O aplicație mobilă folosește inteligența artificială pentru a îmbunătăți durata de viață a bateriilor de smartphone – Cronica de Tehnologie
1. Uniunea Europeană a adoptat Digital Services Act și Digital Markets Act, care reglementează giganții din zona de tehnologie și aduc noi prevederi în privința moderării conținutului online. A fost înființat un grup de lucru format din aproximativ 80 de experți, considerat insuficient de critici, iar amenzile pot ajunge la 10% din veniturile anuale. (Reuters)
2. TikTok a renunțat la extinderea în SUA și Europa a programului de live ecommerce, folosit cu succes până acum în Asia. Asta după ce în Marea Britanie nu a reușit să atragă adepți, iar mulți influenceri s-au retras din program. (FT)
3. Abia repornit, Large Hadron Collider a contribuit deja la descoperirea a trei noi particule exotice. Este vorba de un pentaquark și de doi tetraquarks – hadroni compuși din 4-5 quarks. Până acum, cercetătorii au descoperit în total 66 de hadroni cu ajutorul LHC. (Gizmodo)
4. O aplicație mobilă, creată la University of Essex, folosește inteligența artificială pentru a îmbunătăți durata de viață a bateriilor de smartphone, prin optimizări software care cresc semnificativ eficiența și fiabilitatea. Experții spun că EOptomizer prelungește cu până la 30% viața bateriilor și speră că aceasta va fi adoptată și integrată de cât mai mulți producători de telefoane. (TechXplore)
5. Giganții americani de tehnologie și-au crescut dominația pe zona de cloud. Amazon, Google și Microsoft au atras în primul trimestru al acestui an 65% din cele $53 de miliarde cheltuite aici. Este o creștere cu 52% a celor trei companii americane față de acum patru ani. (WSJ)
Promo: Chef Alex Petricean și restaurantul sau Noua Bucătărie Estivală vă așteaptă, din nou, la Casa de Mare, în Olimp, pe plajă. Cea mai importantă deschidere a sezonului la mare. Rezervări: 0760 855 117 (Whatsapp)
6. Marile companii chineze de tehnologie își iau singure mai multe angajamente privind zona crypto, încercând să facă pe plac guvernului. Printre altele, Tencent, Baidu, JD.com și ceilalți promit că nu vor crea piețe secundare, iar schimburile de NFT-uri vor necesita autentificarea cu numele real. (SCMP)
7. China cenzurează informațiile despre presupusul hack ce ar fi expus datele a peste un miliard de oameni din baza de date a poliției din Shanghai. Postări virale și hashtag-uri pe acest subiect au fost blocate pe Weibo, iar WeChat a șters știrile care scriu despre hack. (FT)
8. Asus a lansat două noi smartphone-uri din seria ROG, care costă de la €1,000 respectiv €1,300 și oferă mai multe funcții dedicate jocurilor. Alături de telefoane au fost lansate și o serie de accesorii, printre care un cooler termoelectric (vândut separat), care poată răci fără să fie alimentat, însă, are nevoie să fie băgat în priză pentru cel mai eficient mod de răcire dintre cele patru oferite. (Profit.ro)
9. FIFA va testa la Campionatul Mondial din Qatar un sistem semiautomat pentru ofsaid. 12 camere montate sub acoperișul stadionului vor urmări 29 de puncte de date de pe corpul jucătorilor, care vor fi sincronizate cu poziția mingii, în care va exista un senzor ce va trimite datele de localizare de 500 de ori pe secundă. Sistemul va notifica arbitrii VAR, care vor verifica faza, în vreme ce arbitrul central nu va face decât să aplice decizia. Timpul de judecare a acestor faze va scădea de la 70 la 25 de secunde în medie. (Profit.ro)
10. Sezonul 4 al serialului Stranger Things a însumat 1,15 miliarde de ore de vizionare în primele 28 de zile, spune Netflix. Acesta a devenit al doilea cel mai popular serial al platformei de streaming, după Squid Game, care a ajuns la 1,65 miliarde de ore în același interval de timp. (Engadget)