Consumul a crescut cu aproape 30% pe primele cinci luni din 2022 – Cronica de Business
1. Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, în termeni nominali, în primele cinci luni faţă de perioada similara a anului trecut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 29,2%, respectiv cu 28,2%, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)
2. CEO-ul JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a rezumat starea economiei SUA într-un singur paragraf. Dimon a spus că „economia SUA continuă să crească și atât piața muncii, cât și consumul și capacitatea americanilor de a cheltui rămân puternice”. Dimon a transmis și o serie de avertizări, spunând ca „tensiunea geopolitică, inflația ridicată, scăderea încrederii consumatorilor, incertitudinea cu privire la cât de mari trebuie să ajungă ratele și cresterea lor la un nivel foarte ridicat plus efectele acestora asupra lichidității globale, combinate cu războiul din Ucraina și efectul său dăunător asupra prețurilor globale la energie și la alimente este foarte probabil să aibă consecințe negative asupra economiei globale, cândva în viitor.” (CNBC)
3. Cea mai importantă companie de petrol și gaze din România și din regiune, OMV Petrom, va începe producția de gaze în largul coastei Georgiei până în 2025, a anunțat șeful Agenției georgiene de Stat pentru Petrol și Gaze, Giorgi Tatishvili. În România, OMV Petrom estimează că va adopta decizia finală de investiție în Neptun Deep, proiect în care va fi parteneră cu Romgaz, în prima jumătate a anului viitor, producția urmând a debuta în 2026-2027. (Profit.ro)
4. Uniunea Europeană amână îndeplinirea promisiunilor de a oferi un pachet de ajutor substanțial Ucrainei, în contextul în care se confruntă cu perspectiva unor probleme economice grave la nivel intern. În urmă cu aproape două luni, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus trimiterea a 9 miliarde de euro sub formă de împrumuturi de urgență către Ucraina. Până în prezent, statele UE au reușit să convină doar asupra unei tranșe inițiale de un miliard euro. (Profit.ro)
5. Datoria publică a Italiei a ajuns la 2800 miliarde de euro în Mai, aproape un record. Suma este echivalentul a 150% din PIB-ul Italiei și reprezintă aproape 25% din datoria țărilor din Eurozone. (Link)
6. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va merge azi la Baku, Azerbaidjan, pentru a obține cantități mai mari de gaze naturale de la această țară, în încercarea de a reduce dependența de gazul rusesc. (Reuters)
7. Prețurile pentru închirierea unei mașini în principalele destinați turistice ale Europei aproape s-au triplat comparativ cu 2019. În Italia, tarifele sunt duble, în timp ce în Spania prețurile sunt de aproape trei ori mai mari decât erau înainte de pandemie. Operatori anunță că aceste prețuri vor rămâne ridicat mai multă vreme după o stagnare a lor în ultimul deceniu. (Bloomberg)
8. Banca Centrală a Ucrainei a anunțat că a vândut aur în valoare de $12 miliarde de la începerea invaziei ruse până în prezent. (Reuters)
9. Inflația din Noua Zeelandă a ajuns la 7,3% luna trecută, în ritm anual, depășind estimările Băncii Centrale. Este cel mai ridicat nivel din ultimii 32 de ani. (Bloomberg)
10. Mark Zandi, economistul șef de la Moody’s Analytics, a declarat că nu a văzut până acum, în cariera lui de peste 30 de ani, atât de multe persoane care să creadă că economia SUA va intra în recesiune. Deși crede că economia Statelor Unite poate încă evita o recesiune economică, sentimentul pieței referitor la scădere este atât de puternic încât aceată „profeție” se poate auto-împlini. (Bloomberg)