Deputat PSD: Decizia Guvernului de a majora taxele şi impozitele riscă să se transforme într-un bumerang la adresa economiei – Cronica serii
1. Instituția-cheie în analizarea plagiatelor este desființată în proiectul noii Legi a Educației, în plin scandal de plagiat la adresa premierului. Proiectul de lege are avizul premierului Nicolae Ciucă care ar scăpa de analiza CNATDCU dacă legea intră în vigoare. (Edupedu). Reacția ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, o găsiți aici.
2. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, a anunțat că unele administrații locale vor trebui să impună restricții la utilizarea apei potabile, considerând că este o mare risipă ca cetățenii să ude grădinile cu apă potabilă, „chiar dacă ne pare rău pentru roșii”. (Profit.ro)
3. Preşedintele Societăţii Meteorologice Române, Ion Sandu, a declarat, miercuri, la Focşani, că seceta de acum este numai începutul şi vor veni vremuri grele, iar guvernele trebuie să ia măsuri pentru perioadele următoare. „Seceta este atât de cumplită, încât nu vă imaginaţi şi este numai începutul”, a spus Ion Sandu în cadrul unei întâlniri cu fermieri din Vrancea şi Bacău. (G4Media)
4. Deputatul PSD Marius Ostaficiuc susţine că decizia Guvernului de a majora taxele şi impozitele riscă să se transforme într-un bumerang la adresa economiei, el precizând că statul ar trebui să revină asupra măsurii creşterii fiscalităţii pentru cei din mediul privat. (News.ro)
Din Cronica de Business: Gazprom a livrat duminică o cantitate record de gaze naturale Chinei. Estimările arată că anul acesta, exportul de gaze rusești în China va ajunge la cel puțin 15 miliarde metri cubi în condițiile în care anul trecut volumul a fost de 10,4 miliarde metri cubi. (Bloomberg)
5. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus reducerea consumului de gaze cu 15% în țările UE: „În acest fel vom trece sigur peste iarnă”. „Este un scenariu probabil acela că ar putea avea loc o întrerupere totală a furnizării de gaz rusesc, ceea ce ar afecta întreaga Uniune Europeană”. (Hotnews)
6. Un sondaj realizat Ipsos, la finalul lunii iunie, la comandă USR, arată că PSD conduce detașat în clasamentul partidelor. Astfel, intențiile de vot din totalul votanților arată astfel:
PSD: 37,8%
PNL: 25,4%
USR: 12,7%
AUR: 10,1%
Pro România: 4%
PMP: 3%
UDMR: 3%.
Subiectele pe care respondenții le consideră cele mai importante sunt sistemul de sănătate (74%), creșterea salariilor (73%) și reducerea corupției (73%). (G4Media)
7. Încrederea consumatorilor din zona Euro a scăzut la cel mai redus nivel înregistrat vreodată, gospodăriile pregătindu-se pentru o posibilă recesiune pe fondul inflației record și a riscului unei întreruperi a surselor de energie din Rusia. Indicatorul lunar al Comisiei Europene a ajuns la -27 în iulie, în scădere de la -23,6 în iunie. (Bloomberg)
8. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat, miercuri că, obiectivele geografice ale ”operaţiunii militare speciale” a Rusiei în Ucraina nu se mai limitează la regiunea estică Donbas, ci includ o serie de alte teritorii, relatează agenţia de presă rusă RIA Novosti. Serghei Lavrov a adăugat că obiectivele Rusiei se vor extinde şi mai mult dacă Occidentul continuă să livreze Kievului arme cu rază lungă de acţiune. (News.ro)
Din Cronica de Tehnologie: Prime Video primește un nou design, care preia de la Netflix atât idei grafice, cât și topurile săptămânale de conținut. Meniul principal a fost mutat în partea stângă, iar întreaga interfața este mai aerisită acum. Noul design este disponibil pentru majoritatea platformelor, cu excepția iOS și a browser-elor web, undeva va ajunge peste câteva luni. (The Verge)
9. Băncile din zona euro au îngreunat accesul la creditare în trimestrul doi din 2022 şi vor continua înăsprirea standardelor de creditare (criteriile pentru aprobarea împrumuturilor) în acest trimestru, deoarece toleranţa lor la risc a scăzut, arată rezultatele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană. (Digi24)
10. Ministrul Finanţelor Adrian Câciu afirma, în februarie 2021, înainte de a deveni membru al Guvernului, că România are 10% antreprenori şi 90% ”babuini antreprenori”, referindu-se la modul în care sunt plătiţi angajaţii în mediul privat. Comentariul său a fost făcut public miercuri pe Facebook. În replică, ministrul a admis că în trecut, în calitate de analist economic, a folosit deseori termeni de care, astăzi, îi pare sincer rău. (News.ro)