Prețul pâinii a crescut cu 18% în UE, în ultimul an – Cronica serii

Cronica serii vă este prezentata de Raiffeisen Smart Market.

1. Datele Eurostat pentru luna august referitoare la toate țările Uniunii Europene arată că pâinea, articol de primă necesitate, costă cu 18% mai mult decât anul trecut. O scumpire „uriașă”, având în vedere că deja în august 2021 prețul crescuse cu 3% față de ultimele douăsprezece luni. (G4Media)

2. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marți, că este posibil să meargă împreună cu premierul Nicolae Ciucă la Bruxelles, pentru a negocia cu oficialii de la Comisia Europeană majorarea pensiilor. (Digi24)

3. În contextul creșterii accelerate a prețurilor de consum și al erodării puterii de cumpărare a persoanelor vârstnice cu pensii mici, ca formă de compensare parțială a inflației din ultima perioadă, PNL a redactat un proiect legislativ prin care propune majorarea de la 2.000 de lei la 3.000 de lei a plafonului pentru care pensiile sunt scutite de impozitare. (Profit.ro)

Promo: Antreprenorul Răzvan Pascu și dezvoltatorul imobiliar SOBHA organizează o serie de evenimente despre investițiile imobiliare în Dubai. Aceștia vor ajunge la Iași (pe 28 Septembrie), Suceava (pe 29 Septembrie), Bacău (30 Septembrie), Brăila (1 Octombrie), Galați (2 Octombrie), precum și la Chișinău pe 8-9 Octombrie. Evenimentul va fi nu doar unul informativ despre cartierul premium SOBHA Hartland, situat la doar 7 minute de Burj Khalifa, ci și cu vânzare. Vor exista oferte speciale și stoc suplimentar de unități. Rezervarea se va putea face achitând doar 2% din valoarea imobilului, iar toți cei care achiziționează în ziua respectivă vor primi cadou și o excursie luxury în Dubai. Persoanele interesate se pot înscrie completând acest formular sau prin mesaj pe WhatsApp la numărul de telefon 0733338224.

4. Purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Ştefan Radu Oprea afirmă că astăzi, pe piaţa energiei lipseşte marfa, nu se încheie contracte şi îi transmite ministrului Virgil Popescu să nu se mai mire că preţurile furnizorilor sunt mari. El arată că încheierea rapidă a contractelor bilaterale, la preţuri corecte, este soluţia care ar tempera creşterea preţurilor la energie prin recâştigarea încrederii furnizorilor, companiilor şi clienţilor casnici şi îi cere ministrului PNL să se apuce de muncă. (News.ro)

5. Agențiile de turism cer demisia de onoare a ministrului Antreprenoriatului și Turismului Daniel Cadariu, se arată într-un comunicat al ANAT. Motivul este faptul că a ratat până acum toate obiectivele majore asumate la începutul mandatului pentru zona de turism. (Hotnews)

Din Cronica de Business: Două bănci din Turcia, Isbank și Denizbank, au suspendat utilizarea sistemului de plăți rusesc Mir, din cauza riscului de a fi supuși sancțiunilor impuse de SUA după invadarea Ucrainei de către Rusia. (Reuters)

6. Heineken România, unul dintre cei mai mari producători de bere de pe piața locală, filiala grupului olandez, al doilea producător mondial de bere, vrea să oprească activitatea în fabrica din Constanța, cu aproximație în septembrie 2023. (Profit.ro)

7. Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat marţi că Uniunea Europeană nu ar trebui să ia în considerare noi sancţiuni împotriva Rusiei, pentru că acestea nu ar face decât să adâncească actuala criză energetică şi să afecteze Europa. (Digi24)

8. Autoritățile pro-ruse de ocupație din autoproclamatele Republici Populare Luhansk și Donețk, teritorii ucrainene invadate de Rusia, au anunțat marți că vor organiza un referendum pentru unificarea cu Rusia în perioada 23 – 27 septembrie. Și autoritățile pro-ruse din din Herson și Zaporojie au anunțat marți referendumuri similare, dar nu au anunțat data (G4Media). Orice referendum privind aderarea Rusiei în teritoriile ucrainene ocupate de ruşi ar distruge orice şansă ca Moscova şi Kievul să se aşeze la masa negocierilor, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean, Serghei Nikiforov. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: China încearcă să compenseze deficitul forței de muncă crescând gradul de utilizare al roboților industriali. Anul trecut, livrările de roboți industriali din China au ajuns la peste 243.000, în creștere YoY cu 45%. China a montat anul trecut în fabrici la fel de mulți roboți ca restul lumii la un loc. (WSJ)

9. Aproximativ 150 de şefi de stat şi de guvern din întreaga lume sunt așteptați să ia cuvântul de la tribuna Adunării Generale a ONU, care se reia timp de aproape o săptămână, pentru prima oară în format fizic după doi ani perturbaţi de pandemia de COVID-19. Adunarea, marcată de diviziuni profunde, se va concentra pe subiecte precum războiul din Ucraina, catastrofe climatice și insecuritate alimentară, într-o lume asediată de criză. (Digi24)

10. Directorul executiv Aramco a declarat că eforturile guvernelor europene de a aborda criza energetică „nu sunt de ajutor”. Amin Nasser, care conduce cel mai mare exportator de petrol din lume, a declarat că planurile pentru plafonarea facturile consumatorilor și de a impozita companiile de energie nu sunt soluții pe termen lung la criza globală a energiei. „Înghețarea sau plafonarea facturilor la energie ar putea ajuta consumatorii pe termen scurt, dar nu rezolvă cauzele reale și nu sunt soluții pe termen lung. (TheGuardian)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Deficitul comercial al României a avansat cu 33,9% în primele trei luni
Klaus Iohannis: Nu voi candida la alegerile parlamentare din decembrie – Cronica serii