România pierde un milion de oameni la fiecare zece ani – Cronica dimineții
1. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este de 12 miliarde de lei, exact suma ce este virată de stat către Pilonul 2 de pensii. Budăi a explicat că ”nu suntem afectaţi în Pilonul 1”. (News.ro)
2. Sporul natural s-a menținut negativ și în iunie. În luna iunie au decedat 18.579 persoane (9.744 bărbați și 8.835 femei), cu 2.228 decese (1.268 bărbați și 960 femei) mai puține decât în luna mai 2022, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (ÎNS). 14.193 copii s-au născut, cu 33 mai puțini copii decât în luna mai 2022. (Profit.ro)
3. Banca Națională a României se așteaptă la mai multe trimestre de scădere economică și la creșterea inflației în cazul în care Rusia oprește exporturile de petrol și gaze către țările europene. BNR crede că petrolul și gazele naturale ar urma să se scumpească drastic, ultimele urmând să fie raționalizate. (Profit.ro)
4. Dan Jurcan, directorul de cercetare al IRES, a declarat că populația României, de la 22,3 milioane cât era în 1989, a scăzut în mod constant cu un milion la fiecare 10 ani. Pierdem cam o sută și ceva de mii de oameni în fiecare an, susține sociologul. Jurcan avertizează că nu aceasta ar fi principala problema, cât îmbătrânirea populației, adică modificarea structurii pe vârste, care în mod clar va antrena și efecte în plan politic. (EuropaLibera)
Din Cronica de Turism: Autoritățile din 23 de orașe europene solicită Uniunii Europene să limiteze prin lege închirierile pe termen scurt pentru turiști, întrucât această practică limitează opțiunile pe care le au locuitorii orașelor pentru închirierea de locuințe pe termen lung. Pe listă figurează orașe precum Barcelona, Paris, Viena, Amsterdam, Porto, Lyon, Florența, Bologna sau Bruxelles. În comunicat se oferă și câteva exemple, printre care cel din cartierul Alfama din Lisabona, unde peste 55% dintre apartamente sunt listate pe platforme precum Booking și Airbnb pentru închiriere pe termen scurt. (Schengen Visa Info)
5. Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Gabriela Scutea, a declarat că este foarte probabil ca Viorica Dăncilă (fost premier) și Carmen Dan (fost ministru de Interne) să fie chemate la audieri în Dosarul 10 august. (Hotnews)
6. Toţi copiii cu vârste cuprinse între unu şi nouă ani care locuiesc în Londra vor fi vaccinaţi împotriva poliomielitei, după ce virusul a fost detectat în apele reziduale. Virusul, care poate provoca paralizie, a fost găsit de 116 ori în apele reziduale din Londra începând cu luna februarie. În cadrul campaniei urgente de imunizare, aproape un milion de copii vor primi vaccinul, inclusiv cei care sunt deja la zi cu vaccinurile. (News.ro)
7. România a devenit, pentru prima dată, cea mai frecventă țară de proveniență a mamelor cu origini străine ale copiilor născuți în 2021 în Marea Britanie. Procentual, sunt mamele a 2,5% dintre copiii născuții vii în Anglia și Țara Galilor. Asta în timp ce Pakistanul a rămas cea mai frecventă țară de origine pentru tații imigranți. Româncele au urcat pe primul loc la numărul de nașteri în rândul imigranților, de pe locul doi în 2020. (Digi24)
8. Creditorii externi ai Ucrainei au acceptat cererea acesteia de a îngheţa timp de doi ani plăţi în contul unor obligaţiuni internaţionale în valoare de circa 20 de miliarde de dolari, modalitate prin care guvernul de la Kiev evită intrarea în incapacitate de plată. (G4Media)
Din Cronica Sportivă: Simona Halep a trecut în turul II al turneului WTA de la Toronto (Canada) de chinezoaica Shuai Zhang, locul 45 mondial, scor 6-4, 6-2. Următoarea adversară a româncei va fi Jil Belen Teichmann, din Elveția, care ocupă locul 21 WTA.
9. Embargoul european asupra cărbunelui rusesc a intrat în vigoare miercuri la miezul nopţii, la patru luni după adoptarea sa în cadrul celui de al cincilea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, într-un moment în care UE se confruntă cu puternice tensiuni în privinţa aprovizionării sale energetice. (Digi24)
10. Un director din Iași și-a organizat singur concursul, a fost candidat unic și a ieșit pe locul 2. Iogen Gânju ocupă de 4 ani funcția de director tehnic al Consiliului Județean, dar este interimar. A vrut să-și securizeze un post de Șef Birou Patrimoniu, și-a stabilit singur tematica, a fost unicul concurent și totuși a luat sub baremul minim de 80 p. Cu nota 68,80 a fost declarat respins la proba scrisă. El rămâne director tehnic, interimar. (ReporterIS)
Fotografia dimineții – Un clown tine în brațe o fetiță, în fața unei clădiri distruse de raidurile aeriene israeliene din Fâșia Gaza. Said Khatib/AFP/Getty Images: