Adunarea Generală ONU a aprobat, cu o largă majoritate, o rezoluţie care condamnă anexarea a patru teritorii ucrainene de către Rusia – Cronica dimineții
Cronica dimineții vă este prezentata de Raiffeisen Smart Market.
1. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat că în data de 8 decembrie se va desfășura Consiliul Justiție și Afaceri Interne al UE ”la care sperăm ca România să fie acceptată în Schengen”. „Până atunci va exista un raport al unei echipe de experți UE privind managementul frontierelor, cooperarea polițienească și returnarea migranților ilegali”, a declarat Bode. „Misiunea de evaluare a UE e compusă din experți din 15 state membre. Olanda nu a trimis nici un expert evaluator, deși orice stat membru Schengen putea trimite propriii experți. (G4Media)
2. Ministrul ungar de Externe Péter Szijjártó a declarat că în problema extragerii zăcămintelor offshore din România, până acum Ungaria a fost lăsată de izbelişte de o companie americană şi una austriacă, după ce contractul de achiziţie pentru trei miliarde de metri cubi de gaze se afla deja în vigoare, însă proiectul a fost oprit în cele din urmă. (G4Media)
3. Adunarea Generală ONU a aprobat, cu o largă majoritate, o rezoluţie care condamnă anexarea a patru teritorii ucrainene de către Rusia, considerând că este ilegală şi că nu este validă. De asemenea a solicitat statelor să nu recunoască anexarea celor patru regiuni pe care Rusia le-a revendicat, în urma aşa-ziselor referendumuri desfăşurate la sfârşitul lunii trecute. Preşedintele SUA Joe Biden a salutat adoptarea rezoluţiei, afirmând că aceasta reprezintă un mesaj clar că Rusia nu poate şterge de pe hartă un stat suveran. Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski şi-a exprimat recunoştinţa faţă de cele 143 de state care au votat rezoluția. Patru ţări s-au alăturat Rusiei pentru a vota împotriva rezoluţiei: Siria, Nicaragua, Coreea de Nord şi Belarus. Treizeci şi cinci de ţări s-au abţinut de la vot, inclusiv India şi China. (News.ro)
4. În decurs de un deceniu, SUA va trebui să descurajeze două mari puteri nucleare pentru prima dată, a avertizat administrația Biden, arătând spre arsenalul rusesc și cel chinez, care e în creștere. Noua strategie de securitate națională a președintelui Biden descrie China ca cel mai capabil concurent pe termen lung, în timp ce Rusia reprezintă amenințarea imediată și perturbatoare, indicând amenințarea sa nucleară asupra Ucrainei. (TheGuardian)
Din Cronica de Tehnologie: Joe Rogan a publicat un podcast creat cu ajutorul inteligenței artificiale, în care îi ia un interviu lui Steve Jobs. Vocea fondatorului Apple sună destul de bine, însă, componenta artificială este trădată de viteza vorbirii, care nu este cea a unui om care se gândește înainte să răspundă. (podcast.ai)
5. Președintele rus Vladimir Putin trebuie „să se întoarcă la masă” pentru discuții, a declarat președintele francez Emmanuel Macron într-un interviu televizat dedicat în mare parte războiului din Ucraina. (Hotnews)
6. Premierul ucrainean Denîs Şmîhal a făcut un apel către cetăţeni şi întreprinderi să reducă consumul de energie electrică de la ora 17.00 până la ora 22.00 pentru a stabiliza sistemul energetic, după pagubele cauzate de atacurile ruseşti cu rachete din această săptămână. (News.ro)
7. Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supravegheat personal lansarea a două rachete strategice de croazieră, cu rază lungă de acțiune, a informat presa de stat, numind-o un test pentru a confirma fiabilitatea și funcționarea armelor cu capacitate nucleară aflate în unitățile militare. Testul a fost efectuat miercuri. (Reuters)
8. China lucrează la lansatoare de rachete „invizibile” pentru „viitoare lupte”. Tehnologia AI va fi folosită pentru lansatoarele Dongfeng, iar un analist militar consideră că „ar putea evita detectarea rachetelor de către sateliți”. (SCMP)
Din Cronica Sportivă: CFR Cluj joacă pe teren propriu, cu Slavia Praga, de la ora 19:45, în etapa a patra a grupelor Conference League. Ardelenii s-au impus în tur cu 1-0. De la ora 22:00, FCSB primește vizita danezilor de la Silkeborg. Vicecampioana României vine după un usturător 5-0 aplicat de nordici săptămâna trecută. Ambele partide se văd pe Pro Arena.
9. Companiile farmaceutice americane Moderna şi Merck au anunţat miercuri că au încheiat un acord pentru a dezvolta şi a comercializa împreună un vaccin cu ARN mesager, aflat în prezent în etapa de testare şi administrat alături de un medicament oncologic, pentru pacienţii cu riscuri sporite de cancer de piele. (G4Media)
10. Un protest spontan a avut loc miercuri seară pe Șoseaua Antiaeriană din București, după ce un tânăr de 19 ani si-a pierdut viața marți seara în urma unui accident rutier. Revoltați, locuitorii din zonă au declanșat un protest spontan pe trecerea de pietoni pe care băiatul a fost lovit. Circulația a fost blocată de mai multe persoane care traversau drumul pe trecerea de pietoni. (Digi24)
Fotografia dimineții – Coperta revistei Bloomberg BusinessWeek: