Sondaj: 73% dintre români cred că în perioada următoare va veni o criză economică de amploare – Cronica serii

1. Populaţia rezidentă a fost, la 1 ianuarie 2022, de 19.038.098 persoane, în scădere cu 163.600 persoane faţă de 1 ianuarie 2021. Populaţia urbană, precum şi cea de sex feminin sunt majoritare (54%, respectiv 51,1%), arată datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS). (News.ro)

2. PSD a anunțat că va cere în coaliție majorarea pensiilor cu cel puțin 10%. Premierul Nicolae Ciucă a dat de înțeles, marți, într-o declarație de presă, că eventualele majorări de pensii și salarii depind de colectările la bugetul de stat. Premierul a precizat că guvernul va adopta un nou set de măsuri sociale. (Digi24)

3. 73% dintre români cred că în perioada următoare va veni o criză economică de amploare și doar 3% sunt de părere că nu va veni criza, în timp ce 20% nu pot aprecia, rezultă dintr-un sondaj realizat de Avangarde. Potrivit sondajului, principalul motiv de îngrijorare al românilor este inflația (50%), abia apoi criza energetică provocată de Rusia (17%), criza alimentară (15%) și creșterea ratelor la bănci (10%). (G4Media)

4. Guvernul, la cererea autorităților locale și în urma unei decizii în coaliția de guvernământ, va amâna aplicarea noului mod de calcul al valorii impozabile pentru clădirile rezidențiale și nerezidențiale, a anunțat premierului Nicolae Ciucă. Potrivit primarului din Cluj-Napoca, Emil Boc, noul sistem poate fi amânat cu cel puțin 1 an. (Profit.ro)

Din Cronica de Business: Rusia pompează aproape la fel de mult petrol pe piața globală ca înainte de invazia sa în Ucraina și câștigă mai mulți bani din exporturi, datorită creșterii prețului. Rusia a vândut petrol și gaze naturale de $97 de miliarde până în iulie anul acesta, din care $74 de miliarde sunt din vânzările de petrol. Rusia a exportat 7,4 milioane de barili de petrol/benzină și motorina în fiecare zi în iulie, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, în scădere cu doar 600.000 de barili/zi, comparativ cu începutul anului. (WSJ)

5. Deputatul Cătălin Teniță a demisionat marți din USR și a intrat în REPER. Teniță s-a transferat la partidul condus de Ramona Strugariu și Dragoș Pîslaru după ce a pierdut în urmă cu circa două luni alegerile interne pentru șefia USR, primind 14,8% din voturi. (News.ro)

6. Cu doi ani înaintea alegerilor prezidențiale, secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a dat startul la promovarea candidaților pentru scaunul de la Cotroceni. „M-ar bucura foarte tare dacă ar fi o femeie din rândul dumneavoastră (n red. candidată la președinție)”, a declarat Stănescu, la braț cu Gabriela Firea într-o întâlnire a femeilor social-democrate. (Hotnews)

7. Germania şi Franţa se opun propunerii de interzicere a turiştilor ruşi pe teritoriul Uniunii Europene. Uniunea Europeană nu trebuie să îi împiedice pe turiştii ruşi să viziteze statele membre, au precizat Germania şi Franţa într-un document comun înaintea unei reuniuni a miniştrilor europeni de Externe de la Praga, unde se va discuta despre cererile statelor baltice şi ale altor membri în ceea ce priveşte interzicerea vizelor. (News.ro)

8. Inflația din Germania a ajuns la 8,8% în iulie, în ritm anual, în special din cauza creșterii prețurilor la energie. Este cel mai ridicat nivel de la introducerea monedei euro. (Bloomberg)

Din Cronica de Tehnologie: Investitorii trebuie să fie precauți când vine vorba de investirea banilor în platformele DeFi, avertizează FBI. Acestea reprezintă una din principalele ținte ale hackerilor. În primele trei luni ale anului, hackerii au furat criptomonede în valoare de $1.3 miliarde, aproape 97% din aceștia fiind sustrași de la platformele DeFi. (Engadget)

9. Miniştrii europeni ai Apărării sunt pregătiţi să deschidă calea pentru înfiinţarea unei misiuni de instruire a Uniunii Europene pentru forţele ucrainene, a declarat, marţi, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell. (News.ro)

10. Fostul președinte american Donald Trump a cerut să fie reînvestit la Casa Albă sau organizarea „imediată” de noi alegeri prezidențiale în Statele Unite. Comentariile făcute de fostul președinte republican pe platforma sa Truth Social vin după ce Mark Zuckerberg, CEO-ul Meta/Facebook, a vorbit într-un interviu acordat podcasterului american Joe Rogan despre faptul că Facebook a limitat temporar reach-ul unei povești despre datele de pe un laptop care i-ar fi aparținut lui Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, pe atunci contracandidat al lui Trump la alegerile prezidențiale americane. Zuckerberg i-a spus lui Rogan că povestea publicată de The New York Post despre laptop se încadra în categoria conținutului controversat, fiind suspectată că ar face parte din propaganda rusească, un lucru despre care reprezentanții platformei social media au fost avertizați. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri: Gazele naturale s-au ieftinit în România – Cronica serii
Directoare OMS: Modelele cu care se lucrează elimină „tot mai mult” posibilitatea producerii unui al doilea val important de coronavirus – Cronica serii