Cronica de tehnologie – Windows 10 este prezent pe 800 milioane de dispozitive

1.Primul serviciu de car sharing de la persoană la persoană din România, Perpetoo, va fi disponibil începând cu luna Mai în București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Mașinile care pot fi înscrise pe site-ul serviciului trebuie să fie proprietate personală, fabricate după 2010, să fie echipate corespunzător, să fie la zi cu revizia auto, să aibă vigneta valabilă, ITP și RCA. (Profit)

2. Modelul de business Uber a inspirat în 10 ani de când există cel puțin 105 companii doar în Statele Unite, companii care au însumat investiții în valoare de $7,4 miliarde. Patru dintre acestea, DoorDash, Grubhub, Instacart și Postmates, sunt deja unicorni, fiind evaluate la peste $1 miliard. (The Atlantic)

3. Operatorul KFC și Pizza Hut și totodată deținătorul celui mai mare lanț de restaurante din China, Yum China Holdings Inc, încearcă să scadă costurile și să atragă clienții cu ajutorul celor mai noi tehnologii. Plățile sunt realizate prin recunoaștere facială, un braț robotic servește înghețata, iar muzica poate fi controlată de clienți prin intermediul telefoanelor mobile. În medie, un client plătește în aceste restaurante 30 yuan (19 lei). (Bloomberg)

4. Airbnb cumpără HotelTonight, un serviciu de rezervare a camerelor de hotel. Serviciul, care are 9 ani vechime, oferă utilizatorilor din 40 de țări reduceri la rezervări last minute. Prețul achiziției nu a fost făcut public. Mutarea este semnalul că Airbnb nu se va mai rezuma pentru mult timp la închirierea caselor și apartamentelor utilizatorilor săi. (BuzzFeed)

5. Facebook anunță planul de combatere a dezinformării pe tema vaccinării. Paginile și grupurile care răspândesc informații false privind acest subiect vor fi mai puțin vizibile. Reclamele, de asemenea, nu vor mai fi permise, iar Facebook și Instagram nu vor mai afișa la recomandări entități care dezinformează privind vaccinarea. În plus, Facebook promite că va găsi modalități de educare și informare corectă a utilizatorilor pe această temă. (Facebook)

6. Amazon încurajează vânzătorii să intre în contact direct cu consumatorii care cumpără din marketplace. Profiturile companiei pot crește dacă nu mai trebuie să cheltuiască pentru stocarea și transportul acestor produse. Pe de altă parte, furnizorii tradiționali ai Amazon se tem că ar putea să își închidă afacerea după această schimbare de politică. (Bloomberg)

7. Și China încearcă să influențeze opiniile americanilor prin social media, însă folosind tehnici diferite de Rusia, arată un studiu realizat în perioada octombrie 2018 – februarie 2019. Influencerii chinezi cumpără reclame pentru a promova o imagine pozitivă și cooperantă a Chinei. Influența Chinei este mai puțin distructivă decât cea a Rusiei pentru că și politica externă a celor două țări au strategii diferite, Rusia urmărind destabilizarea adversarilor săi. (Recorded Future)

8. SoftBank anunță Innovation Fund, un program prin care vrea să investească $2 miliarde în startup-urile din America Latină. La început vor fi urmărite zonele de comerț electronic, serviciile financiare digitale, asigurări, sănătate și mobilitate din Argentina, Brazilia, Chile, Columbia și Mexic. Este pentru prima oară când SoftBank targetează cu un astfel de fond o singură regiune. (TechCrunch)

9. La aproape 4 ani de când a fost lansat, Windows 10 a ajuns să fie folosit pe 800 milioane de dispozitive. La ritmul actual de creștere, de 100 milioane de dispozitive în 6 luni, Microsoft își va atinge targetul de 1 miliard de device-uri într-un an. Datorită încheierii suportului gratuit pentru Windows 7 la finele acestui an, ritmul de creștere pentru Windows 10 a trebui chiar să crească în perioada următoare. (Profit)

10. Tim Cook și-a schimbat numele pe Twitter în Tim Apple, după ce președintele Donald Trump l-a numit așa, probabil din greșeală, în cadrul unei întâlniri. Șeful Apple a folosit însă un caracter ce simbolizează un măr care este vizibil doar pe dispozitivele Apple. (Profit)

Bonus: Seria Galaxy S10 este disponibilă în România începând de astăzi. Prețurile variază în funcție de versiune, de la 3.500 de lei pentru Galaxy S10e cu 128 GB spațiu de stocare, la 6.250 de lei în cazul unui Galaxy S10+ cu 512 GB spațiu de stocare. (Profit)

Ți-ar mai putea plăcea
Apple lucrează la implementarea funcțiilor de inteligență artificială pe Vision Pro – Cronica de Tehnologie
Google a plătit $93 de milioane pentru a scăpa de un proces privind modul în care a realizat localizarea – Cronica de Tehnologie