Ciucă: Rata de absorbţie a fondurilor europene de 64,5% plasează România la un nivel egal cu Germania – Cronica dimineții

1. Premierul Nicolae Ciucă a declarat că rata de absorbţie a fondurilor europene de 64,5% plasează România la un nivel egal cu Germania şi foarte aproape de Franţa (65%), depăşind state membre vechi precum Belgia (59%), Italia, Spania ori Olanda (fiecare cu puţin peste 56%). „De când PNL a preluat postul de premier, în România au intrat 7,8 miliarde euro”, a mai spus şeful Executivului. (News.ro)

2. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, este de părere că numărul cazurilor de COVID-19 nu va scădea în perioada următoare, dar a explicat că este convins că nu vom mai avea un lockdown şi nu vor mai fi impuse restricţii. Alexandru Rafila a estimat, miercuri seară, la Antena 3, că săptămâna viitoare vom avea 10.000 de cazuri de COVID-19 pe zi. (News.ro)

3. România este un caz unic la nivel european prin lipsa totală de investiţii în domeniul gazelor, abandonul acestei industrii fiind greu de înţeles în contextul vastelor resurse existente pe uscat sau în Marea Neagră. Doar exploatând gazul intern, fără nicio altă sursă externă, România trebuia să fie în acest moment independentă de importurile de la ruşi şi sprijin pentru vecinii săi lipsiţi de resurse. În schimb, România a privit paralizată politic cum pierde 20% din producţia de gaze în timp ce alte state, mult mai sărace în resurse, au devenit huburi europene. (ZF)

4. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a explicat că, în opinia sa, preţul la energie trebuie reglementat şi a subliniat că România are capacităţi de producţie, dar pe care nu a ştiut să le gestoneze, până acum, într-un mod coerent. Ciolacu a precizat că ministrul Energiei ar trebui să aibă iniţiativa unor programe, astfel încât să fie găsită cea mai bună soluţie pentru români. (News.ro)

5. Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a publicat pe Telegram o hartă a Europei în care Ucraina este împărțită între alte țări, cea mai mare aparținând Rusiei, iar altele mai mici Poloniei și României. Pe această hartă, numai regiunea Kiev este etichetată drept Ucraina, Vinița și Cernăuți ar aparține României, Liov, Ternopil și alte orașe ar aparține Poloniei, iar restul Rusiei. Potrivit lui Medvedev, această hartă a fost creată de „analiștii occidentali”, pe care nu i-a numit. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Azi, trei echipe românești din Conference League vor juca partidele retur din turul doi preliminar:

  • ora 20:00 Fotbal Conference League turul 2 preliminar: Olimpija Ljubljana – Sepsi Sf. Gheorghe

  • ora 20:30 Fotbal Conference league turul 2 preliminar: FCSB – Saburtalo Tbilisi

  • ora 20:30 Fotbal Conference League turul 2 preliminar: Universitatea Craiova – Vllaznia

6. Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a anunţat miercuri că intenţionează să discute în curând cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru prima data de la invazia rusă a Ucrainei. Această conversaţie telefonică, prevăzută „în următoarele zile (…), nu va fi o negociere pe tema Ucrainei”, ci ar trebui să se concentreze asupra americanilor închişi în Rusia şi reluării exporturilor ucrainene de cereale, a precizat secretarul de stat american. (G4Media)

7. Guvernul spaniol a declarat miercuri că va cere Parlamentului European să ia în considerare posibilitatea de a folosi limba catalană în cameră, în ceea ce ar fi o premieră pentru o limbă regională europeană. (Hotnews)

8. Un bărbat de 66 de ani din California de Sud și o femeie de 70 de ani din Spania sunt ultimele persoane, dintr-un grup foarte mic, care par să fi învins infecția cu HIV, oferind cercetătorilor noi indicii despre un posibil remediu al virusului care provoacă SIDA. Medicii care îl îngrijesc pe bărbat au spus că virusul nu s-a mai replicat în corpul acestuia de când au oprit terapia antiretrovirală, în martie 2021, după un transplant de celule stem care conțin o mutație genetică rară ce blochează infecția cu HIV. (WSJ)

9. Un preot catolic a provocat o polemică în Italia după ce a celebrat duminica trecută o liturghie în mare, la Crotone, în regiunea Calabria, îmbrăcat doar în slip, folosind o saltea gonflabilă drept altar. Arhiepiscopia din Crotone a criticat decizia preotului, argumentând că „celebrarea euharistică dispune de un limbaj specific alcătuit din gesturi şi simboluri care trebuie respectate şi preţuite, fără a renunţa la ele cu prea multă superficialitate”. Mai presus de toate, este necesar să se menţină acest minim de decor şi atenţie la simboluri”. (Digi24)

10. Ministerul Egalității din Spania a lansat o campanie de vară pentru a încuraja femeile îngrijorate de cum arată corpul lor să meargă la plajă. „Vara este și a noastră”, este sloganul deasupra unei imagini cu cinci femei, care au forme și dimensiuni diferite. Imaginea campaniei prezintă și o femeie topless după o mastectomie.„Toate corpurile sunt de plajă”, a declarat ministrul Serviciilor Sociale, Ione Belarra. (BBC)

Fotografia dimineții – Imaginea campaniei din Spania, de la știrea 10:

Ți-ar mai putea plăcea
Marea Britanie a ieşit oficial din Uniunea Europeană – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Creștere record a bursei americane