Cronica dimineții – Vot negativ pentru Brexit în Parlamentul Britanic. Azi se votează un Brexit fără acord
1. Prim ministrul britanic, Theresa May, a suferit o nouă înfrângere după ce acordul privind Brexitul a fost respins aseară, de Camera Comunelor, cu un vot zdrobitor, 391 la 242. Premierul a precizat că Parlamentul urmează să hotărască astăzi dacă Regatul Unit va ieşi din Uniunea Europeană (UE) fără acord, o eventuală amânare a Brexitului fiind votată mâine, în funcție de votul de astăzi. Un purtător de cuvânt la preşedintelui Consiliului European Donald Tusk a declarat că, în condiţiile în care mai sunt doar 17 zile până la data de 29 martie, votul de aseară a crescut semnificativ perspectiva unui Brexit fără acord. „Dacă există o soluţie, aceasta poate fi găsită doar de Londra”, a spus el. (News.ro)
2. Economia României va avea nevoie, într-un interval de 5 ani, de peste jumătate de milion de persoane în plus pe piața forței de muncă, necesar care nu poate fi acoperit din resursele de muncă interne dacă nu sunt adoptate rapid o serie de măsuri, relevă un studiu realizat de Confederația Patronală Concordia și Institutul Național de Cercetări Economice al Academiei Române. Datele relevă că circa 2 milioane de persoane active nu se regăsesc nici pe piața muncii, nici în sistemul educațional, iar numărul pensionarilor se apropie rapid de cel al lucrătorilor activi, situație în care populația poate scădea cu aproape 2 milioane de locuitori până în 2030. (Profit.ro)
3. Românii care au cotizat cel puțin 5 ani la Pilonul II de pensii pot de acum să ceară încetarea plății contribuțiilor la acest sistem, potrivit normei ASF care a intrat în vigoare marți, 12 martie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial. Cererea de retragere se face către compania care le gestionează pensiile private și va avea efect chiar din luna în care a fost depusă. În cazul celor care aleg asta, procentul de 3,75% din cota de 25% de CAS, care se ducea în contul pensiei private, se va vărsa în sistemul public de pensii. (Hotnews)
4. Agenţia Europeană pentru Securitate Aviatică a suspendat toate zborurile avioanelor Boeing 737 MAX în blocul comunitar, în urma accidentului unei aeronave 737 MAX 8 în Etiopia, care a provocat moartea a 157 de oameni. Marea Britanie, Germania, Franţa şi Italia anunţaseră deja că se alătură valului de suspendări ale zborurilor aeronavelor Boeing 737 MAX, în urma dezastrului din Etiopia. Ca urmare a acestei decizii, zborul de aseară al companiei Fly Dubai, de pe Otopeni spre Dubai, operat cu un astfel de avion, a fost suspendat. (News.ro)
5. Agricultura, în special din cauza vacilor, generează 13% din gazele de seră care afectează planeta, situându-se pe locul trei, după industria energetică și transporturi, în topul domeniilor care generează acest tip de gaze. (NYTimes)
6. Banca elvețiană UBS a redus bonusurile acordate femeilor manager care și-au luat concedii de maternitate. Una dintre aceste femei a primit drept explicație pentru această reducere faptul că maternitatea este “lifestyle choice”. (FT)
7. 50 de persoane, inclusiv două actrițe, Felicity Huffman și Lori Loughlin, au fost arestate de FBI într-unul dintre cele mai mari cazuri de corupție din învățământul american. Persoanele acuzate au dat sau au primit mită pentru a-și înscrie copiii la unele dintre cele mai prestigioase universități americane. Schema avea două componente, o companie care făcea meditații pentru admitere, unde angajații erau folosiți pentru a da testele în locul elevilor, și mituirea antrenorilor de la universități pentru a declara că acești copii sunt sportivi de performanță, indiferent dacă aveau calități sportive sau nu. Sumele plătite pentru admiterea copiilor erau între $200.000 și $6.500.000. Antrenori de la Yale, Stanford, University of Southern California, Wake Forest și Georgetown au fost implicați în această schemă. (CNN)
8. Toyota va construi un rover care va fi trimis de Agenția Spațială Japoneză pe Lună, în 2029. Având șase roți și putând găzdui două persoane, roverul va fi alimentat cu energie solară, înmagazinată în baterii, care-i va permite să se deplaseze pe o distanță de 10.000 de km. Astronauții vor putea să-și dea jos costumul în interiorul vehicolului. (Engadget)
9. Fermierii din Noua Zeelandă au început să folosească drone care “lătră”, în locul câinilor, pentru a controla și coordona oile. (Link)
10. Un avion care a decolat de la Jeddah, Arabia Saudită, spre Kuala Lumpur, Malayesia, a trebuit să se întoarcă pe aeroport din cauza unei cereri mai puțini obișnuite: o mamă își uitase copilul pe aeroport. Avionul a primit aprobarea de întoarcere deși, în general, astfel de cereri sunt aprobate doar pentru probleme tehnice sau pentru probleme de sănătate ale pasagerilor. (TheGuardian)
Fotografia dimineții – O fetiță stă într-un butoi de plastic în timp ce familia să ia apă de la o conductă în Caracas, Venezuela, Ariana Cubillos / AP:
Promo: Intră în Clubul Pasionaților de Vin, primești 4 sticle de vin premium, transport gratuit pentru comenzi și prețuri preferențiale pentru o selecție amplă de vinuri. Detalii aici.