Franţa îşi va consolida prezenţa militară în România în cadrul NATO, în săptămânile următoare – Cronica dimineții

Cronica dimineții vă este prezentata de Raiffeisen Smart Market.

1. Franţa îşi va consolida prezenţa militară în România în cadrul NATO prin desfăşurarea, în săptămânile următoare, a unei companii de ”vehicule blindate de infanterie” şi a unei escadrile de tancuri de tip Leclerc, a anunţat marţi ministrul francez al Apărării. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că decizia preşedintelui francez Emmanuel Macron de a consolida prezenţa militară a acestui stat în România reprezintă ”un gest important pentru Flancul Estic al NATO, semn al solidarităţii Aliate”. (News.ro)

2. Regatul Țărilor de Jos, actuala denumire oficială a Olandei, este ultimul stat care nu și-a precizat clar poziția față de dorința României de a intra, în 2022, în spațiul european al liberei circulații a persoanelor. Ambasadorul Olandei la București a precizat că în acest moment țara pe care o reprezintă nu are informații din care să reiasă un răspuns de acceptare a aderării României în spațiul Schengen. (EuropaLibera)

3. Comisia Europeană a aprobat două programe operaționale regionale pentru perioada de programare 2021-2027, în valoare totală de 2,74 miliarde de euro, care vizează 11 județe românești. Cele doua programe sunt:
– Programul Operațional Regional pentru regiunea Vest: 1,179 miliarde de euro. Cuprinde județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara.
– Programul Operațional Regional pentru regiunea Sud-Muntenia: 1,576 miliarde de euro. Cuprinde județele: Argeș, Prahova, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Ialomița și Călărași. (StartupCafe)

4. În primele nouă luni ale acestui an, România și-a redus consumul de gaze cu 11% față de media consumului aferentă perioadei 2019-2021, mare parte a scăderii fiind reducerea consumului din industrie (63%), care este cea mai mare din Uniunea Europeană. În perioada ianuarie-septembrie, media UE referitoare la reducerea cererii de gaze naturale a fost de 7%. (CursdeGuvernare)

Din Cronica Spațială: Una dintre ipotezele de lucru ale cercetătorilor este că Luna s-a format după ce Pământul a fost lovit de un obiect ceresc de dimensunile planetei Marte. O serie de simulări computerizate realizate de oamenii de știință de la NASA sugerează acum că procesul de formare al Lunii a fost unul extrem de scurt la scara Universului, de numai câteva ore, întrucât materialul rezultat în urma coliziunii a ajuns direct pe orbită. Dacă va fi confirmată, această teorie are potențialul de a deschide calea spre noi informații despre evoluția Lunii. (EarthSky)

5. Ministrul ucrainean al energiei, Herman Halușcenko, a declarat pentru CNN că rachetele rusești au lovit aproximativ 30% din infrastructura energetică a țării începând de luni. (Hotnews)

6. Președintele Joe Biden a declarat că relațiile SUA cu Arabia Saudită trebuie “reevaluate”, după decizia regatului, de săptămâna trecută, de a susține reducerea producției zilnice de petrol în cadrul OPEC+. Biden a declarat că este deschis să analizeze propunerile unor Democrați din Congres, inclusiv stoparea vânzării de armament către Arabia Saudită. (NYTimes)

7. Firma de cercetare de piață S&P Global Mobility a avertizat că, în conformitate cu un scenariu pesimist, criza energetică din Europa ar putea reduce producția de automobile cu aproape 40%, sau peste un milion de unități pe trimestru, până la finele lui 2023. (Profit.ro)

8. NASA a reuşit să devieze un asteroid din traiectoria sa proiectând o navă spaţială pe suprafaţa sa la sfârşitul lunii septembrie, în timpul unei misiuni de testare fără precedent, care ar trebui să permită omenirii să înveţe cum să se protejeze de o posibilă ameninţare viitoare, a anunţat agenția spaţială americană. Nava misiunii Dart s-a prăbuşit intenţionat în ţinta sa, asteroidul Dimorphos, care este satelitul unui asteroid mai mare numit Didymos. Dispozitivul NASA a reuşit astfel să-l mişte, reducând orbita sa cu 32 de minute. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Gabriela Ruse s-a calificat în turul al doilea al turneului WTA Transylvania Open, după ce a dispus de franţuzoaica Harmony Tan în trei seturi. Ea a devenit singura jucătoare din România care va evolua în turul al doilea

9. Un grup de experți americani a recomandat, pentru prima oară, ca medicii de asistență primară să verifice anxietatea tuturor copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani. Grupul și-a reafirmat poziția conform căreia toți adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani ar trebui să fie testați pentru depresie. (NYTimes)

10. Locuitorii din Ploiești vor avea din nou apă caldă, după mai bine de două luni, a anunțat marți seara primarul Andrei Volosevici. Potrivit edilului, primăria a primit avizul Consiliului Concurenței pentru a prelua de la Consiliul Județean serviciul de alimentare cu energie termică produsă în mod centralizat. Cel mai probabil, ploieștenii vor primi apă caldă până pe 16 octombrie, a declarat Volosevici. (Digi24)

Fotografia dimineții – Actrița Angela Lansbury a decedat marți, lavârsta de 96 de ani:

Ți-ar mai putea plăcea
Drulă: USR este ”singurul partid cu adevărat liberal” din România – Cronica dimineții
60% din teritoriul UE şi al Marii Britanii se confruntă cu condiţii de secetă – Cronica dimineții