INS: O familie cheltuie în medie 5375 de lei lunar, din care circa 60% se duc pe facturi, mâncare, băutură și țigări – Cronica serii

Cronica serii vă este prezentata de Raiffeisen Smart Market.

1. O familie cheltuie în medie 5375 de lei lunar, din care circa 60% se duc pe facturi, mâncare, băutură și țigări, arată datele transmise miercuri de Institutul Național de Statistică. Potrivit aceleiași surse, veniturile lunare ale unei familii au fost în trimestrul al doilea din acest an de 6241 lei, în medie. (Hotnews)

2. Banca Națională a României a majorat dobânda de politică monetară cu 0,75 puncte procentuale, la 6,25% pe an, depășind așteptările analiștilor. Decizia BNR vine în contextul în care inflația a crescut peste așteptări în august la 15,3% pe an, de la 15% în iulie. (Profit.ro)

3. România are o rată de absorbţie de 67% pentru cadrul financiar 2014-2020, în condiţiile în care aceşti bani mai pot fi absorbiţi până în decembrie 2023, a anunţat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. (Digi24)

4. Executivul a aprobat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă care prevede plafonarea preţurilor la lemnele de foc. Preţul la lemnul de foc, tocătură provenită din lemn, rumeguş şi restul de lemn se stabileşte la 400 lei pe metrul cub, cu TVA inclus, respectiv la brichete, se stabileşte un preţ maxim de 1.500 de lei pe tonă, cu TVA inclus, şi la peleţi maxim 2.000 lei pe tonă, cu TVA inclus. (News.ro)

Din Cronica de Business: Guvernul spaniol a anunțat că pensiile vor crește cu minim 8,5% anul viitor, conform propunerii de buget. Comparativ cu acest an, bugetul pentru pensii va crește cu peste 11%. (ElPais)

5. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a confirmat ideea creșterii impozitului pe locuință, susținând totodată că impactul unei eventuale creșteri de impozite nu va fi la persoanele cu venituri mici. (Profit.ro)

6. Eurodeputata olandeză Sophie in ‘t Veld, membră a partidului Democraten 66 aflat la guvernare în Țările de Jos, s-a declarat, miercuri, în Parlamentul European, rușinată de faptul că Guvernul de la Haga se opune aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen și a cerut premierului olandez, Mark Rutte, să sprijine extinderea zonei europene de liberă circulație și cu cele două țări candidate. (Hotnews)

7. USR a transmis că Guvernul a îndeplinit doar nouă din cele 24 de jaloane şi ţinte din PNRR pe care le avea de realizat în trimestrul al treilea şi anume până la sfârşitul lunii septembrie, conform raportului trimestrial realizat de MonitorPNRR.ro (News.ro). PSD a anunţat că miniştrii social-democraţi au îndeplinit toate jaloanele prevăzute, pentru trimestrul III 2022, în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României. În acelaşi timp, social-democraţii îşi exprimă speranţa că şi ceilalţi membri ai Guvernului vor îndeplini jaloanele din PNRR aferente domeniului lor de activitate. (News.ro)

8. Preşedintele rus Vladimir Putin îşi exprimă miercuri speranţa ca situaţia militară din teritoriile ucrainene pe care le-a anexat recent să se ”stabilizeze”, în pofida dificultăţilor cu care se confruntă trupele ruse, care se retrag din faţa armatei ucrainene. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Google a lansat un serviciu dedicat specialiștilor din medicină, care folosește inteligența artificială pentru a scana analizele imagistice, promițând un diagnostic mai corect și mai rapid. Medical Imaging Suite include instrumente precum BigQuery și Looker, care pot fi folosite pentru căutarea și vizualizare unor mari cantități de date imagistice, cu funcții de analytics și chiar antrenarea unor noi modele de AI. (SiliconAngle)

9. Polonia negociază cu Statele Unite participarea la programul de găzduire a armelor nucleare NATO, ca măsură de protecție împotriva amenințărilor în creștere din partea Rusiei, a anunțat miercuri președintele polonez Andrzej Duda. (Digi24)

10. Fostul președinte Traian Băsescu, actual europarlamentar, a denunțat, miercuri, în Parlamentul European, „problema consolidării lui Putin de către demnitari ai Uniunii Europene”. Băsescu a enumerat o listă de foști lideri ai țărilor membre UE care „s-au pus în slujba lui Putin după terminarea mandatelor”, în frunte cu fostul cancelar social-democrat german Gerhard Schroder. Băsescu i-a mai mentionat pe Matteo Renzi, fost premier italian, angajat la o firmă rusească, Christian Kern, fost cancelar austriac, Francois Fillon, fost premier al Franței, Esko Aho, fost premier finlandez, Paavo Lipponen, fost premier finlandez, Karin Kneissl, fost ministru de externe austriac, Hans Schelling, fost ministru de finanțe austriac și Dominique Strauss Kahn, fost director general FMI. Fostul președinte n-a mai apucat să-și termine discursul pe care îl pregătise, pentru că președintele de ședință, Rainer Wieland (Germania, PPE), i-a tăiat microfonul, pe motiv că i-a expirat timpul alocat. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Ministerul Educației: Aproape 8.500 de elevi care au media sub 5 iau bursă de merit – Cronica serii
Cronica serii – DNA cere Senatului ridicarea imunității lui Tăriceanu