România a avut, în luna iunie, cea mai mare scădere a producției industriale din UE – Cronica de Business

1. România a avut, în luna iunie, cea mai mare scădere a producției industriale la nivelul Uniunii Europene, potrivit datelor Eurostat. Producția industrială din România a scăzut cu 3,9% față de luna mai. Scăderi importante au mai fost înregistrate în Belgia (-2,2%) și Letonia (-2,1%): În ritm anual, producția industrială din România a avut a treia scădere din UE, de 3,7%. Cele mai puternice scăderi au fost consemnate în Belgia (-11,6%) și Slovacia (-5,7%). (Profit.ro)

2. Bursele la nivel global ar putea închide a patra săptămână consecutivă de câștiguri, după ce investitorii și-au redus temerile generate de inflația din SUA și dobânda de referință, în timp ce petrolul a recuperat o parte din pierderile din săptămâna precedentă. (Reuters)

3. Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producători de gaze din România, a realizat în prima parte a anului un profit net de 1,72 miliarde lei, în creştere cu aproape 127% faţă de perioada similară a anului trecut (761,6 milioane lei). (News.ro)

4. Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a înregistrat un profit net de 1,22 miliarde lei în primul semestru din 2022, de peste 3 ori mai mare decât cel din perioada similară a anului trecut (385,39 milioane lei), ca urmare a scumpirii cu 143% a energiei vândute angro și în pofida unei cheltuieli noi de peste jumătate de miliard de lei cu supraimpozitarea impusă producătorilor. (Profit.ro)

5. Prima jumătate a lui 2022 s-a încheiat cu investiţii imobiliare în valoare totală de 336 milioane de euro în România, cu aproximativ 13% peste nivelul din primul semestru al anului trecut, tranzacţiile în segmentul birourilor reprezentând aproape 63% din volum, potrivit unui raport Colliers, care arată că anul s-ar putea încheia cu un volum total apropiat sau chiar mai mare de 1 miliard de euro. (News.ro)

Din Cronica serii: Statul român a fost de departe cel mai mare câștigător al exploziei prețurilor la energie în primul semestru al acestui an, majorându-și de 11,5 ori veniturile din impozitele directe încasate de la Romgaz și de 6 ori pe cele percepute de la OMV Petrom comparativ cu cele din perioada similară a anului trecut. În total, numai de la cei doi mari producători autohtoni de hidrocarburi, Guvernul a încasat, în prima jumătate a anului, impozite directe, pe producție, de aproape 9 miliarde lei. (Profit.ro)

6. Cifra de afaceri din industrie pe total (piața internă și piața externă) a crescut în termeni nominali cu 26,8%, în primul semestru al anului, față de perioada similară a anului trecut, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

7. Ministerul Economiei a lansat spre consultare publică Ghidul Solicitantului pentru schema de ajutor de stat privind acordarea de granturi pentru investiţii destinate industriei prelucrătoare, 300 de milioane de euro putând fi accesate de la 1 septembrie, pentru următorii doi ani, conform precizărilor ministrului Economiei. Firmele care contribuie la reducerea dependenţei de import vor avea prioritate conform grilei de punctaj. (News.ro)

8. Accesibilitatea cumpărării unei locuințe din SUA, în iunie, a fost cea mai proastă din 1989 până în prezent. Prețurile record ale caselor în combinație cu ratele ipotecare în creștere au dus la reținerea cumpărătorilor, ceea ce a determinat scăderea vânzărilor. (WSJ)

9. Huawei Technologies a anunțat că profitul net din prima jumătate a anului s-a redus cu peste jumătate, din cauza condițiilor economice dificile care au redus cererile din partea clienților, agravând problemele companiei. Huawei suferă și din cauza restricțiilor impuse de guvernul SUA pe tot ce înseamnă tehnologie 5G. (Reuters)

10. Pierderile producătorului de vehicule electrice Rivian aproape s-au triplat, până la $1,7 miliarde, iar estimările arată că vor crește în continuare până la finele anului. (WSJ)

Ți-ar mai putea plăcea
Pentru prima oară din 2003, acțiunile Apple au crescut pentru a cea de-a unsprezecea zi consecutivă – Cronica de Business
Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 7,265 miliarde euro în primele nouă luni din acest an – Cronica de Business