Aproximativ 90 de bănci centrale au majorat ratele dobânzilor în acest an – Cronica de Business

Cronica de Business vă este prezentata de Raiffeisen Smart Market.

1. Randamentele obligaţiunilor pe termen de 10 ani ale Trezoreriei SUA au crescut luni până la 3,489%. Este cel mai ridicat nivel din 2011, investitorii anticipând probabilitatea ca Rezervă Federală (Fed) să majoreze dobânda cheie săptămână aceasta. (WSJ)

2. Aproximativ 90 de bănci centrale au majorat ratele dobânzilor în acest an. Jumătate dintre ele au crescut dobânda de referință cu cel puțin 75 de puncte de bază într-o singură transă. În acest moment, factorii de decizie din băncile centrale încep să recunoască public că există un risc de a afecta creșterea economică și crearea de noi locuri de muncă de creșterea într-un ritm rapid a rațelor dobânzii. (Bloomberg)

3. Inflația din Japonia a accelerat cu cel mai rapid ritm din peste trei decenii. Prețurile de consum, excluzând alimentele proaspete, au crescut cu 2,8% în august, în ritm anual. Analiștii prognozau o creștere de 2,7%. Este cel mai ridicat nivel din 1991 până în prezent. (Bloomberg)

4. Sectorul bancar din zona euro este robust înaintea unei posibile recesiuni, dar Banca Centrală Europeană încă cere creditorilor să-și revizuiască proiecțiile privind capitalul, ținând cont că probabil va fi o iarnă dificilă, a afirmat Andrea Enria, președintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE. (Profit.ro)

5. Două bănci din Turcia, Isbank și Denizbank, au suspendat utilizarea sistemului de plăți rusesc Mir, din cauza riscului de a fi supuși sancțiunilor impuse de SUA după invadarea Ucrainei de către Rusia. (Reuters)

Din Cronica diminetii: Creditarea firmelor și-a menținut ritmurile amețitoare de creștere de peste un sfert în ceea ce privește soldul, în condițiile în care băncile au acordat împrumuturi noi în lei și euro de circa 13,6 miliarde de euro în ultimul an. Băncile au acordat un nivel record de credite în lei pentru locuințe în ultimul an, iulie fiind și cea mai bună lună din seria de date. Pe de altă parte, creditul de consum crește cu mai puțin de jumătate din rata inflației. (Profit.ro)

6. Un program controversat prin care Statele Unite au oferit vize investitorilor va fi reluat. Programul, care a generat investiții de $37 de miliarde până în 2008, presupune că investiția să creeze minim 10 locuri de muncă noi în regim permanent. Pe lista de așteptare, care conține 100.000 de persoane dispuse să investească $15 miliarde în SUA, se află mulți investitori din China și India. (Bloomberg)

7. Departamentul de Energie al Statelor Unite a anunțat că va vinde până la 10 milioane de barili de petrol din rezervă strategică, cu livrare în noiembrie 2022 (Link). Cantitatea de petrol aflată în rezerva strategică a SUA a scăzut la cel mai redus nivel din august 1984.

8. Valoarea caselor din SUA a scăzut, în august, pentru a doua lună consecutivă. Prețul mediu al unei case a ajuns la $356.054, după scăderea de 0,3% înregistrată în august, comparativ cu iulie. Este cea mai mare scădere lunară înregistrată din 2011 până în prezent. Prețul rămâne cu 14,1% mai mare decât în august 2021 și cu 43,8% mai ridicat decât în august 2019, înainte de pandemie. (Forbes)

9. India și Arabia Saudită au purtat discuții cu privire oportunitatea folosirii propriilor monede, rupia și riyalul, în tranzacțiile comerciale. Cele două țări mai au discutat și despre introducerea cârdurilor UPI și Rupay în regat, a anunțat Ministerul Comerțului din India. Ministrul indian al Comerțului efectuează o vizită în Arabia Saudită. (TheEconomicTimes)

10. Mark Zuckerberg, CEO-ul și fondatorul Meta/Facebook, a pierdut, de la începutul anului, $71 miliarde din avere, ceea ce reprezintă peste jumătate din total. Este cea mai mare scădere din top 500 miliardari ai lumii. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Elon Musk a vândut acțiuni Tesla în valoarea de $5 miliarde – Cronica de Business
Prețul unui megawatt-ora vândut în Germania, pentru 2023, a atins pragul de 1000 euro – Cronica de Business