Ucraina a recucerit peste 700 km pătrați din teritoriul său în est și sud – Cronica serii

1. Ucraina a recucerit peste 700 km pătrați din teritoriul său în est și sud în timpul unei contraofensive fulgerătoare, a declarat joi un general ucrainean, oferind prima evaluare oficială a operațiunii. Victoriile, dacă sunt confirmate și păstrate, reprezintă o lovitură gravă pentru Rusia despre care serviciile de informații occidentale spun că a suferit multe victime. (Hotnews)

2. Vara anului 2022, marcată de mai multe episoade de caniculă şi de o secetă severă, a fost cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată în Europa de la începutul măsurătorilor meteorologice, au anunţat coordonatorii serviciului european de monitorizare a schimbărilor climatice Copernicus. (Digi24)

3. USR susține că cel puțin 77.000 de locuri de muncă s-au pierdut în urma suprataxării contractelor part-time. Partidul cere Guvernului Ciucă să renunțe la suprataxarea contractelor spunând că ”PNL și PSD nu înțeleg și nu le pasă cum funcționează economia”. (G4Media)

4. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a întreprins o vizită neprogramată la Kiev, joi, în timp ce administraţia Biden a anunţat un ajutor militar în valoare de peste 2 miliarde de dolari pentru Ucraina şi alte ţări europene care ”prezintă cel mai mare risc cu privire la o viitoare agresiune rusă”, printre care şi România. (News.ro)

Din Cronica de Business: Premierul Indiei Narendra Modi a declarat miercuri că este dornic să consolideze relațiile cu Rusia, chiar dacă această țară a devenit un paria internațional după invazia sa din Ucraina. Modi a vorbit despre un „parteneriat special” între cele două țări și și-a exprimat un interes deosebit pentru consolidarea relațiilor comerciale în materie de energie și cărbune. (CNBC)

5. Pentagonul a trimis Ucrainei cel mai precis obuz de artilerie al său, Excalibur, care este ghidat de GPS. Informația a apărut după ce Pentagonul a cerut completarea stocului cu acest tip de armament. (SCMP)

6. Banca Centrală Europeană a crescut dobânda de referință cu 0,75%, o măsură menită să reducă inflația care se aproapie de 10% în zona Euro. Este cea mai mare creștere de dobânda făcută vreodată de BCE. (WSJ)

7. Regina Elizabeth a II-a se află sub supraveghere medicală la Castelul Balmoral, în Scoţia, în urma unor îngrijorări ale medicilor cu privire la starea sănătăţii suveranei, a anunţat Palatul Buckingham (News.ro).Toţi cei patru copii ai Reginei Elizabeth II sunt acum cu ea la Castelul Balmoral. De asemenea, nepotul ei, Ducele de Cambridge se află lângă suverană. (News.ro)

8. Partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită, a propus să se organizeze referendumuri, pe data de 4 noiembrie, în teritoriile ucrainene ocupate de forțele ruse, pentru a le alipi Rusiei. „Donețk, Lugansk și multe alte orașe rusești își vor regăsi în sfârșit locul de origine. Și lumea rusă, divizată astăzi de frontiere formale, își va regăsi întregul”, a declarat secretarul Consiliului general al Rusiei Unite, Andrei Turciak. (Euractiv)

Din Cronica de Tehnologie: iPhone 14 va fi cel mai ieftin model al noii serii de smartphone-uri Apple și va costa de la $799. Este urmat de Plus de la $899, Pro de la $999 și Pro Max de la $1,099.  Toate modelele vor fi disponibile din 16 septembrie, cu excepția versiunii Plus, care va intra pe piață din 7 octombrie. (Engadget)

9. Agenția americană pentru Alimente și Medicamente a aprobat un nou tratament împotriva ridurilor care ar putea amenința Botox-ul, liderul aceste piețe. De aproape 20 de ani, Botox, vândut de AbbVie, domină piața de medicamente estetice generând vânzări de zeci de miliarde de dolari fără ca vreun alt tratament să reușească să-i amenințe supremația. Daxxify, de la Revance Therapeutics, ar putea lua o cotă din piața Botox, efectele durand șase luni, cu două luni mai mult Botox. (WSJ)

10. După ce comisia pentru muncă din Camera Deputaților a avizat recent un proiect prin care ziua de 6 ianuarie, Boboteaza, devine zi liberă pentru angajați, acum parlamentarii PSD propun ca și 7 ianuarie, Soborul Sf. Proroc loan Botezătorul, să fie tot zi liberă. În cazul zilei de 6 ianuarie, aceasta mai trebuie să treacă de votul în plenul Camerei Deputaților, care este și cameră decizională, iar ulterior, proiectul va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Rafila: Numărul cazurilor de Covid-19 de săptămâna trecută a fost mai mare cu 80% față de cel de la finalul lunii mai, început de iunie – Cronica serii
Cronica serii – Economia românească a crescut în al treilea trimestru cu 4,3%