Ministrul român al Digitalizării: Republica Moldova este „la ani lumină” faţă de România în privinţa digitalizării instituţiilor statului – Cronica dimineții

1. Ministrul român al Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat că Republica Moldova este „la ani lumină” faţă de România în privinţa digitalizării instituţiilor statului şi că a reuşit acest lucru printr-un program al Băncii Mondiale ce a fost implementat în 10 ani. (News.ro)

2. Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au propus închiderea temporară pentru o perioadă de până la 6 luni a cinci magazine aparţinând retailerilor Carrefour, Lidl, Kaufland şi Mega Image, aflate în sudul Litoralului, informează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). (G4Media)

3. Rusia a avertizat că posibila plasare a țării pe lista statelor care sponsorizează terorismul a Departamentului de Stat al SUA ar putea fi un „punct fără întoarcere” diplomatic și ar putea declanșa o ruptură totală a relațiilor dintre cele două țări. (TheGuardian)

4. Două importante agenții internaționale de evaluare financiară, S&P și Fitch, au coborât ratingul de țară atribuit Ucrainei până la SD (‘selective default’), respectiv RD (‘restricted default’), în condițiile în care sunt de părere că acordul de restructurare a datoriilor anunțat recent este unul dezastruos. O țară este considerată în „default” (incapacitate de plată) atunci când nu își poate onora angajamentele financiare față de creditori, care pot fi alte state, instituții financiare (Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială etc.) sau investitori de pe piețele financiare. Default-ul poate fi calificat drept parțial atunci când statul nu rambursează o parte din obligațiunile sale. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: David Popovici a câştigat medalia de aur în proba de 100 metri liber, la Campionatul European de nataţie pentru seniori de la Roma. El a stabilit noul record mondial al distanței, doborând performanța legendarului înotător brazilian César Cielo Filho.

5. Economia Marii Britanii s-a contractat în trimestrul al doilea cu 0,1% față de trimestrul anterior, din cauza impactului avut de costul ridicat al vieții. Declinul este sub contracția de 0,3% așteptată de analiști. PIB-ul britanic a crescut cu 0,8% în primul trimestru al anului. (Profit.ro)

6. Departamentul Trezoreriei SUA a informat India că o navă indiană a preluat petrol de pe un petrolier rusesc în largul mării și l-a adus într-un port din Gujarat, pe coasta de vest, unde a fost rafinat și expediat mai departe. Sancțiunile americane impuse Moscovei, pentru invazia din februarie a Ucrainei, interzic importul în Statele Unite de produse energetice de origine rusă, inclusiv țiței, combustibili rafinați, distilate, cărbune și gaze. (Hotnews)

7. Compania rusă Gazprom a mărit livrările de gaze către Ungaria prin conducta Turkstream, care aduce gazele prin Serbia, a declarat sâmbătă un oficial al Ministerului de Externe ungar. (G4Media)

8. Veniturile însumate ale celor mai mari patru companii de tehnologie din SUA, Apple, Amazon, Google și Microsoft, pe ultimele 12 luni, au fost de $1350 miliarde. Doar 14 țări din lume au PIB-ul mai mare de această sumă.

Din Cronica Spațială: NASA va trimite în 2024 un robot chirurg pe Stația Spațială Internațională (ISS). Robotul cântărește mai puțin de un kilogram și poate fi controlat de la distanță de un medic specializat. În cazul în care testele efectuate pe ISS vor avea succes, robotul chirurg ar putea fi trimis pe Lună sau Marte în cadrul misiunilor umane, pentru a fi utilizat în cazul unor urgențe medicale. (FreeThink)

9. Talibanii au tras în aer sâmbătă, la Kabul, pentru a dispersa o demonstraţie a femeilor care cer dreptul la muncă şi la educaţie, la aproape un an după ce islamiştii au ajuns la putere în Afganistan. Unele dintre protestare au fost urmărite şi bătute cu patul puştii. (News.ro)

10. Britanicii vor publica o dovadă care arată că Howard Carter, arheologul care a descoperit mormântul lui Tutankhamon în 1922, a luat mai multe comori din mormânt înainte ca acesta să fie deschis oficial. Egiptenii l-au suspectat pe Carter de acest lucru însă nu au avut vreo dovadă împotriva lui. (TheGuardian)

Fotografia diminetii – Coperta revistei TheEconomist:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Arabia Saudita recunoaste uciderea jurnalistului in consulatul din Istanbul
Gheorghiță: Peste 40% din populația adultă este vaccinată – Cronica dimineții