Ghișeele de check-in de la Aeroportul Otopeni se modernizează – Cronica de Turism
1. Aeroportul Henri Coandă din București a început un program de modernizare a ghișeelor de check-in. Lucrările sunt programate să dureze doi ani, iar până în august 2023 numărul de ghișee de check-in funcționale va fi cu 25% mai mic decât până acum. La final, capacitatea de procesare a bagajelor pe fluxul de plecări va crește cu 40% și vor exista inclusiv 12 ghișee de self service drop off, la care pasagerii își vor putea plasa singuri bagajul de cală. (Hotnews)
2. Câteva zeci de trenuri operate de operatorii privați Softrans, Regio Călători și Transferoviar Călători vor fi transformate din Regio și RegioExpress în InterRegio începând de la jumătatea lunii decembrie, în special pe rutele București – Constanța – Mangalia și București – Brașov. Durata de călătorie va fi aceeași, dar prețurile vor fi mai mari, similare cu cele ale trenurilor InterRegio operate de CFR Călători. (ClubFeroviar)
3. Portugalia a anunțat că persoanele care se infectează cu Covid-19 nu mai sunt obligate să se autoizoleze. Decizia are efecte și pentru turiștii străini, care teoretic își pot continua vacanța petrecută în Portugalia fără să fie nevoiți să rămână la hotel. (Schengen Visa Info)
4. Stațiunile de schi din Austria au anunțat că vor majora prețurile pentru instalațiile de transport pe cablu cu 8% – 11%, ca urmare a crizei energetice. Astfel, în stațiunea St. Anton din Tirol biletul pentru o zi va crește de la 61 euro la 67 euro. De asemenea, unele stațiuni intenționează să micșoreze viteza de rulare a instalațiilor de la 5-6 metri pe secundă la 4-4,5 metri pe secundă, pentru a reduce consumul de energie electrică. (Profit)
5. Spania a prelungit până la sfârșitul anului 2023 campania prin care oferă bilete gratuite de tren pentru rutele scurte și medii și cele din regiunea Catalunia operate de compania de stat Renfe. Biletele gratuite se acordă numai pentru bilete care includ mai multe călătorii dus-întors pe o anumită rută, întrucât scopul este de a promova utilizarea regulată a trenurilor în locul mașinilor. (The Mayor)
6. Operatorul low-cost Ryanair va opera o cursă pe ruta Cluj-Napoca – Dublin începând din 1 noiembrie 2022. Vor exista două zboruri săptămânale, programate în zilele de marți și sâmbătă, iar biletele pot fi deja achiziționate de pe site-ul oficial al companiei aeriene. (Aviation Airlines)
7. Compania Pegasus Airlines va păstra în oferta ruta București – Ankara și în sezonul de iarnă 2022-2023, în ciuda faptului că aceasta urma să fie întreruptă la sfârșitul lunii octombrie. Totuși, spre deosebire de cele trei zboruri săptămânale din prezent, ruta va avea un singur zbor săptămânal în lunile noiembrie și decembrie. (Boarding Pass)
8. Compania low-cost Blue Air și-a informat angajații printr-o comunicare internă că exclude posibilitatea de a relua zborurile pentru pasageri în următoarele 60 de zile. Cel puțin 8 avioane Blue Air au fost preluate în ultima perioadă de alți operatori aerieni. (Boarding Pass)
9. Peste 40% dintre europenii care își listează locuințele pe platforma de cazări Airbnb pentru a primi turiști care să locuiască împreună cu ei au adoptat această strategie pentru a face față cheltuielilor zilnice în creștere, potrivit unui sondaj realizat de Airbnb. În medie, o gazdă a avut venituri de circa 3.000 de euro în 2021, în creștere cu 18% comparativ cu 2020. (Airbnb)
10. Travelator propune un weekend prelungit în Lyon pentru 89 de euro de persoană. Prețul include călătorie dus-întors cu Wizz Air pentru 41 de euro și 3 nopți de cazare în cameră dublă la B&B Hotel Lyon Centre Monplaisir pentru 105 euro. Perioada optimă de călătorie pentru a obține aceste prețuri este 3-6 februarie 2023. (Travelator)