Dacia și Ford au înregistrat cel mai bun rezultat semestrial din istorie pentru industria auto din România – Cronica de Business

1. Cele peste 200 de companii de stat din subordinea Guvernului, cele mai mari companii controlate de stat, au avut, în primele trei luni ale acestui an, un rezultat brut de 4,46 miliarde de lei, de aproape patru ori mai mare comparativ cu ianuarie-martie anul trecut, când au obținut 1,2 miliarde de lei. (Profit.ro)

2. Produsul intern brut al țărilor UE va crește cu 2,6% în acest an și cu 1,4% în 2023, în scădere față de previziunile din luna mai, conform estimărilor Comisiei Europene. Inflația, aflată deja la un nivel record, care este de peste patru ori mai mare decât țintă de 2% a Băncii Centrale Europene, este estimată că va fi 7,6% în 2022 și la 4% anul viitor. (Bloomberg)

3. Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri un act normativ pentru ajustarea preţurilor în privinţa proiectelor de infrastructură realizate pe fonduri europene, a anunţat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş. Decizia Executivului vizează 7.000 de şantiere, cu o valoare a contractelor de finanţare de peste 13 miliarde de euro. (News.ro)

4. După prima jumătate de an, fabricile din România ale Dacia și Ford au reușit să producă 268.759 autoturisme, cu 13,56% mai multe decât erau fabricate în urmă cu un an, în intervalul ianuarie – iunie. Este cel mai bun rezultat semestrial din istorie pentru industria auto din România, fiind produse cu circa 6.000 de autoturisme mai mult decât în 2019, anul în care cele două uzine au scos pe liniile de fabricație, la finalul anului, peste 490.000 de autoturisme. (Profit.ro)

Promo: Chef Alex Petricean și restaurantul sau Noua Bucătărie Estivală vă așteaptă, din nou, la Casa de Mare, în Olimp, pe plajă. Cea mai importantă deschidere a sezonului la mare. Rezervări: 0760 855 117 (Whatsapp)

5. Prețul benzinei în SUA a crescut cu 11,2% în iunie, comparativ cu mai, și cu 59,9%, în ritm anual. Inflația în SUA a ajuns la 9,1% în iunie, ritm anual, fiind influențată în special de creșterea prețurilor la combustibili și alimente. Prețul margarinei a crescut cu 34,5% comparativ cu iunie 2021, în timp ce prețul hotdog-ului a crescut cu 16,3%. (WSJ)

6. Uniunea Europeană va încuraja țările membre să reducă cererea de gaze, stimulând industriile să utilizeze mai puțin acest carburant, în timp ce se pregătește pentru posibile reduceri suplimentare ale livrărilor rusești, potrivit unui proiect de plan văzut de Reuters. (Profit.ro)

7. Un număr din ce în ce mai mare de cumpărători de case chinezi refuză să mai plătească credite ipotecare pentru proiecte neterminate, accentuând probleme din sectorul imobiliar chinez și generând temeri că această criză se va extinde la sistemul financiar. Cumpărătorii au oprit plățile ipotecare pentru cel puțin 100 de proiecte în mai mult de 50 de orașe, potrivit unei analize China Real Estate Information. Luni, plățile erau oprite la 28 de proiecte, în timp ce marți numărul crescuse la 58. (Bloomberg)

Din Cronica diminetii: Gigantul energetic rus Gazprom a informat că nu poate garanta funcționarea gazoductului Nord Stream și că nu știe dacă un motor de turbină va fi returnat din Canada. Moscova a anunțat anterior că gazoductul, care face legătura între Rusia și Germania, a fost oprit pentru reparații. (G4Media)

8. Creditorul de criptomonede Celsius Network și-a depus cererea de insolvență, devenind cea mai recentă victimă a unei piețe care a pierdut $2000 de miliarde și care a expus sute de mii de investitori individuali la pierderi abrupte. Celsius, care are peste 100.000 de creditori, a anunțat că a făcut pasul pentru a-și stabiliza afacerea și a elabora un plan de restructurare pentru toate părțile interesate. (Bloomberg)

9. Lightspeed Venture Partners, unul dintre cele mai mari fonduri de tip VC din SUA, a strâns $6,6 miliarde pentru trei fonduri de investiții în SUA și $500 de milioane pentru un fond care va investii în India și Asia de Sud-Est. (Fortune)

10. Fuziune în industria de jocuri. Unity, platforma de dezvoltare a conținutului și a jocurilor interactive, va fuziona cu ironSource, o platformă de monetizare a aplicațiilor care oferă instrumente pentru publicitate, marketing și distribuție. Fondurile de investiții Silver Lake și Sequoia, doi dintre cei mai mari acționari ai Unity, vor investi $1 miliard după încheierea fuziunii. (TechCrunch)

Ți-ar mai putea plăcea
România va avea astăzi cea mai scumpă energie angro din Europa – Cronica de Business
Colgate-Palmolive cumpără un brand francez de cosmetice, iar chinezii salvează Thomas Cook – Cronica de Business