Atena este cea mai accesibilă destinație europeană pentru un city break – Cronica de Turism

1. Operatorul low-cost Blue Air a anunțat că a suspendat toate cursele aeriene cu plecare de pe aeroporturi din România până luni, 12 septembrie. Compania aeriană are conturile blocate după ce Ministerul Mediului a pus poprire pe toate conturile bancare pentru o datorie de 28,7 milioane de lei. În urma decizie, compania afirmă că nu poate achita costurile curente pentru operarea zborurilor zilnice. Chiar dacă Blue Air menționează că sunt suspendate doar zborurile cu plecare din România, este de la sine înțeles că sunt suspendate de fapt inclusiv zborurile de întoarcere cu sosire pe aeroporturile din România. (Economedia)

2. Guvernul a anunțat că va aloca bani pentru ca operatorul de stat Tarom să efectueze zboruri de repatriere pentru toți pasagerii care aveau zboruri de întoarcere în țară cu Blue Air și care au rămas astfel blocați pe aeroporturi din străinătate. Pasagerii eligibili pentru aceste zboruri de repatriere pot obține informații despre procedurile de zbor la numărul de telefon 0040751084537. (SpotMedia)

3. Operatorii low-cost Wizz Air și Ryanair au anunțat tarife speciale pentru pasagerii afectați de suspendarea zborurilor Blue Air. Astfel, pasagerii pot rezerva bilete la Wizz Air folosind codul de rezervare al biletului cumpărat anterior la Blue Air, în timp ce la Ryanair se pot plasa comenzi de bilete până în 9 septembrie, iar călătoria poate fi efectuată cel târziu în 31 octombrie. În cazul ambelor companii, prețurile încep de la 50 de euro. (News.ro)

4. Cu câteva ore înainte de suspendarea zborurilor, Blue Air a anunțat un parteneriat de tip codeshare cu nouă companie aeriană AirConnect, înființată recent de foști manageri Blue Air. Astfel, unele rute interne și externe operate de Blue Air vor fi transferate către AirConnect începând din 12 septembrie, însă vânzarea de bilete va fi gestionată în continuare de Blue Air. Pentru pasageri, un efect direct al schimbării este că zborurile transferate la AirConnect vor fi operate cu avioane ATR-72 din flota AirConnect, în contextul în care Blue Air are în flota doar avioane Boeing. (Boarding Pass)

5. Compania aeriană maghiară Aeroexpress Regional a început să opereze în România în 5 septembrie. Pentru început, operatorul oferă trei rute între România și Ungaria: Cluj-Napoca – Budapesta, Cluj-Napoca – Debrecen și Târgu Mureș – Debrecen. Pentru început vor exista câte trei zboruri săptămânale pe fiecare rută, însă programul va fi ajustat ulterior în funcție de feedback-ul călătorilor. (Profit)

6. Atena a fost desemnată cea mai accesibilă destinație europeană de vacanță pentru un city break, potrivit unei analize realizate de Post Office Travel Money pentru 20 de orașe europene. Un city-break pentru două persoane, care include două nopți de cazare, mese la restaurant, atracții turistice și bilete pentru transportul local costă 240 de euro la Atena. Pe următoarele poziții s-au clasat Lisabona (252 euro), Cracovia (253 euro), Riga (255 euro) și Budapesta (256 euro). Prețul nu include costul transportului până la destinație. Este pentru prima oară în cei 15 ani când un oraș din Vestul Europei a ocupat prima poziție în acest top în detrimentul statelor est-europene. (The Guardian)

7. Spania a lansat oficial în 1 septembrie programul de călătorii gratuite cu trenul pe distanțe scurte și medii, care va fi valabil până în 31 decembrie. Programul este valabil pe rutele scurte operate de trenurile Rodalies și Cercanías și pe rutele regionale de cel mult 300 de kilometri ale operatorului Media Distancia. Programul a fost lansat pentru a ajuta localnicii care călătoresc cu trenul spre locul de muncă, însă acestea pot fi folosite inclusiv de turiștii străini. (Schengen Visa Info)

8. Europa continuă să extindă rutele feroviare de noapte pentru a oferi o alternativă mai prietenoasă cu mediul la călătoriile cu avionul. Astfel, în 1 septembrie a fost inaugurată ruta de noapte dintre Stockholm (Suedia) și Hamburg (Germania), care va fi operată de compania feroviară suedeză SJ. Prețurile vor varia în funcție de cerere, după un model asemănător cu cel al prețurilor de la biletele de avion, însă prețul minim este echivalentul a circa 28 de euro pe segment la clasa a doua. Întrucât este un tren de noapte, există bilete și la cușetă cu 4-6 locuri sau vagon de dormit. (Schengen Visa Info)

9. Ryanair a început o nouă campanie promoțională prin care oferă bilete ieftine pentru zboruri din București spre destinații europene. Astfel, până în 11 septembrie, zborurile din București au prețuri începând de la 15 euro pe sens spre Palermo (Italia), Salonic (Grecia) și Zadar (Croația) și începând de la 22 de euro pentru Malta și destinațiile Chania și Corfu din Grecia. De asemenea, biletele de la Sibiu la Corfu costă de la 20 de euro. (Ryanair)

10. Travelator propune un city-break inedit la Amsterdam cu trei nopți de cazare în cameră dublă pe vaporul Botel pentru 187 de euro. Zborul dus-întors cu Blue Air costă 70 de euro, astfel că prețul total pentru acest city-break ajunge la 163 de euro de persoană. Prețurile sunt valabile pentru perioada 4-7 decembrie. (Travelator)

11. Agenția de turism Eturia susține că prețurile pentru vacanțele din țări asiatice precum Thailanda, Indonezia, Japonia, Singapore sau Malaysia se vor dubla în perioada ianuarie-martie 2023, comparativ cu cele din prezent, ca urmare a cererii în creștere puternică. Agenția afirmă că în prezent o vacanță de o săptămână în Thailanda costă circa 1.200 de euro de persoană. (News.ro)

12. Operatorul low-cost Wizz Air a amânat relansarea unor zboruri de pe aeroporturi din România spre Roma. Inițial, compania urma să reia zborurile de la Roma spre Târgu Mureș, Satu Mare și Constanța începând din septembrie 2022, însă acum le-a amânat până în martie 2023. Fiecare dintre cele trei rute urma să aibă două zboruri pe săptămână. (Boarding Pass)

13. Arabia Saudită a simplificat condițiile de acordare a vizei de călătorie pentru cetățenii din Uniunea Europeană și, implicit, din România. Astfel, românii vor putea obține viza din partea autorităților saudite inclusiv la sosirea pe aeroportul de destinație. Decizia face parte dintr-un proiect amplu prin care Arabia Saudită vrea să atragă 100 de milioane de turiști anual până cel târziu în 2030. (Business Traveller)

14. Google a anunțat că va elimina opțiunea de achiziționare de bilete de avion Book on Google pentru utilizatorii din afara Statelor Unite începând din 30 septembrie, ca urmare a faptului că cei mai mulți utilizatori prefera să cumpere bilete de avion de pe site-urile companiilor aeriene. Decizia vine la scurt timp după ce Google a luat o hotărâre similară pentru cazările la hoteluri. (Travel Weekly)

Ți-ar mai putea plăcea
Grecia extinde valabilitatea certificatelor de vaccinare – Cronica de Turism
Minorii vor călători în spațiul aerian Schengen fără controale de frontieră – Cronica de Turism