Telescoapele James Webb și Hubble au trimis noi imagini spectaculoase din Univers – Cronica Spațială

1. NASA a anunțat că două dintre misiunile sale spațiale vor fi lansate simultan în aprilie 2025 la bordul unei rachete Falcon 9 furnizată de SpaceX, cu scopul de a reduce astfel costurile. Misiunea PUNCH presupune lansarea a patru sateliți care vor studia vântul solar, în timp ce misiunea SPHEREx va realiza o hartă cu 300 de milioane de galaxii din Univers și 100 de milioane de stele din galaxia Calea Lactee și, în același timp, va cauta semne de apă și molecule organice. Anterior, misiunea PUNCH era programată pentru 2023, în timp ce SPHEREx urma să fie lansată în 2024. (NASA)

2. Telescopul spațial James Webb a fotografiat în detaliu galaxia Cartwheel, alături de alte două galaxii mai mici. Imagea va permite cercetătorilor să înțeleagă modul în care a evoluat această galaxie pe parcursul miliardelor de ani. (JPL)

3. Rover-ul Curiosity a împlinit 10 ani de când se află pe planeta Marte. În acest interval de timp, rover-ul a analizat 41 de probe de sol marțian, iar datele colectate au confirmat că pe Marte a existat apa în trecutul geologic. Curiosity se afla în Craterul Gale, care în trecut a găzduit un lac. Se anticipează că rover-ul va continua să opereze ani de zile în mod normal. (Universe Today)

4. Telescopul spațial Hubble a realizat o imagine spectaculoasă cu un grup de stele din constelația Sagittarius. Datele analizate indica prezența a zeci de mii de milioane de stele într-o singură fotografie, stele care sunt grupate datorită gravitației. În mod obișnuit, distanța dintre stele într-un astfel de grup este de numai un an lumină. (Universe Today)

5. NASA va trimite în 2024 un robot chirurg pe Stația Spațială Internațională (ISS). Robotul cântărește mai puțin de un kilogram și poate fi controlat de la distanță de un medic specializat. În cazul în care testele efectuate pe ISS vor avea succes, robotul chirurg ar putea fi trimis pe Lună sau Marte în cadrul misiunilor umane, pentru a fi utilizat în cazul unor urgențe medicale. (FreeThink)

6. Rover-ul Perseverence de pe planeta Marte a colectat cu succes a 12-a proba de sol, iar aceasta a fost a patra operațiune de acest fel desfășurată într-un interval de numai o lună. La fel ca și precedentele trei probe, și aceasta este reprezentată de o rocă sedimentară. În schimb, primele 8 probe au fost de roci vulcanice. (Perseverance Mars Rover)

7. NASA a anunțat că orice astronaut al agenției va fi luat în calcul pentru misiunea Artemis 2, care va avea loc cel mai devreme în 2024, după ce anterior anunțase o listă cu numai 18 nume posibile. În cadrul echipajului va fi prezent cu siguranță un astronaut canadian și nu este exclus ca un alt loc să fie ocupat de un european său japonez. Misiunea Artemis 2 va fi una cu echipaj uman și va avea ca obiectiv să ajungă pe orbita Lunii. (Space)

8. O echipă internațională de astronomi a identificat 88 de potențiale galaxii la distanțe foarte mari de Pământ care vor fi studiate cu ajutorul telescopului spațial James Webb. Primele date arată că unele dintre aceste potențiale galaxii s-au format la mai puțin de 100 de milioane de ani după Big Bang. Dacă telescopul va confirma că există galaxii atât de tinere, astronomii ar putea fi nevoiți să rescrie informațiile unanim acceptate până acum despre perioada în care s-au format primele galaxii. (Universe Today)

9. SpaceX a lansat pe orbita încă 52 de sateliți în cadrul programului Starlink, prin care furnizeaa internet prin satelit inclusiv pe teritoriul României. De asemenea, prima treaptă a rachetei Falcon 9 a fost recuperată cu succes după ce a aterizat vertical pe o platformă dedicată. Aceasta a fost cea de-a 21-a lansare Starlink și al 35-lea zbor orbital al SpaceX din 2022, ceea ce reprezintă deja un record de zboruri pe parcursul unui an calendaristic. (SpaceX)

10. Virgin Galactic a amânat cu încă 3 luni primele zboruri turistice în spate. Compania a anunțat că serviciile vor fi oferite începând din al doilea trimestru al anului 2023, ca urmare că întârzierilor înregistrate cu upgrade-ul la nava VSS Eve. (Virgin Galactic)

Ți-ar mai putea plăcea
Astronomii au descoperit o structură cosmică ce ar putea schimba teoriile despre Univers – Cronica Spațială
Astronomii au observat pentru prima oară explozia unei stele – Cronica Spațială