”Apele Române”: Rezerva de apă este în scădere, dar suficientă pentru toţi beneficiarii care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafaţă – Cronica serii

1. Rezerva de apă este în scădere, dar suficientă pentru toţi beneficiarii care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafaţă, anunţă Administraţia Naţională ”Apele Române” (ANAR). Anunţul a venit după ce specialiştii Comisiei Europene au avertizat că jumătate din teritoriul Uniunii Europene este expus riscului de secetă, iar România, alături de Franţa, Spania, Portugalia şi Italia, se va confrunta cu o scădere a randamentului culturilor. Conform datelor ANAR, în 345 de localităţi din judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunedoara, Sălaj (11 judeţe) sunt fântâni secate parţial, unde autorităţile locale şi Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă iau măsuri de transport al necesarului de apă sau măsuri de denisipare/decolmatare a puţuri. De asemenea, în 214 localităţi din 17 judeţe, consumul este restricţionat. (News.ro)

2. România, un important exportator european de cereale, a avertizat că ar putea livra mult mai puțin porumb și floarea soarelui în acest sezon, deoarece va da prioritate aprovizionării pieței locale, după ce seceta a afectat culturile agricole, transmite Bloomberg. (Profit.ro)

3. România ar putea cumpăra în viitor submarine franceze Scorpene, spune ministrul Apărării Vasile Dîncu, menționând că România a semnat cu Franța o scrisoare de intenție pentru astfel de submarine, dar si pentru elicoptere, în condițiile în care Airbus are o fabrică în România și așteaptă de ani de zile o comandă de la Armată. Submarinele Scorpene sunt construite de Naval Group, același constructor selectat pentru achiziție corvetelor, un contract nesemnat încă. (Hotnews)

4. Țările trebuie să intensifice vaccinarea şi să reintroducă măsuri precum purtarea măştii în transportul public şi în spaţiile închise, pentru a evita restricții mai dure odată cu apropierea sezoanelor de toamnă şi iarnă, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în contextul creșterii în Europa a numărului de infectări cu subvariantele Omicron ale coronavirusului. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: iPhone 14 ar putea să nu mai meargă cu cartele tradiționale, ci doar cu eSIM. Acestea din urmă au devenit foarte populare în special în Europa și Asia, chiar dacă încă există operatori care nu le suportă. (9to5mac)

5. Datoria administrației publice (datoria guvernamentală) a crescut, în aprilie 2022, la 602,871 miliarde de lei, de la 593,972 miliarde de lei, în luna precedentă, conform datelor centralizate de Ministerul Finanțelor. (Profit.ro)

6. Livrările de gaze ruseşti prin conducta Nord Stream 1 ar urma să fie reluate, joi, după finalizarea lucrărilor de mentenanţă care au fost programate pentru zece zile, conform unor surse. (Reuters)

7. Comisia Europeană nu se aşteaptă la reluarea livrărilor prin gazoductul Nord Stream 1 după efectuarea celor zece zile de lucrări de mentenanţă, care sunt programate să se încheie joi, a anunţat Wall Street Journal (WSJ), citând declaraţia comisarului european pentru buget, Johannes Hahn. (G4Media)

8. Încetarea livrărilor de gaze ruseşti ar provoca o recesiune severă în Europa de Est şi Italia, dacă ţările din întreaga lume vor decide să îşi acumuleze propriile lor rezerve limitate, a avertizat marţi Fondul Monetar Internaţional, în încercarea de a încuraja solidaritatea între state. (Digi24)

9. Fostul ministru britanic al Finanţelor, Rishi Sunak, conduce detaşat în cursa de succesiune a fostului premier Boris Johnson, în timp ce diferenţa dintre Penny Mordaunt şi Liz Truss pentru locul doi în clasament s-a redus. (News.ro)

10. De câteva săptămâni, aproape în fiecare zi, o treime din blocurile din București racordate la sistemul de termoficare sunt fără apă caldă. Oamenii spun că după câteva zile de așteptare primesc apă caldă o zi, apoi iar sunt probleme câteva zile, astfel că se spală la ligean. Reprezentanții Termoenergetica spun că CET Sud este oprit în iulie pentru revizie, iar rețeaua este atât de stricată încât apa caldă nu mai ajunge de la CET Progresu până în Colentina, Pantelimon sau Vitan. De la 1 august va fi mai bine, a promis directorul Termoenergetica. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
USR reclamă DNA la Comisia Europeană – Cronica serii
Pentru prima oară în istorie, bogății din SUA plătesc cel mai mic procent la taxe – Cronica serii