Șomajul în rândul tinerilor din România a consemnat în 2021 a doua cea mai mare creștere din UE – Cronica dimineții

1. România se clasează pe locul al doilea la nivel european, după Portugalia, din perspectiva diferenței dintre șomajul în rândul tinerilor și șomajul general, cel dintâi fiind de 2,3 ori mai mare decât cel din urmă. Șomajul în rândul tinerilor din România a consemnat în 2021 a doua cea mai mare creștere din UE, indicând o decuplare tot mai pronunțată între nevoile de pe piața muncii și pregătirea oferită de sistemul educațional. Datele din ultimul deceniu confirmă tendința, în condițiile în care România a făcut printre cele mai puține progrese la nivel european în ceea ce privește integrarea tinerilor pe piața forței de muncă. (CursdeGuvernare)

2. Diplomații României și Lituaniei au fost împiedicați să ia cuvântul la ONU pe tema aspectelor umanitare din Ucraina la reuniunea care a avut loc vineri la New York. Decizia a fost luată de reprezentantul Gabonului, țară care deține președinția Consiliului de Securitate al ONU. Surse diplomatice au declarat că această țară africană se află sub influența Rusiei. (Digi24)

3. Economia Chinei a crescut cu 3,9%, în trimestrul trei, în ritm anual. Creșterea este peste așteptările analiștilor, care vedeau o creștere de 3,3%, dar sub targetul de 5,5% din buget. Lockdown-urile și politica zero Covid-19 au afectat puternic economia în cele trei luni încheiate în septembrie. (FT)

4. Producția de cărbune net a României a totalizat, în primele opt luni din 2022, 2,025 milioane de tone echivalent petrol, fiind cu 1,7% (34.300 tep) mai mare față de cea din perioada similară din 2021, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică. În perioada menționată, România a importat 337.400 tep cărbune net, cu 40.200 tep (13,5%) mai mult față de cantitatea importată anul trecut în același interval. (Profit.ro)

Din Cronica de Carte: Ambasada Spaniei la Bucureşti, cu sprijinul companiei Metrorex şi al Editurilor Polirom, Litera și Pandora M, a lansat cea de-a treia campanie de promovare a literaturii în reţeaua de metrou a capitalei, intitulată „Atenţie, se deschid cărţile!”. Astfel, pe Magistralele 1 şi 3, va intra în circulaţie metroul  literaturii spaniole, în interiorul căruia vor fi expuse, timp de 6 luni, afişe cu texte literare ilustrate, extrase din operele unor cunoscuţi scriitori spanioli contemporani şi interpretate de doi ilustratori din Spania şi unul din România (România pozitivă)

5. Judecătorii de la Tribunalul Timiş au decis arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a directorului Direcţiei de Întreţinere Drumuri Naţionale şi Autostrăzi din CNAIR, Florea Dascălu. Acesta este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă în formă continuată. Dascălu a fost reţinut de procurorii DNA, duminică, fiind acuzat de luare de mită, trafic de influenţă, în formă continuată, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. (News.ro). Florea Dascălu și familia sa dețin 8 terenuri intravilane, agricole sau forestiere, 4 case, 3 automobile (două Mercedes și un Nissan) precum și un tractor, potrivit declarației sale de avere. În 2021, el a încasat de la compania de stat venituri totale de 252.902 de lei (nu menționează dacă e vorba de venituri brute sau nete). (G4Media)

6. „Pacea este posibilă” în Ucraina atunci când ucrainenii „o vor decide”, a declarat, duminică, președintele francez Emmanuel Macron în deschiderea unui summit pentru pace la Roma.
„La un moment dat, în funcție de cum vor evolua lucrurile și când poporul ucrainean și liderii săi vor fi decis, în termenii pe care i-au decis, pacea se va construi cu celălalt, care este inamicul de astăzi, în jurul unei mese”, a declarat Macron. „O pace este posibilă, cea pe care ei (ucrainenii) o vor decide atunci când vor decide”. (Hotnews)

7. Fostul ministru de Finanțe Rishi Sunak este favorit să preia șefia partidului Conservator și să devină următorul premier britanic, după ce Boris Johnson a anunțat că se retrage din cursă. (WSJ)

8. Polonia a ales o companie americană, Westinghouse Electric, pentru construcția primei centrale nucleare ce ar trebui să înlocuiască energia produsă de centralele pe cărbune. Vicepremierul Jacek Sasin și ministrul Mediului Anna Moskwa au anunțat decizia după întâlnirea din weekend cu ministrul american al Energiei, Jennifer Granholm. Westinghouse a concurat pentru acest proiect cu compania sud-coreana Korea Hydro & Nuclear Power și cu cea franceză Electricite de France SA. (Bloomberg)

Din Cronica Sportivă: Campioana en-titre la handbal feminin, Rapid Bucureşti a învins pe teren propriu, formaţia norvegiană Storhamar Elite, scor 27-25 (14-15), în grupa B din Liga Campionilor.

9. Nouă din zece școli din Anglia vor rămâne fără bani până în următorul an școlar, din cauza costurilor crescute la energie. Datele inițiale de la Asociația Națională a Directorilor de Școli arată că 50% dintre directori au anunțat că școala lor nu-și va acoperi costurile în acest an, iar aproape toți se așteaptă să fie cu bugetul pe minus până în viitor, în septembrie, când va începe noul an școlar. Anunțul vine în momentul în care noul ministru de Finanțe, Jeremy Hunt, a precizat că toate departamentele, inclusiv educația, vor trebui să facă reduceri ca parte a planului guvernamental de reducere a datoriilor, care va fi anunțat pe 31 octombrie. (TheGuardian)

10. Pfizer se aşteaptă să crească de aproximativ patru ori preţul vaccinului său pentru Covid-19, la aproximativ $110 până la $130 pe doză, după expirarea programului actual de achiziţii al guvernului Statelor Unite, potrivit directorului general al Pfizer, Angela Lukin. Guvernul SUA plăteşte în prezent aproximativ 30 de dolari per doză către Pfizer şi partenerul german al acestuia, BioNTech. (News.ro)

Fotografia dimineții – Așa arata o plajă din Agia Pelagia, Creta, după inundațiile care au lovit insula săptămâna trecută. Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
România mai are în stoc 3,3 milioane de doze de vaccin anticovid – Cronica dimineții
Gospodăriile de pensionari au ajuns la 43,6% din totalul gospodăriilor din România – Cronica dimineții