Guvernul a împrumutat în august 11,84 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat către bănci și investitori, record pentru piața internă – Cronica serii

1. Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în primele şapte luni din acest an, faţă de perioada similar din 2021, atât ca serie brută cu 4,8%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 6,2%, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică. Creșterea este mai mică decât rata inflației care a ajuns la 15% în iulie. (News.ro)

2. Guvernul a împrumutat în luna august 11,84 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat către bănci și investitori, suma fiind una record pentru piața internă, peste precedentul maxim, de 9,1 miliarde de lei, înregistrat în iunie 2020. În timp ce în iunie 2020 statul se împrumuta la dobândă de 3-4% pe an, în august 2022 a avut un cost în jurul a 7-8% pe an. Cu împrumuturile luate în august, totalul împrumuturilor luate de Guvern, de pe piața externă, precum și de pe cea internă (investitori și populație), a ajuns la 79,9 miliarde de lei. (Profit.ro)

3. Un raport al Corpului de control din Ministerul Transporturilor arată că Metrorex, companie controlată de minister, e în pericol iminent să piardă finanțarea din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Finanțarea europeană este cifrată la circa 300 de milioane de euro. ”În ceea ce privește construcția Magistralei M4: București- Secțiunea 1: Gara de Nord- Filaret, investiție inclusă pentru finanțare în PNRR, echipa de control a constatat că va fi practic imposibil ca METROREX SĂ să respecte calendarul orientativ pentru atingerea jaloanelor/țintelor programului de finanțare, în sensul în care nu va fi posibil ca în trimestrul 4 din anul 2022, să aibă loc semnarea contractelor pentru 50% din lucrări, prin derularea unor licitații deschise și concurențiale și prin obținerea autorizațiilor relevante”. Raportul a fost finalizat la jumătatea lunii august și remis ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu. (G4Media)

Din Cronica de Business: Economia Indiei a devenit a cincea cea mai mare din lume, depășind-0 pe cea din Marea Britanie. Fosta colonie britanică a trecut de Marea Britanie în ultimele trei luni ale anului 2021 pentru a deveni a cincea economie ca mărime, iar în primul trimestru din acest an și-a majorat diferența. Calculul s-a făcut în dolari americani. (Bloomberg)

4. Numărul tranzacțiilor de apartamente și case a început să scadă pe piața locală începând cu primăvara acestui an, pe fondul costurilor mari cu energia, scumpirii materialelor de construcții și a combustibililor, la care se adaugă și creșterea costurilor asociate creditelor ipotecare. Concret, viteza de creștere a stocului de credite pentru locuințe a scăzut simțitor în trimestrul al doilea, astfel că dinamica anualizată a stocului de credite imobiliare se află în creștere cu 10% la final de iulie, după ce la final de 2021 era de aproape 13%. În București, proprietarii s-au îndatorat la bănci pentru 50% dintre apartamentele tranzacționate în primele șase luni ale acestui an. (Profit.ro)

5. Liz Truss a fost aleasă luni în funcţia de lider al conservatorilor britanici, ea urmând să fie nominalizată marţi pentru postul de prim-ministru. (News.ro)

6. Stocurile de armament ale țărilor din Uniunea Europeană au scăzut, pe măsură ce țările membre trimit arme și muniție în Ucraina, a avertizat luni șeful diplomației UE. „Stocurile militare ale majorității statelor membre au fost, nu aș spune epuizate, dar epuizate într-o proporție ridicată, pentru că le-am oferit multă capacitate de lupta ucrainenilor”, a declarat șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell. „Acum trebuie completate. Și cel mai bun mod pentru a completa stocurile de armanent este să facem asta împreună. Va fi mai ieftin”, a declarat Borrell. (WashingtonPost)

7. Petrolul rusesc ar ajunge în țări care au impus un embargo asupra sa precum Statele Unite prin intermediul Indiei, relatează Markets Insider și Asia Financial. Un raport întocmit de Petro-Logistics arată că importurile de țiței rusesc făcute de India au explodat anul acesta, țară condusă de premierul Narendra Modi profitând de discounturile masive oferite de Moscova pentru exporturile sale petroliere. India a importat 583.000 de barili de țiței rusesc zilnic între lunile aprilie și iunie, comparativ cu doar 36.000 de barili pe zi în 2021, potrivit raportului. În același timp exporturile de petrol ale Indiei au crescut la rândul lor. (Hotnews)

8. Livrările de gaz rusesc către Europa prin gazoductul Nord Stream 1 nu vor fi reluate în totalitate până când „colectivul occidental” nu va ridica sancțiunile împotriva Moscovei, a anunțat Kremlinul luni. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: In SUA, iPhone are acum mai mulți utilizatori decât toate smartphone-urile cu Android la un loc. Americanii folosesc în prezent în jur de 150 de modele de telefoane cu sistemul de operare dezvoltat de Google. Acesta este cel mai înalt nivel la care au ajuns vreodată smartphone-urile Apple și a fost atins în al doilea trimestru al acestui an. (Profit.ro)

9. Zeci de mașini Yandex Taxi au blocat joi traficul pe una dintre cele mai aglomerate artere din Moscova vreme de aproximativ 40 de minute. Asta după ce au fost plasate un mare număr de comenzi prin intermediul aplicației de smartphone, acțiune pentru care și-au asumat responsabilitatea hackerii Anonymous. (Engadget)

10. Netflix se grăbește să-și lanseze versiunea cu reclame pentru a ieși pe piață înaintea Disney+. Disney a anunțat deja că își va lansa varianta cu reclame pe 8 decembrie, dar Netflix și-a propus să aibă lansarea pe 1 noiembrie. De la acea dată, noua opțiune ar urma să fie disponibilă în SUA, Canada, Marea Britanie, Franța și Germania. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Austria vrea construirea unui gard la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia – Cronica serii
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că se vor elimina unele excepții fiscale, fără a preciza care – Cronica serii