marți cele trei legi al justiției votate de coaliția PSD-PNL-UDMR și a ignorat cererile opoziției și ale unor organizații non-guvernamentale de a aștepta avizul Comisiei de la Veneția. Didier Reynders, comisarul european pentru Justiție, solicitase, în 22 septembrie, autorităților române să aștepte avizul Comisiei de la Veneția înainte de a adopta legile justiției. (G4Media)

8. Forțele ruse au tras marți mai multe rachete în toată Ucraina, lovind clădiri rezidențiale din apropierea districtului guvernamental Kiev. „Suntem atacați”, a scris primarul Kievului, Vitali Klitschko, pe Telegram. Rachetele au lovit și rețelele electrice din Harkov, în nord-estul Ucrainei, și din Lviv, în vest, au declarat oficialii orașului. Atacul are loc la o zi după ce președintele ucrainean Zelensky a vizitat orașul Herson, eliberat de forțele armate ale Ucrainei. (WSJ)

Din Cronica de Tehnologie: Trei sferturi dintre cei care au cumpărat bitcoin au pierdut bani, arată o cercetare realizată de Banca Reglementărilor Internaționale în ultimii șapte ani, care a analizat date din 95 de țări. În această perioadă, numărul celor care au cumpărat și vândut monede digitale prin intermediul aplicațiilor a crescut de la 119.000 la 32,5 milioane. (TechXplore)

9. Condițiile puse de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru încheierea războiului declanșat de Vladimir Putin sunt „nerealiste”, a susținut marți ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Acesta, aflat la summitul G20 din Indonezia, de la care Vladimir Putin lipsește, le-a spus jurnaliștilor că Ucraina „a propus condiții nerealiste pentru pace” și „refuză să stea de vorbă cu Moscova”. (Hotnews)

10. Atât Rusia, cât și Ucraina au torturat prizonieri de război în timpul conflictului de aproape nouă luni, a comunicat Biroul ONU pentru drepturile omului (OHCHR), care a dat ca exemple utilizarea șocurilor electrice și nuditatea forțată. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Iohannis: Consider reintrarea în starea de urgență ca o ultimă soluție – Cronica serii
Ciolacu: Anul viitor va avea loc o reformă fiscală care să conducă la un sistem sustenabil de deduceri la venituri – Cronica serii