Biden: Vom menține o brigadă suplimentară, formată în total din 5.000 de oameni, în România – Cronica serii

1. Statele Unite își vor „întări poziția militară în Europa”, astfel încât NATO să poată „răspunde amenințărilor care vin din toate direcțiile și în toate zonele: terestre, aeriene și maritime”, a declarat miercuri președintelui american Joe Biden la Madrid. „Vom menține o brigadă suplimentară, formată în total din 5.000 de oameni, în România”, a mai precizat Joe Biden, și vom efectua „desfășurări suplimentare” în țările baltice. (Hotnews)

2. România a avut în medie, în fiecare lună a anului pandemic 2021, un exces de morți de peste 25% comparativ cu anii precedenți, potrivit unor date publicate recent de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și analizate de un cercetător român din SUA. Ciprian Gal, Research Assistant Professor la Mississippi State University, a semnalat situația “alarmantă” atinsă în octombrie 2021, când România, deși avea acces la vaccinuri împotriva Covid-19, a înregistrat mai mult de dublul numărului de morți față de media pe luna octombrie a anilor anteriori. (G4Media)

3. Guvernul a aprobat, în cadrul şedinţei de miercuri, un proiect prin care studenţii pot contracta credite de 10.000 de euro, iar familiile şi cuplurile pot lua credite de 15.000 de euro, care vor fi garantate de stat. Banii vor putea fi folosiţi pentru plata chiriei, finalizarea studiilor, respectiv cheltuieli pentru creşă, grădiniţă sau chiar cumpărarea unui autoturism. (News.ro)

4. Guvernul a adoptat miercuri ordonanța de urgență care prevede posibilitatea amânării ratelor la bănci. Măsura poate fi accesată de persoanele fizice și de companii și se aplică pentru o perioadă de cel mult nouă luni. Potrivit ordonanței de urgență, pot fi amânate ratele românilor și companiilor care au avut o creștere de cel puțin 25% a cheltuielilor medii lunare, pentru creditele acordate până la data de 30 aprilie 2022. Aceste se suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă cuprinsă între minimum o lună și maximum 9 luni. (Digi24)

Din Cronica de Business: Încrederea consumatorilor germani în economie a atins cel mai scăzut nivel de când a început să fie măsurată. Barometrul GfK a scăzut la -27,4 puncte pentru iulie, cel mai scăzut de la începutul măsurătorilor, în 1991. Consumatorii consideră că există un risca mare ca economia germană să intre în recesiune, în timp ce așteptările pentru creșterea veniturilor sunt cele mai reduse din ultimii 20 de ani. (Link)

5. Încrederea în economie a continuat să se deterioreze pe fondul inflației ridicate și al creșterii aversiunii la risc și a ajuns la nivelul din timpul crizei COVID-19, arată sondajul lunar realizat în rândul analiștilor financiari CFA. Cei mai mulți analiști văd ca probabilă o scădere a prețurilor proprietăților rezidențiale în următorul an. (Profit.ro)

6. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) îşi încetează activitatea, la un an şi jumătate de la înfiinţare, activităţile acestuia fiind preluate de către Ministerul Sănătăţii (MS), a anunţat secretarul de stat din MS Andrei Baciu. (News.ro)

7. Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală, din cadrul ANAF, au inițiat controale pentru verificarea veniturilor obținute în perioada 2016-2021 din tranzacționarea criptomonedelor prin intermediul unor diferite platforme descentralizate, precum Binance, KuCoin, Maiar, BitMart, FTX și altele. Într-o primă etapă au fost identificate venituri de peste 131 milioane euro obținute de către 63 cetățeni români. Până în prezent, inspectorii DGAF au identificat circa 48,67 milioane euro omise de la declarare, parțial sau integral. (Profit.ro)

8. Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat, miercuri, după şedinţa grupului parlamentar PNL din Senat, că în urma unor discuţii, Florin Cîţu şi-a dat demisia de la şefia Senatului. El a precizat că discuţiile au vizat activitatea guvernamentală şi parlamentară, responsabilitatea PNL şi nevoia de coerenţă a măsurilor care trebuie luate, la nivelul Guvernului, şi în deplină concordanţă cu deciziile luate la nivelul coaliţie. Funcţia urmează să fie exercitată, cu delegare de atribuţii, de către Alina Gorghiu. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Anomalii microscopice, care afectează schimbul de oxigen dintre plămâni și globulele roșii, sunt de vină pentru efectele pe termen lung resimțite după infectarea cu COVID-19. Acestea au putut fi observate, pentru prima oară, la un RMN cu gaz xenon inhalat. (MedicalXpress)

9. NATO a adoptat miercuri, la summitul de la Madrid, noul Concept Strategic, care prevede contracararea ameninţărilor generate de Rusia şi de China. În plus, documentul include și invitația oficială către Finlanda şi Suedia pentru ca cele două state să devină membre ale Alianței. (Digi24)

10. Aproximativ 89% dintre ucraineni spun că ar fi inacceptabil renunțarea la teritoritoriile confiscate de Rusia într-un acord de pace cu Moscova, conform unul sondaj WSJ-NORC. (WSJ)

Ți-ar mai putea plăcea
500.000+ de femei sunt implicate în afaceri, în companii active pe piața din România – Cronica serii
Din cauza schimbărilor climatice, jumătate din plajele de nisip din lume ar putea dispărea până în 2100 – Cronica serii