Cancelarul Germaniei: România, Bulgaria și Croația îndeplinesc criteriile de aderare la Spațiul Shengen – Cronica serii

1. România, Bulgaria și Croația îndeplinesc criteriile de aderare la Spațiul Shengen, a declarat luni, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, care s-a angajat să susțină demersul de a deveni membre cu drepturi depline a celor trei țări. „Croația, România și Bulgaria îndeplinesc toate cerințele pentru a deveni membri plini ai Schengen. Schengen este una din cele mai mari realizări ale Uniunii Europene şi trebuie să o protejăm şi să o dezvoltăm. Asta înseamnă, de altfel, închiderea golurilor rămase. Voi lucra pentru a-i vedea cum devin membri cu drepturi depline”. (Hotnews)

2. Ministerul Educaţiei Sorin Cîmpeanu şi partenerii de dialog social au agreat, în şedinţa de luni Comisiei de Dialog Social, eliminarea mediei claselor V-VIII din calculul mediei de admitere la liceu începând cu anul şcolar 2022-2023. Ierarhizarea urmează să fie realizată doar pe baza mediei obţinute la Evaluarea naţională. (News.ro)

3. Uniunea Europeană pregătește „o intervenție de urgență și o reformă structurală a pieței de energie electrică”, a cărei funcționare este foarte criticată de unele dintre statele membre UE în fața creșterii prețurilor, a anunțat luni președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. (Profit.ro)

4. Presa din Ucraina a anunțat începutul unei controfensive pe frontul din sud. Potrivit jurnaliștilor ucraineni, Forțele armate ale Ucrainei au lansat acțiuni ofensive în multe direcții în regiunea Herson. Între timp, o echipă a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, în frunte cu directorul general Rafael Grossi, se află în drum spre centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, care a fost ţinta unor atacuri în ultimele săptămâni. (Digi24). Forţele ucrainene au început ”configurarea” operaţiunilor în sudul Ucrainei pentru a pregăti câmpul de luptă pentru o contraofensivă semnificativă, au declarat doi înalţi oficiali americani pentru CNN. Operaţiunile de ”configurare” sunt o practică militară standard înainte de o ofensivă şi implică sisteme de atac, comandă şi control, depozite de muniţii şi alte ţinte menite să pregătească câmpul de luptă pentru avansurile planificate. Potrivit oficialilor – care au fost informaţi cu privire la operaţiuni – SUA consideră că mult anticipata contraofensivă va include o combinaţie de operaţiuni aeriene şi terestre. (News.ro)

Din Cronica de Business: Peste 20 de milioane de gospodării din Statele Unite au înregistrat întârzieri la plata facturilor pentru energie. (Bloomberg)

5. China va fi clasificată drept o „amenințare” la adresa securității naționale a Marii Britanii, pentru prima dată, conform planurilor doamnei Liz Truss, candidată la șefia partidului Conservator și posibil viitor premier, dacă va câștiga alegerile interne din partid. Actualul ministru de Externe a promis că va remodela politica externă dacă va deveni prim-ministru. (TheTimes)

6. Ungaria va continua discuţiile cu Rusia privind majorarea livrărilor de gaze şi se aşteaptă să ajungă la un acord cu Gazprom privind creşterea aprovizionării de luna viitoare, a anunţat luni ministrul de Externe, Peter Szijjarto. (Digi24)

7. Unul din patru adulți din Marea Britanie nu va porni deloc încălzirea în această iarnă, potrivit unui sondaj, din cauza creșterii prețurilor. 23% din cei 2.000 de adulți britanici care au răspuns la sondaj au declarat că nu vor da drumul căldurii în această iarnă. Procentul este mai mare în cadrul părinților cu copii sub 18 ani, 27% din aceștia declarând că vor fi forțați să țină caloriferele reci. (TheGuardian)

8. Evenimentul Apple din 7 septembrie poartă titulatura „Far Out”. Pornind de la acesta și analizând indiciile pe care titulaturile evenimentelor anterioare le-au oferit, Bloomberg speculează că Apple ar putea lansa o funcție de conectare prin satelit sau un mod de astrofotografie. (Bloomberg)

Din Cronica de Tehnologie: Un judecător federal a decis că Universitatea de stat din Cleveland a încălcat drepturile unui student atunci când a folosit un software pentru a-i scana camera. Această practică a fost folosită frecvent în preajma testelor de la distanță date în timpul pandemiei. (NY Times)

9. Twitter a marcat „din greșeală”, ca dezinformări, postările legate de COVID-19 ale unor medici și oameni de știință și, în unele cazuri, chiar a suspendat conturile acestora. Compania spune că a rezolvat acum problema, eliminând eticheta și restaurând conturile. (Washington Post)

10. Lansarea rachetei Artemis I a fost oprită după ce o problemă la unul dintre cele patru motoare ale rachetei nu a putut fi rezolvată. Următoarea oportunitate de lansare este pe 2 septembrie, însă nu e clar în acest moment dacă se va încerca o nouă lansare la respectivă dată sau nu. (CNN)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Ping pong declarativ între președintele Iohannis și premierul Dăncilă
Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare – Cronica serii