Premierul Ucrainei: Am fi recunoscători României dacă ar recunoaşte la nivel oficial Rusia ca stat sponsor al terorismului – Cronica serii

1. Premierul Ucrainei, Denys Shmyhal a declarat joi, că ar fi recunoscători României dacă ar recunoaşte la nivel oficial Rusia ca stat sponsor al terorismului. El a precizat la inaugurarea noului punct de trecere a frontierei de la Vicovu de Sus-Krasnoilsk că deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei reprezintă o prioritate pentru guvernul Ucrainei şi a anunţat că în perspectivă, se planifică deschiderea a încă şapte puncte de trecere la frontiera comună cu România. (News.ro)

2. Guvernul vrea să instituie vineri prin Ordonanță de Urgență un mecanism de achiziție centralizată de energie electrică, menit să limiteze veniturile obținute de producătorii de energie electrică. Achizitor unic va fi OPCOM, iar prețul de vânzare va fi de 450 lei/MWh. (Hotnews)

3. România are o putere medie de cumpărare de 8.017 euro pe cap de locuitor în acest an, cu 51% sub media europeană. Țara noastră se clasează pe locul 31 din cele 42 de țări incluse în cercetare, potrivit studiului GfK Purchasing Power Europe 2022. (Digi24)

4. Numărul deceselor înregistrate în luna septembrie 2022 a fost de 19.774 (10.382 bărbaţi şi 9.392 femei), cu 3.370 decese (1.781 bărbaţi şi 1.589 femei) mai puţine decât în luna august 2022. De asemenea, în septembrie 2022 s-a înregistrat naşterea a 17.460 copii, cu 688 mai puţini copii decât în luna august 2022, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS). (News.ro)

Din Cronica de Business: Inflația din Statele Unite a crescut, luna trecută, cu 7,7%, în ritm anual. Este cea mai redusă creștere din ianuarie până în prezent. În septembrie inflația a fost de 8.2%. În iunie inflația din SUA a fost 9,1%, cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani. Excluzând energia și alimentele, prețurile au crescut cu 6,3%. (WSJ)

5. România s-a clasat anul acesta pe locul 4 în topul celor mai proaste țări europene în care se poate lucra pentru absolvenți, cu o rată de angajare a persoanelor recent absolvite de aproximativ 70%, arată un studiu. (G4Media)

6. Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a mulţumit României pentru ajutorul dat în aprovizionarea ţării cu energie electrică, la declaraţiile comune de presă pe care le-a susţinut, joi, alături de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care se află într-o vizită de lucru la Chişinău. „Şi mulţumim României, datorită căreia astăzi avem curent electric în casele noastre”, a spus Maia Sandu. (News.ro)

7. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat că a plătit în conturile partidelor, în perioada ianuarie-septembrie 2022, sume în valoare de 187.335.490,90 lei, reprezentând subvenţii de la bugetul de stat. Instituţia informează că a constatat, în urma monitorizării, că au fost efectuate cheltuieli în proporţie 61,38% din totalul sumelor încasate. (News.ro)

8. Casa Albă a anunțat că președintele Biden se va întâlni luni, pentru prima oară față-n față, cu liderul chinez Xi Jinping. Întâlnirea va avea loc în Bali, la forumul G20, iar discuțiile se vor concentra pe eforturile de a menține comunicarea, de a „gestiona în mod responsabil concurența și de a lucra împreună acolo unde interesele noastre se aliniază”. (WSJ)

Din Cronica de Tehnologie: Lockheed Martin anunță că a testat cu succes un elicopter militar Black Hawk autonom, care a zburat într-o misiune de salvare și aprovizionare. Experții cred că această tehnologie va putea fi folosită, într-o bună zi, în domenii civile, precum stingerea incendiilor. (Axios)

9. Armata ucraineană nu poate confirma retragerea Rusiei din oraşul Herson, anunţată de armata rusă, a declarat adjunctul Departamentului de Operaţiuni al Forţelor ucrainene Oleksii Gromov. ”Pentru moment, nu putem nici nega şi nici confirmă informaţii despre aşa-zisa retragere a trupelor ruse din Herson. Continuăm operaţiunile ofensivei conform planului”, a anunţă Gromov. (News.ro)

10. Cryptoexchange-ul FTX a împrumutat din banii clienților mai multe miliarde de dolari pe care le-a folosit în investiții riscante realizate de Alameda Research, o firmă afiliată. În momentul în care piața a scăzut iar clienții au vrut să-și recupereze banii, FTX a intrat în criză de lichidități. (WSJ)

Ți-ar mai putea plăcea
Avocatul Poporului critică dur propunerea ministrului Educației de a pune camere de supraveghere în toate școlile, fără acord – Cronica serii
Ministerul Apărării vrea să cumpere drone de atac Bayraktar de $300 milioane – Cronica serii