Cele mai așteptate 230 de cărți ale celei de-a doua jumătăți ale anului – Cronica de carte
1. Printre cele mai așteptate 230 de cărți ale celei de-a doua jumătăți ale anului 2022, se numără volume precum „The Daughter of Doctor Moreau”, de Silvia Moreno-Garcia, „Elizabeth Finch”, de Julian Barnes, „Babysitter”, de Joyce Carol Oates și „The Marriage Portrait”, de Maggie O’Farrell. (Literary Hub)
2. Site-ul O Mie de Semne organizează Concursul de Debut în Poezie, ediția 2022, scopul fiind alegerea celui mai valoros volum de poezie din cele care vor fi trimise celor cinci membri ai juriului. Volumul câștigător va fi publicat la Editura Cartier, iar autorul va fi recompensat cu suma de 500 de Euro. (O mie de semne)
3. Volume precum „The Swimmers”, de Julie Otsuka, „Book Lovers”, de Emily Henry, „The Old Woman with the Knife”, de Gu Byeong-mo și „Present Tense Machine”, de Gunnhild Øyehaug, se află printre cele 8 cărți recomandate pentru a fi citite pe plajă, în vara acestui an. (NPR)
4. Pentru cei care vor să călătorească fără să părăsească confortul de acasă, recomandările celor de la NPR sunt 10 cărți precum „Paradais”, de Fernanda Melchor, „The Girl Who Fell Beneath the Sea”, de Axie Oh și „Scattered All Over the Earth”, de Yoko Tawada. (NPR)
5. Știri pozitive din lumea literară:
-Anca Vasiliu, născută la Bucureşti şi profesoară de filosofie greacă la Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne, a fost recompensată de Academia Franceză cu Marele Premiu pentru Filosofie pe anul 2022 (Agerpres);
-Clubul de carte al lui Marcus Rashford va dărui 50.000 de exemplare din cartea de debut a fotbalistului copiilor din cele mai defavorizate zone economice din Marea Britanie (The Guardian);
-O fetiță de 12 ani din Arabia Saudită deține acum recordul mondial Guinness pentru cea mai tânără persoană din lume care a publicat o serie de cărți (Link).
6. „Împăratul muștelor”, de William Golding (la noi, la Editura Humanitas Fiction), „Watership Down”, de Richard Adams (Editura YoungArt) și „Meridianul sângelui”, de Cormac McCarthy (Editura Polirom) sunt printre cele mai bune 10 romane în viziunea renumitului scriitor Stephen King. (Far Out)
7. Scriitorul Daniel Kehlmann (cea mai recentă carte a sa a fost tradusă la Editura Pandora M, cu titlul „Tyll”) recomandă mai multe cărți ce ar trebui citite pentru a cunoaște mai bine Berlin, capitala Germaniei, printre care „Berlin Alexanderplatz”, de Alfred Döblin (la noi, la Editura Univers), „Darul”, de Vladimir Nabokov (Editura Polirom) și „Fiecare moare singur”, de Hans Fallada (Editura Art). (New York Times)
8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi revine „Where the Crawdads Sings”, de Delia Owens (a 167-a săptămână în top, apărută în traducere românească la Editura Pandora M); la categoria Non-Fiction, pe locul întâi se află, pentru a treia săptămână consecutivă, volumul „Battle for the American Mind”, de Pete Hegseth cu David Goodwin, despre educația creștină clasică. O altă noutate interesantă în top, la categoria non-ficțiune, volumul „Why We Did It”, de Tim Miller, un nou volum despre președinția lui Donald Trump. (New York Times)
9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:
-Raport către Walt Whitman, de Răzvan Andrei, Editura OMG
-Cantafabule. Texte pentru Phoenix, de Șerban Foarță și Andrei Ujică, Editura Trei
-Omul Șoaptă, de Alex North, Editura Lebăda Neagră
-O istorie naturală a activității fizice. Ce ne spune știința despre mișcare și efectele ei asupra sănătății, de Daniel E. Lieberman, Editura Polirom
-Noapte bună, domnule Lenin, de Tiziano Terzani, Editura Seneca
-G., de John Berger, Editura Vellant
-Butcher’s Crossing, de John Williams, Editura Polirom
10. Pe scurt, din lumea literară:
-Maddie Mortimer a primit Premiul Desmond Elliott, în valoare de 10.000 de lire sterline, pentru romanul său „Maps of Our Spectacular Bodies” (BookSeller);
-Scriitoarea Hanan Issa, născută în Iraq, a fost numită Poetă Națională a Țării Galilor, prima scriitoare musulmană ce primește această distincție (BookSeller);
-Canbury Press va public o carte scrisă de Steven Derix cu Marina Shelkunova, considerată prima biografie a președintelui Ucrainei Volodymyr Zelinsky scrisă pentru publicul occidental (BookSeller);
-Cele mai semnificative romane despre New York din ultimii 100 de ani (New York Times);
-Cele mai populare 72 romane science-fiction din ultimii trei an (Goodreads);
-14 cărți din 2022 pe care le recomandă editorii NRP și criticii literari (NPR).
Fotografia ediției: Noua bibliotecă publică din Dubai, Library of Mohammed bin Rashid, și-a deschis porțile în luna iunie 2022, având forma unei cărți deschise. Sursă fotografie: BookRiot.