Parchetul european condus de Kovesi confirmă că desfăşoară o investigaţie privind achiziţia de vaccinuri anti-COVID în UE – Cronica serii

1. Poziția externă a României a continuat să se deterioreze în august și deficitul pe primele 8 luni este deja peste nivelul înregistrat pe întreg anul 2021, însă viteza cu care deficitul de cont curent se adâncește a scăzut pentru a patra lună la rând. Investițiile străine au continuat să crească și sunt cu aproape jumătate peste nivelul de anul trecut și la ritmul actual ar putea depăși recordul nominal stabilit în 2008 (Profit.ro). Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 6,47 miliarde euro în primele opt luni, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR). Datoria externă totală a României a crescut cu 5,13 miliarde euro, la 141,72 miliarde euro, de la 136,58 miliarde lei la 31 decembrie 2021. (News.ro)

2. Randamentele plătite investitorilor pentru datoria publică au ajuns aproape de maximele anului în Europa Centrală și de Est, fiind atinse chiar noi recorduri în Polonia și Ungaria. În România, Ministerul Finanțelor a emis obligațiuni la 9,22% pe an, al doilea cel mai ridicat nivel de dobândă din ultimii 12 ani. (Profit.ro)

3. România îndeplinește toate criteriile și merită să fie acceptată în Spațiul Schengen, a declarat Dubravka Suica, vicepreședintele Comisiei Europene și comisar pentru democraţie şi demografie. Declarația a fost făcută în contextul în care țara noastră așteaptă un vot decisiv pentru a face parte din Schenghen. (Digi24)

4. România a ajuns la un grad de umplere de peste 90% al depozitelor sale subterane de înmagazinare a gazelor naturale, în pofida faptului că, de o săptămână, Depogaz a declanșat operațiunile de extragere a gazelor din unele din depozitele sale. Volumul de gaz injectat în ultimele zile este însă unul net superior celui extras. (Profit.ro)

Din Cronica de Business: Guvernele occidentale au agravat criza globală a petrolului și gazelor prin „dublarea” politicilor climatice ceea ce a dus ca piețele energetice să fie „mai volatile, mai imprevizibile, mai haotice”, a avertizat șeful Chevron. Mike Wirth, CEO-ul Chevron, a declarat că efortul prematur de tranziție de la combustibilii fosili a dus la „consecințe nedorite”, inclusiv insecuritatea aprovizionării cu energie, din Europa lovită de criză, până în California. (FT)

5. Comisia pentru Situaţii Excepţionale din Republica Moldova a interzis protestele care implică blocarea drumurilor publice în zilele lucrătoare şi le-a limitat la cel mult patru ore în zilele nelucrătoare. Măsura vine după aproape o lună de proteste antiguvernamentale organizate de opoziţie în faţa parlamentului de la Chişinău. (Digi24)

6. Parchetul european a confirmat vineri că desfăşoară o investigaţie privind achiziţia de vaccinuri anti-COVID în Uniunea Europeană. ”EPPO confirmă că are în curs de desfăşurare o investigaţie cu privire la achiziţia de vaccinuri COVID-19 în Uniunea Europeană. Această confirmare excepţională vine ca urmare a interesului public extrem de ridicat”, precizează instituţia. De asemenea, Parchetul european precizează că nu vor fi făcute publice alte detalii în această etapă. (News.ro)

7. Fostul ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale, liberala Raluca Turcan, a criticat, vineri, păstrarea supraimpozitării muncii part-time, în condiţiile în care se observă o scădere cu peste 60.000 de locuri de muncă şi anunţă că susţine „corectarea acestei măsuri”. (Hotnews)

8. Vladimir Putin a declarat că nu are „niciun regret” în legătură cu războiul din Ucraina și a avertizat că un conflict cu NATO ar duce la o „catastrofă globală”. El a subliniat că acțiunile Rusiei în Ucraina sunt corecte și oportune. Putin a susținut că nu este nevoie de mai multe lovituri „masive” împotriva Ucrainei „cel puțin pentru moment”. Liderul rus consideră că Germania face o „greșeală” acordând prioritate loialității față de NATO în detrimentul interesului său național si că Germania nu a luat încă o decizie cu privire la linia neavariată a gazoductului Nord Stream 2, prin care a spus că ar fi posibil ca Rusia să pompeze gaz în Germania. „Orice astfel de decizie nu este treaba Rusiei”. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: Soldații americani care au testat căștile Microsoft HoloLens s-au ales cu „deficiențe fizice care afectează misiunile”, precum dureri de cap și grețuri. Peste 80% dintre aceștia au resimțit problemele după mai puțin de trei ore de folosire. Oficialii americani mai spun și că produsele companiei întâmpină foarte multe defecțiuni ale funcțiilor esențiale. (Bloomberg)

9. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ordonat guvernului său să înceapă să lucreze la „hub-ul gazier” din Turcia propus de omologul său rus Vladimir Putin pentru a exporta gazul rus spre Europa. (Hotnews)

10. O japoneză a fost înşelată să trimită aproximativ 4,4 milioane de yeni ($30.000) unei persoane care pretindea că este un astronaut rus care lucrează la Staţia Spaţială Internaţională şi că are nevoie de bani pentru a se întoarce pe Pământ, urmând să se căsătororească cu ea. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Comisia Europeană: Trecerea la învăţământul la distanţă riscă să agraveze inegalităţile deja mari în România – Cronica serii
Joe Biden a devenit al 46-lea preşedinte al SUA – Cronica serii