Comisia Europeană: Economia României va continua să crească în 2023 și 2024 dar într-un ritm mai lent – Cronica serii

1. După un an 2022 cu o creștere importantă, economia României urmează să încetinească, estimându-se că PIB-ul real va crește cu aproximativ 2% în următorii ani, din cauza inflației în urcare, a înăspririi condițiilor financiare și a urmărilor războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, arată previziunile de toamnă ale Comisiei. Economia României va crește cu 1,8% în 2023 și cu 2,2% în 2024. (Hotnews)

2. Banca Națională a României a revizuit în sus prognoza de inflație pentru finele lui 2022 de la 13,9% la 16,3%. Și în 2023 inflația va fi mai ridicată decât estima anterior banca centrală – în loc de 7,5% prețurile de consum ar urma să crească cu 11,2%. Abia în 2024 inflația ar urma să revină la un nivel de o singură cifră. În trimestrul al treilea din 2024 inflația ar urma să stea în afara țintei, la 4,2%. (Profit.ro)

3. Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni, despre categoriile care vor intra în plafonarea preţului energiei la 1 leu, în modificările care se vor aduce în Parlament la Ordonanţa 119 din energie, că este vorba despre familiile monoparentale sau cele care au mai mult de trei copii, bisericile, societăţile de apă-canal, care asigură utilităţile publice. (News.ro)

4. Preşedinţii american Joe Biden şi chinez Xi Jinping au dat mâna, luni. Este prima lor întâlnire în persoană de când Biden a devenit președintele Statelor Unite, în urmă cu aproape doi ani. Cei doi președinți s-au întâlnit în marja summitului G20, pe Insula Bali, în Indonezia, într-o încercare de a relua dialogul în pofida multor tensiuni, mai ales cu privire la statutul Taiwanului. „M-am angajat să păstrez deschise liniile de comunicare între tine și mine personal”, a spus Biden. „Împărtășim responsabilitatea de a arăta că China și SUA pot gestiona diferențele, pot împiedica concurența să se transforme în conflict și pot găsi modalități de a lucra împreună la probleme globale urgente.” (FT). Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat luni, într-o conferinţă de presă susţinută luni după prima întâlnire faţă în faţă pe care a avut-o cu liderul chinez, Xi Jinping, că nu percepe nicio „încercare iminentă” din partea Chinei de a invada Taiwanul. (News.ro)

Din Cronica de Business: Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, în perioada ianuarie – septembrie 2022, un deficit de 20,181 miliarde euro, comparativ cu 12,640 miliarde euro în perioada ianuarie – septembrie 2021, informează Banca Națională a României. (Profit.ro)

5. Un singur tronson de autostradă mai are șanse certe de a fi deschis traficului rutier în acest an. Cei circa 13 km de la Sibiu la Boița ar reprezenta de fapt și singurii kilometri de autostradă deschiși anul acesta, după ce în vară au fost deschiși 40 de km de drum de mare viteză, dar la rang de drum expres, nu autostradă. Cu această deschidere, România se va apropia simbolic de borna simbolică de 1.000 km de drumuri de mare viteză: circa 955 km de autostradă și 40 km de drum expres. (Profit.ro)

6. Marţi, în Grupul de lucru pentru chestiuni Schengen, va avea loc o primă discuţie privind propunerea de rezoluţie a Consiliului UE cu privire la aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, a anunțat eurodeputatul PSD Victor Negrescu. (Digi24)

7. Ucraina este cea care trebuie să decidă ce termeni acceptă pentru eventuale negocieri care să pună capăt războiului cu Rusia, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. El a avertizat în acelaşi timp că puterea Moscovei nu trebuie subestimată în ciuda recentelor succese ale Kievului pe câmpul de luptă. (News.ro)

8. Directorul Agenției Centrale de Informații (CIA), William Burns, s-a întâlnit luni cu omologul său rus în Turcia pentru a avertiza Rusia împotriva folosirii armelor nucleare în Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe. (G4Media)

Din Cronica de Tehnologie: FBI a vrut să folosească spyware-ul Pegasus în două rânduri, pe finalul lui 2020 și în prima jumătate a lui 2021, dar nu a făcut-o, arată o serie de documente interne ale agenției. În decembrie 2021, directorul FBI Christopher A. Wray spunea că agenția a cumpărat Pegasus doar în scopuri de cercetare și dezvoltare, ceea ce intră în contradicție cu noile descoperiri. (NYTimes)

9. Armata ucraineană a retras acreditările mai multor jurnalişti occidentali după ce au relatat din regiunea Herson, recent recucerită. „Recent, unii reprezentanţi ai media au ignorat interdicţiile şi avertismentele existente şi au început să relateze din Herson fără consimţământul comandanţilor militari şi al departamentelor relevante de PR, chiar înainte de finalizarea măsurilor de stabilizare”, a scris pe Facebook Statul major general, ca explicaţie pentru această măsură. Potrivit unor informaţii din media, cel puţin şase corespondenţi de la CNN şi Sky News şi-au pierdut acreditările. (Digi24)

10. Germanii de la Volocopter au testat primul taxi zburător în spațiul aerian convențional de lângă Paris. Acesta a zburat, pentru puțin timp, cu un pasager în apropierea aeroportului Pontoise-Cormeilles. Compania urmează să realizeze certificarea vehiculului, cu scopul începerii zborurilor comerciale în 2024. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – 85% din români sunt mândri că sunt români
Ambasador SUA: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa – Cronica serii