Google va închide Hangouts în noiembrie – Cronică de Tehnologie

1. Un om parțial paralizat, care nu și-a mai mișcat degetele de aproximativ 30 de ani, a putut mânca singur, grație unui sistem BMI (brain-machine interface). Acesta facilitează comunicarea între creierul persoanei și un computer, care, apoi, inițializează la comanda creierului diverse acțiuni, precum mișcarea unor brațe robotice, în acest caz. (MedicalXpress)

2. Testele sintetice arată că Apple a limitat viteza SSD-ului montat pe modelul cu 256GB al noului MacBook Pro de 13 inch cu cip M2. Acesta este cu aproximativ 50% mai lent la citire și cu 30% mai încet la scriere, comparat cu aceeași versiune de MacBook Pro cu M1. Se pare că doar modelele cu 256GB au această problemă, nu și cele cu mai mult spațiu de stocare, ce sunt și mai scumpe. (MacRumors)

3. Starlink RV, serviciu de internet prin satelit pentru cei aflați în mișcare, funcționează în locuri izolate și are un consum mic de energie, dar nu poate fi folosit efectiv în mișcare (de exemplu, în timp ce merge mașina). Performanța depinde și de condițiile meteo, aceasta având de suferit când apar furtuni. Antena pentru Starlink RV costă €639, iar abonamentul lunar este de €124, existând opțiunea plătirii doar pentru lunile în care este folosit. (The Verge / Review)

4. Cea mai populară aplicație a momentului pentru monitorizarea ciclului menstrual, Stardust, este și una dintre puținele de acest gen care scriu negru pe alb în condițiile de utilizare că vând datele personale către terți. Ajunsă recent chiar pe primul loc în topul aplicațiilor gratuite din SUA, Stardust partajează inclusiv numerele de telefon ale utilizatorilor cu terții interesați. (Vice)

5. Prima cască de realitate mixtă Apple va folosi cipul M2 și 16GB RAM. Configurația acesteia va fi suficient de puternică pentru a nu fi necesară conectarea la un iPhone sau desktop. Lansarea oficială ar putea avea loc în ianuarie. (Engadget)

6. Agenția Spațială Europeană actualizează software-ul primei sonde radar trimise să orbiteze planeta Marte în 2003. MARSIS (care a contribuit la descoperirea dovezilor despre existența apei pe Marte în 2018), folosea Windows 98 și trece acum la un sistem de operare dezvoltat de Institutul Național de Astrofizică din Italia. (Gizmodo)

7. Un algoritm de învățare mecanică, ce are în spate puterea de procesare a unor plăci video, este folosit pentru a studia conexiunile dintre diversele părți ale creierului. ReAl-LiFE ( Regularized, Accelerated, Linear Fascicle Evaluation) a permis cercetătorilor să analizeze de peste 150 de ori mai rapid decât până acum imagistica de rezonanță magnetică. (TechXplore)

8. Hangouts devine cel mai nou produs trecut de Google pe linie moartă. Acesta va fi închis în noiembrie. Utilizatorii vor primi notificări și vor fi încurajați să treacă la Google Chat – a nu se confunda cu GChat, serviciu de comunicare deja închis de Google, alături de Allo și altele. (Profit.ro)

9. T-Mobile a lansat un program (App Insights) prin care vinde firmelor de publicitate datele abonaților. Companiile pot derula campanii targetate în funcție de aplicațiile folosite de utilizatori. Aceștia din urmă pot opta să nu le fie vândute astfel informațiile personale, însă, pentru asta, trebuie să instaleze o aplicație numită Magenta Marketing Platform Choices. (The Verge)

10. Google va oferi de anul viitor un instrument care le va arăta clienților Workspace nivelul personal al emisiilor de carbon. Aceștia vor putea vedea care este gradul de poluare realizat de aplicațiile folosite în cloud – Gmail, Docs etc. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Oamenii de știință au demonstrat că este posibilă devierea fulgerelor cu ajutorul laserului – Cronica de Tehnologie
Platformele de socializare online nu au reușit să stopeze campaniile de dezinformare ale Rusiei – Cronica de Tehnologie