Ministrul adjunct de externe rus: O confruntare deschisă cu Statele Unite și NATO nu este în interesul Rusiei – Cronica serii
Cronica serii vă este prezentata de Raiffeisen Smart Market.
1. România s-a confruntat în prima jumătate a acestui an cu un record de cereri de azil – 7.525, dintre care 4.359 au fost depuse de cetățeni ucraineni. Dintre toate cererile de azil, 1.997 au fost depuse de minori – 1.504 copii cu vârsta între 0-13 ani și 493 de copii cu vârsta între 14-17 ani. Datele au fost transmise de Organizația Salvați Copiii România. (Hotnews)
2. Câştigul salarial mediu brut lunar ȋn anul 2021 a fost 5.535 lei, iar câştigul salarial mediu net lunar a fost 3.416 lei, în creştere cu 6,2% (+199 lei) comparativ cu anul precedent. Efectivul salariaţilor la 31 decembrie 2021 a fost 5.516.400 persoane, mai mare cu 105.300 persoane comparativ cu sfârşitul anului precedent. (News.ro)
3. Ministrul român de Interne, Lucian Bode, a declarat într-un interviu acordat EFE, în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în Spania, că obiectivul primordial al României este intrarea în spaţiul Schengen, după ce a petrecut mai bine de unsprezece ani respectând cerinţele impuse, suferind „pierderi incomensurabile” din cauza indeciziei şi vetourile diferitelor ţări ale UE. Bode a arătat că România garantează securitatea a 2.070 de kilometri de frontiera externă a Uniunii Europene şi se ocupă de fluxul de migranţi ucraineni, precizând că 2,4 milioane de persoane care au trecut graniţa cu România fugind din Ucraina de la începutul invaziei ruse din 24 februarie. (News.ro)
4. Primii 14 kilometri ai Autostrăzii Sibiu-Pitești ar putea fi deschiși circulației în acest an, pe secțiunea Sibiu-Boița, a anunțat directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol. El a mai precizat că pe primii kilometri ai Autostrăzii Moldovei, între Ploiești și Pașcani, s-ar putea circula din 2024. (Profit.ro)
Din Cronica de Tehnologie: Presa de stat din China scrie că NSA a dobândit acces la rețeaua de telecomunicații a țării. După un atac recent asupra Universității Politehnice, NSA ar fi intrat în posesia unor informații despre funcționarea și configurarea echipamentelor de rețea. Asta ar fi permis infiltrarea operatorilor de telecomunicații și controlarea infrastructurii. (CNBC)
5. Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au crescut în luna august cu 0,3% față de luna anterioară, până la nivelul de 486,616 miliarde lei, iar față de aceeași perioadă a anului anterior s-au majorat cu 8,2% (-6,2% în termeni reali), arată datele Băncii Naționale a României. (Profit.ro)
6. Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a declarat vineri că Moscova nu amenință pe nimeni cu arme nucleare și că o confruntare deschisă cu Statele Unite și NATO nu este în interesul Rusiei, au relatat agențiile de presă de stat. (G4Media)
7. Patru regiuni din Ucraina aflate sub controlul forţelor ruse derulează, începând de vineri, referendumuri privind anexarea la Rusia, votul fiind condamnat de Occident, care îl consideră nelegitim şi premergător unei anexări ilegale. (News.ro)
8. Încercările Ucrainei de a recupera Donbasul, precum şi regiunile Zaporojie şi Herson dupa intrarea lor în componenţa Rusiei în urma referendumurilor, vor fi considerate atacuri împotriva Rusiei, în conformitate cu Constituţia rusă, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. (Digi24)
Din Cronica de Divertisment: Celebrul film “Avatar” din 2009 regizat de James Cameron revine pe marile ecrane în acest weekend în cadrul unei proiecții speciale. “Avatar” a fost apreciat la lansare pentru efectele vizuale spectaculoase și a doborât recordul pentru filmul cu cele mai mari încasări din lume, pe care l-a deținut până în 2019. Proiecția are loc ca preludiu pentru lansarea continuării “Avatar: The Way of Water”, care va apărea în cinematografe în luna decembrie 2022.
9. Liderul italian al Ligii, partid de extremă dreapta, Matteo Salvini, a cerut vineri ”scuze sau demisia” Ursulei von der Leyen, care a invocat ”instrumente” pe care Bruxellesul le are la dispoziţie pentru a sancţiona eventuale încălcări ale principiilor democratice ale Uniunii Europene în cazul unei victorii a ultraconservatorilor italieni în alegerile legislative de duminică. (News.ro)
10. România se află undeva la jumătatea clasamentului ţărilor europene în funcţie de vitezele atinse în cazul conexiunilor la internet prin satelit furnizate de Starlink. Un studiu publicat de Ookla arată că Starlink depăşeşte 100Mbps pentru download în mai multe ţări europene. În cazul unora dintre acestea, Starlink este mai rapid chiar şi decât conexiunile fixe prin cablu. Într-un top al ţărilor europene cu cele mai rapide viteze furnizate de Starlink, primele locuri sunt ocupate, în ordine, de Portugalia, Olanda, Austria, Franţa şi Belgia. În Portugalia, viteza medie de download este de 123Mbps. Cu 94Mbps viteză medie de download prin Starlink, România se află pe locul 13 în acest clasament. (News.ro)