Cronica dimineții – PNL vrea să blocheze Huawei
1. PNL va declanșa o anchetă publică privind contribuția Huawei la infrastructura telecom din România și va încerca să blocheze achiziția echipamentelor de la compania chineză pentru dezvoltarea rețelei 5G, din cauza riscurilor de securitate, a declarat Pavel Popescu, reprezentantul PNL în comisia IT a Parlamentului. Statele Unite au cerut în repetate rânduri aliaților să nu permită folosirea echipamentelor produse de Huawei în dezvoltarea rețelelor 5G. (Reuters)
2. Două despre Tudorel Toader: 1. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat aseară, într-o emisiune la TVR 1, că deputaţii UDMR nu îl vor susţine pe Tudorel Toader la votul moţiunii simple a opoziţiei, care va fi dat astăzi. “Nu putem să fim luaţi aşa, de pe o zi pe alta, să părem că am vorbit degeaba, am lucrat degeaba, că am fost, pur şi simplu, idioţii utili ai nu ştiu cui”, a declarat liderul UDMR. Hunor a precizat că UDMR îl va sancţiona prin vot pe Tudorel Toader. (News.ro). 2. Toader a fost criticat dur și de fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache. Toader ar fi trecut peste voinţa Parlamentului, în cazul separării carierei magistraţilor, și nu s-a consultat cu actorii din justiţie înainte de a da ordonanţe de urgenţă. Iordache a atras atenţia însă că PSD nu îşi demite miniştri prin moţiuni simple iniţiate de Opoziţie. (Digi24.ro)
3. Guvernul ar vrea să folosească banii administrați privat din Pilonul II de pensii pentru proiecte de dezvoltare, iar administratorii acestor fonduri au declarat că acceptă ideea Guvernului de a contribui financiar la anumite proiecte, ca o condiție pentru modificarea OU 114/2018. “Am reconfirmat interesul deja manifestat în ultimii ani” în diversificarea universului investițional, astfel încât fondurile de pensii private să fie implicate și mai mult în finanțarea economiei românești, ținând cont în primul rând de interesul participanților. Reprezentanții industriei s-au angajat să exploreze „opțiuni de lărgire a universului investițional”, inclusiv căutând cele mai bune practici europene și internaționale în materie, urmând să trimită aceste informații către autorități. (Profit.ro)
4. Numărul românilor care migrează de la oraș la sat a devenit mai mare decât al celor care se mută în sens invers. Peste 109.000 români s-au mutat în anul 2017 de la oraşe la sate, în timp ce doar 87.000 s-au mutat de la sate la oraşe în aceeaşi perioadă, o arată ultimele date ale INS. (Digi24)
5. Procurorul-şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Călin Nistor, a declarat aseară că dezavuează comportamentul procurorilor care îşi înregistrează colegii sau superiorii şi apoi transmit înregistrările în mass-media. Nistor spune că orice procuror care va mai face astfel de înregistrări şi se va dovedi că el este autorul va pleca din DNA, cei nemulţumiţi având posibilitatea de a sesiza Inspecţia Judiciară. (News.ro)
6. Autoritatea americană pentru medicamente și alimente a aprobat un medicament controversat pentru tratarea depresiilor care ridică semne de întrebare în privința riscului de a fi folosit în mod abuziv. Spravato, medicamentul sub formă de spray nazal dezvoltat de Johnson & Johnson, conține substanțe din familia ketaminelor, anestezicele folosite la petreceri, pentru efectele pe care le dau asupra creierului. (WSJ)
7. Financial Times a achiziționat procentul majoritar din compania care operează The Next Web (TNW), siteul și conferința de tehnologie. Este prima achiziție FT in Europa. TNW are 86 de angajați la sediul din Amsterdam. (DigiDay)
8. Raport: 40% din cele 2.830 de startupuri AI din Europa nu folosesc Inteligența Artificială în produsele lor. Aproximativ 8% din startupurile europene lansate anul trecut au fost în domeniul AI, în creștere de la 3% în 2015. (FT)
9. Conform unui raport Greenpeace, 64% dintre orașele lumii înregistrează un nivel al poluării care afectează sănătatea oamenilor. Cele mai multe orașe, unde poluarea înregistrează indicatori considerați periculoși pentru oameni, se află în Orientul Mijlociu, Asia și Africa. 22 dintre cele mai poluate 30 orașe ale lumii se află în India. Din România, în top 3000 cele mai poluate orașe Iași se afla pe poziția 454, Cluj-Napoca pe 642, Brașov pe 644, București pe 680, Ploiești pe 720, iar Timișoara pe 760, Constanța fiind cel mai puțin poluat oraș din cele 22 prezente in top. (TheGuardian)
10. Ajax Amsterdam a produs aseară surpriza optimilor de finală din Liga Campionilor, eliminând deținătoarea ultimelor trei ediții, Real Madrid. Olandezii s-au impus cu 4-1 , chiar pe terenul Realului, după ce în tur fuseseră învinși acasă cu 2-1. Este pentru prima oară în ultimii 9 ani când Real nu va juca in semifinalele competiției.
Fotografia dimineții vine din Düsseldorf, Germania, o păpușă Theresa May, prim ministrul britanic, la un carnaval local. Kirsten Neumann/EPA:
Promo: Cu peste 100 de premii câștigate, Volvo XC90, cel mai premiat SUV al secolului, este disponibil până la 31 martie 2019 în ediție limitată, cu 5 Pachete de opționale incluse, roți de iarnă și Avantaj Client de 11.500 € +TVA. Detalii aici.