Comenzile către fabricile germane au scăzut pentru a șasea lună consecutivă, în iulie – Cronica de Business

1. Companiile energetice europene au nevoie de cel puţin 1.500 de miliarde de euro pentru a acoperi costul expunerii lor la creşterea preţurilor gazelor, a estimat grupul energetic norvegian Equinor, a cărei analiză nu include şi firmele din Marea Britanie. (News.ro)

2. Dacia a înregistrat o nouă performanță de vânzări pe piața din Germania, în luna august, chiar dacă business-ul Renault din această țară trece printr-o perioadă dificilă, care ar putea conduce la desființarea rețelei de dealeri. Cu 5.627 de autoturisme înmatriculate în luna a opta, Dacia reușește o creștere de 76,1%, ceea ce a condus la o majorare și a cotei de piață, la 2,8%. (Profit.ro)

3. Comenzile către fabricile germane au scăzut pentru a șasea lună consecutivă, în iulie, afectatate de inflație și incertitudinea cu privire la aprovizionarea cu energie. Cererea a scăzut cu 1,1% față de iunie, cauzată de o scădere a bunurilor de larg consum, în special a produselor farmaceutice. Analiștii estimaseră o scădere de 0,7%. (Bloomberg)

4. Noul premier britanic Liz Truss intenționează să înghețe facturile la energie timp de 18 luni permițând firmelor care furnizează gaze și electricitate să poată obține împrumuturi de la Guvern pentru subvenționarea acestor facturi. Ulterior acestea vor putea crește facturile către populație în următorii 10-20 de ani pentru rambursarea împrumuturilor. (FT)

Din Cronica dimineții: Costurile cu dobânzile sunt deja luate în calcul să ajungă în acest an la aproape 27 de miliarde de lei, au declarat surse din Ministerul Finanțelor. Astfel, după ce la rectificarea bugetară recentă au fost alocate încă 4 miliarde de lei pentru plata dobânzilor, față de planul inițial de 19,6 miliarde lei, la rectificarea de la finele lunii octombrie se estimează să mai fie alocate încă 2-3 miliarde de lei, ceea ce ar urca totalul pentru anul 2022 la 25,6-26,6 miliarde de lei. Suma reprezintă 1,9% din PIB, un record ca sumă, dar și ca pondere în PIB. (Profit.ro)

5. În SUA, nerambursările la împrumuturile acordate celor care sunt îndatorați la maxim au atins $6 miliarde, cea mai mare valoarea înregistrată din octombrie 2020, potrivit Fitch Ratings. Cifra reprezintă un procent mic dintr-o piață în expansiune care s-a dublat în ultimul deceniu la aproximativ $1500 miliarde. (WSJ)

6. Economia Australiei a crescut, în al doilea trimestru, cu 3,6%, în ritm anual, și cu 0,9% comparativ cu primul trimestru. Creșterea a venit din consum și din prețurile mai mari ale exporturilor. (Bloomberg)

7. „India consumă 5 milioane de barili de petrol pe zi, iar 60 de milioane de persoane alimentează în fiecare zi. Europa cumpără într-o zi petrol din Rusia cât cumpără India într-un trimestru. Cumpărăm și vom cumpăra petrol din Rusia, la fel cum vom cumpăra de oriunde pentru că avem o datorie morală față de cetățenii noștri”, a declarat ministrul Energie din India. (Link)

8. JPMorgan a început recrutările pe piața din Germania, banca americană urmând să-și deschidă operațiunile de retail în cea mai mare economie din Europa. (Reuters)

Din Cronica serii: Facturile la energie pentru gospodăriile europene vor crește cu 2000 de miliarde de euro la începutul anului viitor, fiind evidentă necesitatea intervenției guvernamentale, potrivit analiștilor de la Goldman Sachs. În momentul maxim, facturile la energie vor reprezenta aproximativ 15% din produsul intern brut al Europei. (Bloomberg)

9. Prețul per tona de cărbune din Asia a atins un nivel record, pe fondul crizei energetice care afectează în special Europa. O tonă de cărbune încărcată în portul australian Newcastle s-a vândut cu $436.71 vineri, cel mai mare preț înregistrat vreodată. La acest nivel, prețul aproape s-a triplat de la începutul anului. (Bloomberg)

10. Alphabet/Google, Apple, Amazon și Meta/Facebook au plătit aproape 95 de milioane pe lobby în ultimul an în încercarea de a ține Congresul cât mai departe de platformele lor, evitând eventuale acuzații de încălcări ale concurenței. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Administrația Biden va interzice instituțiilor financiare americane să mai proceseze plăți ale băncilor din Rusia – Cronica de Business
Fostul șef al WeWork a dat în judecată SoftBank – Cronica de business