Ciucă: La iarnă nu vor fi probleme în alimentarea cu energie – Cronica dimineții

1. Premierul Nicolae Ciucă a convocat prima reuniune a Comitetului interministerial pentru asigurarea rezilienței energetice și implementarea proiectelor de infrastructură în energie. El a dat asigurări că la iarnă nu vor fi probleme în alimentarea cu energie și că măsurile de plafonare și compensare a prețului energiei vor rămâne în vigoare. Guvernul a cerut ANRE o informare privind prețurile la energie și stadiul implementării schemei de sprijin pentru plata facturilor. (Digi24)

2. Purtătorul de cuvânt al Partidului Naţional Liberal, Ionuţ Stroe, a declarat că există bani pentru creşterea salariilor bugetarilor, deoarece au crescut veniturile fiscale cu 30 de miliarde de lei şi cele nefiscale cu opt miliarde de lei. Ministerul Muncii a supus dezbaterii publice o Ordonanţă de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri în domeniul salarizării personalului plătit din fonduri publice. Actul normativ prevede acordarea, începând cu luna august 2022, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021. (News.ro)

3. România și-a majorat de 2,5 ori cantitatea de motorină importată pe cale maritimă, prin Oil Terminal, și cu 35% pe cea de țîței în prima jumătate a acestui an, foarte probabil o mare parte din acestea fiind de proveniență rusă. Sancțiunile impuse de UE vor intra în vigoare în totalitate începând cu luna decembrie a acestui an. (Profit.ro)

4. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, miercuri seară, că a cerut Comisiei Europene reducerea substanţială a livrărilor de vaccin împotriva COVID pentru acest an şi pentru 2023. Rafila a declarat că România mai are peste opt milioane de doze de vaccin, care la un moment dat vor expira. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Bianca Ghelber a reuşit să câştige titlul european în proba de aruncarea ciocanului, în cadrul Campionatelor Europene de Atletism de la Munchen. Ea a reuşit o performanţă de 72.22 metri. Pe podium au mai urcat sportivele Ewa Rozanska (Polonia, 72.12) şi Sara Fantini (Italia, 71.58).

5. Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea în primele șase luni din 2022 a fost de 7.190, în creștere cu 18,98% comparativ cu aceeași perioadă din 2021, conform datelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). (Profit.ro)

6. În al doilea trimestru al anului 2022, înregistrarea de noi companii în Uniunea Europeană a scăzut cu 1,2% față de trimestrul precedent. În același timp, falimentele sunt în creștere, pentru al patrulea trimestru consecutiv, potrivit datelor Eurostat. (Hotnews)

7. Statul major al armatei ucrainene a recunoscut că forțele rusești au înregistrat unele succese în avansarea spre vest de la periferia orașului Donețk. Acesta a declarat că forțele rusești au continuat să tragă în mai multe așezări la vest și sud-vest de Donețk. (G4Media)

8. Secretarul general Jens Stoltenberg a anunțat că NATO își va accentua prezența de menținere a păcii în Kosovo în cazul în care va avea loc o escaladare a tensiunilor cu Serbia. Declarația a fost făcută înaintea rundei de discuții între cele două țări, mediată de Uniunea Europeană. (Reuters)

Din Cronica de Turism: Aeroportul Schiphol din Amsterdam a lansat o schemă de compensare pentru pasagerii care au pierdut avionul din cauza timpului prea lung petrecut la controalele de securitate în perioada 23 aprilie – 11 august. Compensarea nu se aplică pentru zborurile care au înregistrat întârzieri sau au fost anulate. Pasagerii pot solicta compensații pentru cheltuielile pe care le-au avut cu achiziționarea unui nou bilet de avion sau cazarea la hotel. (Business Traveller)

9. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că este „urgent” ca o „inspecție” a Agenției Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să aibă loc la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul Rusiei și asupra căreia bombardamentele se înmulțesc. (Hotnews)

10. Persoanele care au trecut prin Covid-19 rămân expuse unui risc mai mare de tulburări psihotice, demență și afecțiuni similare timp de cel puțin doi ani, potrivit unui studiu bazat pe evidențele a 1,25 milioane de pacienți. În timp ce anxietatea și depresia apar mai frecvent după Covid decât alte infecții respiratorii, riscul scade de obicei în două luni, au descoperit cercetătorii de la Universitatea din Oxford. În schimb, deficitele cognitive cunoscute în mod sub numele de „brain fog” rămân crescute 24 de luni de la infectare. Cercetătorii de la Oxford au anunțat, în martie, că chiar și un caz ușor de Covid este asociat cu o contracție a creierului echivalentă cu un deceniu de îmbătrânire normală. (Bloomberg)

Fotografia dimineții – Bianca Ghelber și fetița sa Victoria după câștigarea aurului la Europenele de Atletism. Ghelber este prima campioană europeană la atletism după 2002, când Ionela Tîrlea a câştigat titlul european la 400 metri garduri:

Ți-ar mai putea plăcea
Impozitarea imobilelor (apartamente, case) la valoarea de piață va fi amânată până la 1 ianuarie 2026 – Cronica dimineții
Negocierile dintre PNL, PSD şi UDMR au ajuns, sâmbătă, aproape de final – Cronica dimineții