Amazon a pierdut aproape 100.000 de angajati in trimestrul doi, comparativ cu primul trimestru – Cronica de Business

1. Exxon Mobil Corp a devenit a treia companie, după capitalizare, în S&P 500, depășind Alphabet/Google. Compania petrolieră a depășit Alphabet și la indicatorul free cash flow, pentru prima oară din 2015. (Bloomberg)

2. Redresarea vânzărilor de case din China s-a încheiat în iulie, după două luni de creștere, din cauza temerilor că dezvoltatorii imobiliari aflați în dificultate nu vor putea livra apartamentele încă neterminate. Vânzările celor mai mari 100 de dezvoltatori imobiliari din țară au scăzut cu 39,7% în iulie față de aceeași perioadă a anului trecut, la echivalentul a $77,6 miliarde, potrivit datelor publicate duminică de CRIC, un furnizor de date imobiliare din China. Vânzările din iulie au scăzut cu 28,6% față de iunie. (WSJ)

3. Activitatea fabricilor din China s-a contractat în mod neaşteptat în iulie, după ce îşi revenise după blocajele cauzate de Covid-19 cu o lună înainte, deoarece noile focare de infectări şi perspectivele globale nefavorabile au afectat cererea. Indicele oficial privind intenţiile de achiziţii ale managerilor (PMI) a scăzut la 49,0 în iulie de la 50,2 în iunie, fiind sub pragul de 50 de puncte care separă contracţia de creştere, a anunţat Biroul Naţional de Statistică. (News.ro)

4. Grupul austriac Erste a încheiat primele 6 luni din 2022 cu un profit net de 1,14 miliarde de euro, în creștere cu 24% față de aceeași perioadă din anul trecut, pe fondul întoarcerii unor cheltuieli cu provizioanele și a majorării veniturilor din dobânzi și comisioane. (Profit.ro)

5. Forța de muncă directă a Amazon a scăzut cu 99.000 de angajați, în al doilea trimestru, comparativ cu primul trimestru din acest an. Este cea mai mare scădere de la un trimestru la altul din istoria companiei. Amanzon are în prezent 1,52 milioane de angajați. (Link)

Din Cronica diminetii: Bucureștiul a generat în 2021 aproape un sfert, respectiv 24,3%, din Produsul Intern Brut al României (PIB). Economia Capitalei a fost cât cea a primelor șase cele mai puternice județe la un loc, respectiv Cluj, Timiș, Constanța, Prahova, Brașov și Iași (”campioanele” regiunilor pe care le reprezintă). Dacă adăugăm și județul Ilfov, regiunea a generat 27,2% din economia națională, mai mult decât dublul regiunii de pe locul al doilea, Nord-Vest. Contribuția celorlalte șapte regiuni de dezvoltare la economia națională a variat în 2021 de la 7,7% Regiunea Sud-Vest Oltenia la 12,1% Regiunea Nord-Vest, potrivit celor mai recente date ale Comisiei Naționale de Prognoză.  (Cursdeguvernare)

6. SEC, comisia care reglementează bursa americană, a decis să mute Alibaba pe lista companiilor chineze care riscă delistarea deoarece inspectorii săi nu au reușit să aibă acces la rapoartele de audit ale companiei. Alibaba este cea mai mare companie chineză listată pe bursa de la New York. Aproape 200 de companii chineze se află pe această listă. (Bloomberg)

7. Statele Unite au interzis vânzarea majorității echipamentelor cu care pot fabrica semiconductori de 10 nanometri sau mai mult către liderul chinez Semiconductor Manufacturing International Corp. fără o licență. Administrația americană a decis să extindă restricția și pentru echipamentele care pot pot fabrica semiconductori mai mari de 14 nm. Moratoriul se extinde probabil dincolo de SMIC și include alte fabrici de semiconductori care operează în China, inclusiv cele de Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (Bloomberg)

8. Prețurile locuințelor din SUA sunt încă mai mari decât în ​​urmă cu un an, dar câștigurile au încetinit cu cel mai rapid ritm înregistrat în iunie, potrivit Black Knight. Rata anuală de apreciere a prețurilor a scăzut cu două puncte procentuale de la 19,3% la 17,3%. (CNBC)

9. Ola și Uber sunt în discuții pentru o posibilă fuziune a operațiunilor din India, potrivit unor surse. Ola și-a închis deja divizia de livrări rapide și de mașini second hand pentru a se concentra pe ride sharing. Cea mai recentă rundă de concedieri de la Ola, care a fost estimată inițial la aproximativ 500, ar putea ajunge la 1.000 de angajați. Cele două companii se concurează puternic pe piața din India. (EconomicTimes)

10. Bird, startup-ul american care închiriază trotinete electrice, are o evaluare pe bursa de ~ $135 milioane. În 2019, compania primea investiții la o evaluare de $2,3 miliarde. Până în prezent aproape $900 de milioane au fost investiți în acest proiect. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Elon Musk a anunțat că a obținut finanțarea pentru preluarea Twitter – Cronica de Business
Grindr, vândută pentru 608,5 milioane – Cronica de Business