Ericsson planifică o fabrică de dispozitive 5G de mari dimensiuni în România – Cronica de Business

Cronica de Business vă este prezentata de Raiffeisen Smart Market.

1. Grupul suedez Ericsson, unul dintre cei mai mari furnizori globali de echipamente și servicii pentru operatorii de comunicații din lume, are în plan construcția unei fabrici de dispozitive 5G în România, de mărimea celor două fabrici de antene cumpărate de la Kathrein, potrivit surselor din piața imobiliară. Aceasta va fi prima unitate de producție dezvoltată de suedezi de la zero pe piața locală. (Profit.ro)

2. Ucraina își va dubla până la finalul acestui an exporturile de electricitate către România, Ungaria și Slovacia, acestea urmând să crească de la 300 MW cu încă 200-300 MW, în timp ce cele către Polonia vor crește cu peste 1.000 MW, a anunțat premierul ucrainean Denîs Șmîhal. Luni dimineață, la ora 12:40, România importa 152 MW din Ucraina și exporta 208 MW în statul vecin, unde mai multe regiuni au rămas fără curent ca urmare a atacurilor efectuate de armata rusă asupra infrastructurii civile. (Profit.ro)

3. Anul acesta, vânzările online din SUA vor crește cu 9,4%, până la $1000 miliarde. Va fi primul an în care creșterea înregistrată este „single digit”, potrivit Insider Intelligence. Vânzările Amazon vor atinge $400 de miliarde, în creștere cu 9%, sub dinamica pieței. (Bloomberg)

Din Cronica diminetii: Plafonarea prețurilor la gaze naturale nu va rezolva criza energetică a Europei, a declarat Jonas Gahr Stoere, premierul Norvegiei, țară care a luat locul Rusiei în topul furnizorilor de gaze ai Bătrânului Continent. (Profit.ro)

4. Proiectul construirii pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești a unei capacități de producție de energie electrică de 462 MW, compusă din șase mini-reactoare modulare (SMR) a câte 72 MW fiecare, concepute și dezvoltate de către compania americană NuScale, va fi implementat de către o societate de proiect nou-înființată, la care Nuclearelectrica (SNN) și firma clujeană Nova Power&Gas vor deține, cel puțin într-o primă etapă, participații egale, de câte 50%. (Profit.ro)

5. Yuanul chinez a pierdut 8,7% în raportul cu dolarul american, de la începutul anului. Dacă trendul se menține ar fi cel mai mare declin înregistrat din 2005 până în prezent. (FT)

6. Primele voturi arată că că acționarii Twitter vor aproba cu o largă majoritate preluarea, pentru $44 de miliarde, a companiei de către Elon Musk. CEO-ul Tesla caută acum soluții să iasă din acordul de preluare, un proces fiind pe rol. (WSJ)

7. Alphabet/Google plătește ilegal miliarde de dolari anual către Apple, Samsung și alte companii din industria telecom pentru a-și păstra motorul de căutare ca soluție implicită în browserele de pe telefoanele producătorilor. Acuzația vine din partea procurorilor americani care au dat în judecată Alphabet/Google pentru monopol. Procesul probabil va începe anul viitor. (Bloomberg)

Din Cronica serii: România se clasează pe unul din ultimele locuri între ţările UE în privinţa energiei solare şi eoliene pe cap de locuitor, conform unei analize. România este pe locul patru din coada clasamentului, cu 0,229 KW instalat per capita, după ţara noastră fiind doar Slovenia (0,178), Slovacia (0,099) şi Letonia (0,048), cu un potenţial mult mai redus în acest domeniu. (News.ro)

8. Veniturile Oracle au crescut cu 18%, în ritm anual, în trimestrul care s-a închis la 31 august, influențate și de integrarea dezvoltatorului de software Cerner. Compania a raportat venituri de $11,45 miliarde, în linie cu așteptările pieței, în timp ce profitul a scăzut la $1,55 miliarde, de la $2,46 miliarde cât a fost în perioada similară a anului trecut. (CNBC)

9. Goldman Sachs Group pregătește concedierea a sute de angajați, anunțul urmând să fie făcut la începutul săptămânii viitoare. Reducerile fac parte din evaluările anuale ale performanței băncii, care au fost suspendate în timpul pandemiei. La finalul lunii iunie, grupul financiar avea 47.000 de angajați, în creștere față de 41.000, câți erau cu un an în urmă. (WSJ)

10. Amazon va cheltui cel mai mult, dintre playerii care dețin platforme de streaming, pe programe, anul acesta. Amazon ar urma să investească, inclusiv în drepturi pentru competițiile sportive, $15 miliarde, fiind urmați de Netflix, cu $13,6 miliarde, Disney+ cu $9,5 miliarde, WarnerBros Discorvery cu $6,5 miliarde și Apple cu $6 miliarde. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Grupul Renault a anunțat pierderi de 8 miliarde de euro pentru anul 2020 – Cronica de Business
Adidas a anunțat vânzarea Reebok către Authentic Brands Group – Cronica de Business